Efterspørgslen på medarbejdere med de fornødne faglige kompetencer og erfaring er den største udfordring for arbejdet med bæredygtighed.
– Det er et red hot jobmarked for professionelle eksperter inden for bæredygtighed, og min bedste vurdering er, at vi ganske enkelt er for få, der kan løfte den opgave, virksomhederne står overfor.
Sådan lyder det fra Susanne Stormer, leder af PwC’s sustainability-afdeling og partner i revisionshuset. En rolle hun har haft siden februar 2021 efter 20 år hos insulinproducenten Novo Nordisk.
– Der er i den grad kommet skub i den grønne omstilling, og derfor er det jo et positivt problem.
Det vigtigste er ifølge Susanne Stormer, at vi skynder os med det arbejde, der allerede er i gang.
– Det er vigtigt, at vi ikke mister momentum ved ikke at kunne matche behovet, som gælder ledere, rådgivere, eksperter og – især – praktikere, siger hun videre.
Dommer ved award show
Susanne Stormer er jurymedlem ved Sustain Reports bæredygtighedskonference Sustain Awards, der afholdes den 14. oktober. Sustain Report har derfor talt med Susanne Stormer om, hvordan hun ser fremtidens tendenser inden for bæredygtighed i erhvervslivet – og om, hvor der egentlig skal sættes ind, hvis vi skal nå 2030-målene.
Hvad tror du komme til at blive en tendens på området i den kommende tid?
– Der er én tendens, som tegner sig klart, nemlig at bæredygtighed som disciplin er kommet på dagsordenen hos CFO’en og i bestyrelsernes revisionsudvalg. Det er ikke længere fluffy, men præget af tal og krav om dokumentation, svarer Susanne Stormer.
Hun siger videre, at bæredygtighed er blevet både “forretningskritisk og strategisk”.
– Den tendens er godt hjulpet af dels en regulering som for eksempel EU’s ambitiøse Sustainable Finance-plan og kommende rapporteringskrav, dels en generel stemning af andre og større forventninger om, at virksomheder tager ansvar for samfundsudviklingen, siger Susanne Stormer.
Læs også: – Det er opløftende at se “sorte industrier” gå forrest, siger Torben Möger Pedersen
Hvis du skal pege på, hvad din og andre brancher kan gøre af handling, der fremmer bæredygtighed, hvad ville det så være?
– Det vigtigste vi kan gøre, er det, vi har travlt med nu. Nemlig at hjælpe virksomheder til at komme i gang, komme videre eller komme foran med den grønne omstilling, siger Susanne Stormer.
Hun tilføjer:
– Vi vil for eksempel gerne kunne se tilbage på dette årti og opgøre, hvor store CO2-udledninger vi har været med til at undgå, fordi vi har arbejdet sammen med vores kunder om at nå deres Science Based Targets eller NetZero-ambitioner.
C25 er godt på vej
Hvad mangler virksomhederne fra politikerne, hvis målet om 70 procents reduktion skal nås i 2030?
– Vi er som mennesker generelt vældig gode til at pege på, hvad andre skal gøre for, at målene nås. I PwC lavede vi tidligere på året en undersøgelse af C25-selskabernes klimahandlingsplaner, som viser, at stort set alle arbejder seriøst med deres egne reduktionsmål og har lagt ambitiøse planer, som de er godt i gang med at levere på, siger Susanne Stormer.
Hun henviser her til den rapport, som revisionshuset udsendte i maj, der viste, at hvis de danske C25-selskaber leverer på deres nuværende målsætninger, så vil de samlet spare svarende til 14 tons CO2e i 2030 sammenlignet med 2020.
Læs også: C25-selskabernes klimamål er svære at gennemskue
– Så der er ingen dér (blandt C25, red.), som har sat sig ned og ventet på politikerne. De gør det, fordi det er god forretning, og fordi det er nødvendigt, hvis deres forretning skal være bæredygtig, siger Susanne Stormer.

Forsiden lige nu:

Med levetidsforlængelse bliver tablets og telefoner mere bæredygtige
I mange virksomheder er det fast procedure at udskifte tablets og telefoner hvert andet eller tredje år. Det giver en helt unødig belastning af klima, miljø og ressourcer.

Erhvervsorganisationer og NGO’er i kamp om due diligence
Alle erklæringer sig principielt enige i ideen bag det kommende direktiv om due diligence. Mens EU’s institutioner forsøger at nå til enighed, trækker erhvervsorganisationer og NGO’er i hver sin retning. Erhvervsorganisationer advarer mod for detaljerede regler.

Bygherrer og virksomheder bag hensigtserklæring om øget genbrug
Der er et stort potentiale for at styrke genbrug og genanvendelse i byggeriet, men det kræver at både udbud og efterspørgsel er til stede. 14 bygherrer og 12 byggefirmaer har givet håndslag på fælles indsats.
Seneste artikler:

Nyt Power-to-X center revolutionerer materialer til den grønne omstilling
Flere danske fonde bevilger 300 mio. kr. til et pionercenter for udvikling af materialer og power-to-X-teknologier til den grønne omstilling. Centeret samler førende nationale og internationale forskere.

Professor erobrer Grundfosprisen 2022 med sit gennembrud indenfor “kunstige muskler”
Professor ved Institut for Kemiteknik på DTU Anne Ladegaard Skov modtager Grundfosprisen 2022. Hun vinder prisen for sin forskning og udvikling af silikone-baserede “kunstige muskler”, der kan anvendes som bæredygtig brik i elektronik, robotteknologi og hud- og sårpleje.

Kemp & Lauritzen hyrer ny bæredygtighedschef til grøn teknikoverhaling
Louise Bjerregård Nielsen tiltræder som bæredygtighedschef i teknikvirksomheden Kemp & Lauritzen. Hun bliver dermed ansvarlig for virksomhedens bæredygtige omstilling inden for egene rækker og i samfundets tekniske løsninger.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
