I vinteren 2017 inviterede Unilever alle sine 172.000 medarbejdere til at komme med input til, hvad bæredygtig forretning betød for dem. Medarbejderinddragelsen skal være med til at holde Unilevers stærke fokus på bæredygtighed trods topchefen Paul Polmans afgang.
Det fortæller Unilevers global vice president for sustainability, Karen Hamilton, i et interview med det Edie.net, der har fokus på bæredygtig business.
40.000 medarbejdere tog del i undersøgelsen om, hvad de synes Unilevers bæredygtighedsstrategi skal være fremadrettet. Medarbejderne blev bedt om at beskrive, hvad de havde lært af tidligere grønne projekter. De blev også bedt om at forklare, hvordan fremtidens forretningsledelse ser ud, ifølge dem.
Undersøgelsen er en “massiv co-creation øvelse” for Unilever, som har hjulpet med at “distribuere” ansvaret for sustainability i hele virksomheden, siger Karen Hamilton, ifølge Edie.net.
Medarbejderinddragelsen falder sammen med, at Unilevers 2020-mål for bæredygtighed nærmer sig. Samtidig har selskabet mistet sin højtprofilerede topchef Paul Polman, som har været en af de ledende internationale internationale topchefer, når det kommer til bæredygtighedsdagsordenen.
Forud for undersøgelsen, der skal være med til at forankre sustainability endnu dybere i organisationen, har Unilever fravalgt at have en selvstændig CSR-afdeling. Det sker netop for at undgå, at sustainability, og de ressourcer der tilflyder de forskellige indsatser, bliver koblet fra selve Unilevers forretning.
Forsiden lige nu:

De unge vil se handling på klima og står af på grådige virksomheder
Tilliden til, at virksomhederne spiller en positiv rolle er på få år dalet markant i aldersgruppen 20-40 år, viser årlig survey fra Deloitte.

CBS-professor frygter EU-regler fører til skuespil mellem virksomheder
Det ny EU-direktiv, Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD) forventes vedtaget i løbet af sommeren. Og det er langt mere omfattende end mange tror.

Drop nu alt det hype om bæredygtighedsledelse
Arbejdet med bæredygtighed skal være forankret i lovgivning og anerkendte standarder. Alt for ofte ansætter man managers med helt uklare mandater, så ender det i aktivisme, som mest er vinduespynt, mener Thue Birk Svenningsen.
Seneste artikler:

Modeindustrien skal rykke sig på data, transparens og sporbarhed
De unge, der bærer bæredygtighed: Rasmus Stærk Just leder CSR-afdelingen i DK Company med en holistisk tilgang til bæredygtighed

To nye forskningsprojekter skal medvirke til bæredygtig energiudvikling
European Energy har fået forskningsmidler til at at udvikle bæredygtigt flybrændstof og digital styring af solparker

Nu kan kunstnere også måle deres CO2-aftryk
Statens Kunstfond stiller en CO2-beregner til rådighed for kunst- og kulturbranchen, som skal hjælpe med at gøre branchen grønnere.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
