Efterspørgslen på medarbejdere med de fornødne faglige kompetencer og erfaring er den største udfordring for arbejdet med bæredygtighed.
– Det er et red hot jobmarked for professionelle eksperter inden for bæredygtighed, og min bedste vurdering er, at vi ganske enkelt er for få, der kan løfte den opgave, virksomhederne står overfor.
Sådan lyder det fra Susanne Stormer, leder af PwC’s sustainability-afdeling og partner i revisionshuset. En rolle hun har haft siden februar 2021 efter 20 år hos insulinproducenten Novo Nordisk.
– Der er i den grad kommet skub i den grønne omstilling, og derfor er det jo et positivt problem.
Det vigtigste er ifølge Susanne Stormer, at vi skynder os med det arbejde, der allerede er i gang.
– Det er vigtigt, at vi ikke mister momentum ved ikke at kunne matche behovet, som gælder ledere, rådgivere, eksperter og – især – praktikere, siger hun videre.
Dommer ved award show
Susanne Stormer er jurymedlem ved Sustain Reports bæredygtighedskonference Sustain Awards, der afholdes den 14. oktober. Sustain Report har derfor talt med Susanne Stormer om, hvordan hun ser fremtidens tendenser inden for bæredygtighed i erhvervslivet – og om, hvor der egentlig skal sættes ind, hvis vi skal nå 2030-målene.
Hvad tror du komme til at blive en tendens på området i den kommende tid?
– Der er én tendens, som tegner sig klart, nemlig at bæredygtighed som disciplin er kommet på dagsordenen hos CFO’en og i bestyrelsernes revisionsudvalg. Det er ikke længere fluffy, men præget af tal og krav om dokumentation, svarer Susanne Stormer.
Hun siger videre, at bæredygtighed er blevet både “forretningskritisk og strategisk”.
– Den tendens er godt hjulpet af dels en regulering som for eksempel EU’s ambitiøse Sustainable Finance-plan og kommende rapporteringskrav, dels en generel stemning af andre og større forventninger om, at virksomheder tager ansvar for samfundsudviklingen, siger Susanne Stormer.
Læs også: – Det er opløftende at se “sorte industrier” gå forrest, siger Torben Möger Pedersen
Hvis du skal pege på, hvad din og andre brancher kan gøre af handling, der fremmer bæredygtighed, hvad ville det så være?
– Det vigtigste vi kan gøre, er det, vi har travlt med nu. Nemlig at hjælpe virksomheder til at komme i gang, komme videre eller komme foran med den grønne omstilling, siger Susanne Stormer.
Hun tilføjer:
– Vi vil for eksempel gerne kunne se tilbage på dette årti og opgøre, hvor store CO2-udledninger vi har været med til at undgå, fordi vi har arbejdet sammen med vores kunder om at nå deres Science Based Targets eller NetZero-ambitioner.
C25 er godt på vej
Hvad mangler virksomhederne fra politikerne, hvis målet om 70 procents reduktion skal nås i 2030?
– Vi er som mennesker generelt vældig gode til at pege på, hvad andre skal gøre for, at målene nås. I PwC lavede vi tidligere på året en undersøgelse af C25-selskabernes klimahandlingsplaner, som viser, at stort set alle arbejder seriøst med deres egne reduktionsmål og har lagt ambitiøse planer, som de er godt i gang med at levere på, siger Susanne Stormer.
Hun henviser her til den rapport, som revisionshuset udsendte i maj, der viste, at hvis de danske C25-selskaber leverer på deres nuværende målsætninger, så vil de samlet spare svarende til 14 tons CO2e i 2030 sammenlignet med 2020.
Læs også: C25-selskabernes klimamål er svære at gennemskue
– Så der er ingen dér (blandt C25, red.), som har sat sig ned og ventet på politikerne. De gør det, fordi det er god forretning, og fordi det er nødvendigt, hvis deres forretning skal være bæredygtig, siger Susanne Stormer.

Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
