Torsdag 8. oktober bliver det afsløret, hvilke tre af de syv kandidater på shortlisten til Årets Sustainability Håb, som løber med æren.
Det var en uhyggelig svær udvælgelsesproces, som man kan forvisse sig om ved at læse indstillingerne til alle de 22 kandidater samt deres svar på tre hurtige spørgsmål om deres engagement i bæredygtighed.
Her får kan du lære de syv på shortlisten lidt bedre at kende.
Anna Pattis, Lead Product Sustainability Specialist i Grundfos, 35 år
Anna Pattis evne til at arbejde i detaljen og store forståelse for helheden er afgørende for, at de i Grundfos når deres bæredygtighedsmål, skriver Grundfos i sin indstilling af Anna Pattis.
I 2019 har hun drevet et strategisk projekt for koncernledelsen med det formål at sikre en plan for fuld konvertering af alle firmabiler globalt til elbiler inden 2025.
På spørgsmålet om, hvad hendes drivkraft er, når det gælder sustainability som karrierevej, svarer hun:
– Det er ikke så meget en karrierevej, men nærmere en passion. Jeg vil bruge min tid på noget, der giver mening. Jeg elsker naturen og forstår, hvor afhængig vi som mennesker er af den. Vi er nødt til at få et andet forhold til naturen, før vi kan finde en langvarig løsning.
– Fremtiden skræmmer mig, når jeg læser videnskabelige artikler om klimaforandringer og miljøbelastning generelt, mens man ikke ser den handlekraft, der skal til for at skabe den nødvendige forandring. Så jeg skal være en del af denne forandring selv, hvis jeg forventer det samme af andre.
Anne Clara Laugesen, Head of Marketing i Viggo, 30 år
Anne Clara Laugesen flyver ikke, går udelukkende i genbrugstøj, spiser hun vegetarisk, og så har hun været med til at spare Viggo, et elbils-alternativ til taxaer, for mere end 50 tons CO2.
Ud over sit daglige arbejder skriver og podcast’er hun også på sin blog Planet Happy om bæredygtig teknologi, forbrug, mad og livsstil.
På spørgsmålet om, hvad hendes drivkraft er, når det gælder sustainability som karrierevej, svarer hun:
– I dag kender vi (næsten) alle til nogle af de klimamæssige og sociale udfordringer, vi står over for, og jeg føler derfor et kæmpe ansvar for at gøre en indsats.
– Derudover synes jeg også, at der ofte bliver sat en negativ diskurs, når vi snakker bæredygtighed – og jeg tror ikke på, at negativitet motiverer os som mennesker. Jeg tror i stedet på, at vi skal informere om de handlinger, der gør den største forskel, samtidig med at vi anerkender de små hverdagshandlinger.
Alexandra Halberg Møller, Projektleder i Innovation i Dansk Retursystem, 28 år
Alexandra Halberg Møller leverer konkrete resultater, og så brænder hun for arbejdet med verdensmålene.
Hun ha ransvaret for udrulning af Dansk Retursystems nye strategi JOIN25 samt udvikling af nye løsninger og partnerskaber i Innovationsafdelingen. Konkret har hun blandt andet været med til opstart af samarbejde med bl.a. SMART Pant, DTU og Q8, hvor hun i tæt partnerskab har udviklet nye løsninger til indsamling af pant-on-the-go.
På spørgsmålet om, hvad hendes drivkraft er, når det gælder sustainability som karrierevej, svarer hun:
– Jeg ser FN’s Verdensmål, som et stærkt værktøj og noget jeg arbejder med til hverdag i forhold til vores udviklingsfokus. Jeg deltog derfor også i UNLEASH, som er et globalt innovationslaboratorium, hvor vi på tværs af lande arbejdede for at løse udfordringer indenfor verdensmålene. Især verdensmål nr. 12 bæredygtigforbrug og produktion er et af de mål jeg er mest optaget af.
– Sidst er en af de vigtigste drivkræfter for mig at blive ved med at lære, vidensdele og være nysgerrig. Derfor er jeg med i et bæredygtighedsnetværk der hedder Sustainable Change Makers, som er unge forandringsagenter som alle har bæredygtighed som et omdrejningspunkt i det arbejde, vi laver.
Gareth Scheerder, Environment & Climate Manager i Pandora, 32 år
Gareth Scheerder har stået for beregningen af Pandoras CO2 udledning i scope 1 og 2 og udarbejdet virksomhedens klimamål.
Det skete i overensstemmelse med Greenhouse Gas Protocol standarder, og han fik desuden Pandoras data valideret og revideret af Ernst & Young.
På spørgsmålet om, hvad hans drivkraft er, når det gælder sustainability som karrierevej, svarer han:
– Jeg er først og fremmest drevet af at beskytte planeten for fremtidige generationer. Som en ivrig vandrer ønsker jeg, at andre skal kunne nyde den smukke natur, som denne planet har at tilbyde. Jeg er drevet af at være en del af løsningen i opbygningen af den CO2 neutrale økonomi, som vi har brug for, for at sikre, at økosystemet kan overleve.
– Jeg tror, at alle stakeholders har vigtige roller at spille. Den private sektor har enorme ressourcer, og jeg vil frigøre det potentiale til at skabe forandringer. Desuden tror jeg, at virksomheder vil mislykkes, hvis ikke de prioriterer bæredygtighed.
Martin Slipsager Frandsen, Senior Portfolio Manager & Co-lead på Global Sustainable Future i Danske Bank, 29 år
Martin Slipsager Frandsen har spillet en fundamental rolle i udviklingen af Danske Banks første aktive bæredygtigheds aktiefond: Global Sustainable Future.
Han var med til at starte fonden og spillede en central rolle i at definere processen for at evaluere og skubbe selskaber i en mere bæredygtig retning. Processen er baseret på FN’s Verdensmål for bæredygtighed og kombineres med aktivt ejerskab og møder med selskabernes ledelser.
På spørgsmålet om, hvad hans drivkraft er, når det gælder sustainability som karrierevej, svarer han:
– Jeg er drevet af en indædt tro på, at vi skal handle nu, hvis vi skal gøre noget ved de altoverskyggende bæredygtighedsudfordringer kloden, står over for. Vi ser allerede i dag talrige eksempler på konsekvenserne af vores massive overforbrug af ressourcer, lige fra klimaforandringerne til den globale vandkrise, som særligt rammer klodens mest udsatte.
Selma Cerimagic, ErhvervsPhd. i Danish Crown, 25 år
Selma Cerimagic indgår som brobygger mellem videnskab og praktik, når hun kigger dybt ind i slagteriprocesserne og omsætter forskning og akademisk viden til konkrete løsninger, der skal reducere klima- og miljøaftrykket i produktionen af svinekød.
På spørgsmålet om, hvad hendes drivkraft er, når det gælder sustainability som karrierevej, svarer hun:
– Min drivkraft er at skabe bæredygtige løsninger for virksomheder der funderer i en stærk faglig viden. Det er at danne broen mellem universitetet og virksomheden og anvende den viden til at sikre bæredygtighed i fremtiden, med et særligt henblik på at sikre bæredygtig fødevareproduktion for fremtidige generationer.
– Jeg ønsker desuden at gøre karriere inden for LCA, som er en måde at gøre bæredygtighed operationelt, det er med til at øge gennemsigtigheden og imødekomme den stigende interesse for sustainability fra både forbrugere og myndigheder. Jeg er samtidig drevet af at anvende videnskabelig viden til at videreudvikle på LCA metoden – så flere virksomheder kan bruge LCA i fremtiden. Det mener jeg er absolut vigtigt i forhold til klimamærkning, identificere miljø hotspots og beslutningsstøtte både politisk og industrielt i forhold til sustainability.
Tenna Skov Thorsted, Sustainability Manager i Carlsberg, 26 år
Som Sustainability Manager i Carlsberg er Tenna Skov Thorsted en ildsjæl, der drives af meninghedsfuld bæredygtighed.
Hendes konkrete resultater tæller blandt andet at gøre bæredygtighed til en af de prioriterede strategiske initiativer i Carlsberg Danmark og at sætte det på dagsordenen i dialogen med vores kunder samt at drive konkrete og forpligtigende partnersamarbejder.
På spørgsmålet om, hvad hendes drivkraft er, når det gælder sustainability som karrierevej, svarer hun:
– Jeg er drevet af et formål, som jeg kan spejle mig i. Carlsbergs formål om at give tilbage til samfundet gennem Carlsbergfondene, bruge videnskaben til at skabe bedre øl og brygge for en bedre fremtid ved hjælp af en ambitiøs bæredygtighedsplan er virkelig spændende at arbejde med, når man er en aktiv medaktør. Det er fagligt enormt spændende at arbejde med, hvordan man kan drive forretning på en bæredygtig måde i kombination med det kommercielle perspektiv.
– Jeg drives særligt af den energi der opstår, og de resultater der opnås igennem samarbejder, uanset om det er på tværs af værdikæden med nogle af Carlsbergs mange ildsjæle eller med eksterne partnere og kunder. Jeg sætter stor pris på den daglige vekselvirkning mellem at lægge strategiske planer og handle på praktiske initiativer som grundlag for samarbejder.
Forsiden lige nu:

SEGES-topchef vil levere viden om bæredygtighed med både armslængde og armkrog
Uafhængighed, et stærkt fagligt miljø, en god virksomhedskultur og muligheden for at levere viden, der kan understøtte landbrugets grønne omstilling var afgørende for, at Tom Heron takkede ja til topposten i SEGES Innovation.

Grundfos vinder pris for net zero plan
Grundfos modtager klimapåvirkningspris for deres arbejde med at reducere CO2-udledningen til dette års Sustainability Awards.

Blå proteiner kan rense indre farvande og levere mere bæredygtig mad
Der er særdeles gunstige betingelser for at dyrke tang og muslinger i de danske fjorde, fremhæver professor Jens Kjerulf Petersen, DTU Aqua. Muslingeproduktionen har potentiale til 20-30 gange den nuværende størrelse.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
