Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Nyt luksushotel satser på bæredygtig luksus

Luksus er ikke længere lig med overflod, siger hoteldirektøren for nyt milliard-projekt.

bæredygtig luksus
Villa Copenhagen vil stå for bæredygtig luksus, fortæller hoteldirektør Peter Høgh Pedersen om nyt milliardprojekt.

Den udendørs pool skal opvarmes med overskudsvarme fra køle- og fryserum. Køkkenet vil have fokus på at reducere madspild og på genanvendelse. Forbruget af særligt engangsplastik skal ned, og mere bæredygtige emballager til gæsteshampoo, sæbe osv. undersøges. Og så er rengøringsmidlerne selvfølgelig miljøvenlige.

Sådan lyder nogle af de bæredygtige initiativer, som hotelprojektet Villa Copenhagen til 1,5 mia. kr. tager i brug, når det åbner dørene i foråret 2020. Bag hotellet står Petter Stordalen, der af flere medier beskrives som “den flamboyante milliardær”.

Gæster opfordres til at drikke postevand

På trods af at han bærer orange v-strik, har Peter Høgh Pedersen, en noget mere afdæmpet facon end sin norske ejer, da jeg møder ham på det kommende hotel. Det ligger i det der engang var centralposthuset ved Københavns hovedbanegård, men som nu er en stor byggeplads. Dog kun indvendigt, idet selve bygningen er bevaringsværdig. Peter Høgh Pedersen er hentet hjem for at stå i spidsen for hotellets 150 ansatte efter 19 år i udlandet.

Luksus handler ikke længere om overflod, men om kvalitet

– Vi vil redefinere, hvad luksus er i dag og gøre op med, hvad gæsterne forventer af et traditionelt luksushotel. Luksus handler ikke længere om overflod, men om kvalitet. Konkret vil der for eksempel ikke stå to plastikflasker med vand til gæsterne på værelset, men der vil være en kande med vand og nogle glas og en opfordring til at drikke postevand.

Villa Copenhagen set oppefra med udendørs pool. Den grønne have får muligvis bistader og køkkenhave til brug for køkkenet. 

– Der kommer heller ikke til at være seks håndklæder på værelserne, men kun to. De skal til gengæld være tykke og lækre, og vi skal have styr på produktionsprocessen, siger Peter Høgh Pedersen, som tilføjer at bæredygtige alternativer er blevet tænkt ind fra projektets begyndelse.

– Når det er sagt, kommer vi jo ikke til at gå rundt i sivsko, og hvis en gæst er meget optaget af at få flere håndklæder, så får han det. Det er et dyrt projekt, og forretningen skal løbe rundt, så det vi vil med bæredygtighed skal give mening i forhold til det. Men vi vil gøre vores bedste for at forklare gæsten, hvorfor vi har taget de valg, vi har. Jeg tror stenhårdt på, at vi som branche må skubbe konvolutten i forhold til bærdygtighed.

Kød skal komme fra Danmark

Det gælder også for hotellets restauranter.

– De vil overvejende have økologiske råvarer, der er i sæson. Hvis en gæst ruller ind og vil have russisk kaviar, har vi også det. Men det er ikke det, vi vil være kendt for.

Jeg ville få no-go til at åbne et steakhouse på det her hotel

Hvordan er jeres politik i forhold til kød, som jo har været stærkt debatteret i forhold til klimaet?

– Jeg ville få no-go af Petter Stordal, hvis jeg foreslog, at vi åbnede et steakhouse på det her hotel. Kommer vi til at have en ribeye steak på menuen ind imellem? Ja, men så kommer kødet fra en bondemand på Samsø, det er ikke fløjet ind med jumbojet fra Australien.

Villa Copenhagen er en del af hotelkæden Nordic Choice, som blandt andet har bandlyst Nutella.

– Du finder ikke Nutella i buffeten på en af vores 195 hoteller, for der er palmeolie i, og det har Ferrero ikke været villig til at certificere. Så vi har valgt andre typer chokoladepålæg. Der cirkuleres løbende lister over, hvilke varer vi må købe, og hvilke vi ikke må købe.

Postgrunden set oppefra. Den vil også rumme Danske Banks nye hovedkvarter, lejligheder, grønne områder og en såkaldt highline til gående og cyklister. 

Solceller er bandlyst

Selve bygningen, centralposthuset fra 1912, sætter dog visse begrænsninger for bæredygtigheden. Solceller på taget er for eksempel bandlyst, da bygningen er bevaringsværdig og facaden og taget der ikke må ændres.

– Det er en bevaringsværdig bygning i klasse 3, så det eneste vi har fået lov at ændre på facaden er, at de små sprossevinduer hele vejen rundt på taget bliver lagt på skrå med nye Velux-vinduer. Dels for at forbedre isoleringen, dels for at få mere lys ind på værelserne under taget. I alt har vi sat 500 nye vinduer i med termoglas og forsatsvinduer. Men det bliver aldrig en bygning i energiklasse A.

Det skal give mening for medarbejderne at gå på arbejde

Er bæredygtighed et konkurrenceparameter i hotelbranchen i dag, mener du?

– Det forventes i hvert fald, at man som virksomhed opfører sig ordentligt. Hvis jeg for eksempel skal lave en stor aftale med Novo Nordisk om, at de afholder konference her, er jeg sikker på, at jeg først skal besvare spørgsmål om, hvad vores bæredygtighedsprofil er. Så det er en faktor i dag. Også i forhold til employerbranding. Det skal give mening for medarbejderne at gå på arbejde og føle, at de er med til noget større end at servicere nogle mennesker og gøre dem glade.

Jeg har aldrig haft så meget plastikaffald, som efter jeg kom tilbage til Danmark

3 hurtige til Peter Høgh Pedersen
Hvad har overrasket dig mest ved at komme tilbage til Danmark i forhold til bæredygtighed ?

Jeg har aldrig haft så meget plastikaffald, som efter jeg kom tilbage til Danmark. Når man køber to avocadoer i vores lokale Netto ligger de jo i en plasticbakke med plastic uden om. Jeg har boet i Rom med min familie i de seneste tre år, og i Italien får man jo stadig serveret kage på plastictallerkener, når man er på besøg hos nogen, men til gengæld bruger de meget mindre emballage i et typisk supermarked.

Hvad er det mest bæredygtige land du har boet i?

Det er på alle måder Schweiz. På grund af vandkraften fra bjergene er de blandt andet næsten selvforsynende med grøn energi.

Hvilket bæredygtighedstiltag har senest irriteret dig?

Da Mariott og Scandic annoncerede, at de udfaser sugerør i drinks i 2019. Hvorfor skal det vare så længe? Hvis viljen virkelig er der til at gøre en forskel, kan man jo udfase dem i morgen.

Om Villa Copenhagen
Villa Copenhagen bliver opført i det tidligere Centralposthus fra 1912 ved Hovedbanegården i København og åbner i foråret 2020. Det samlede areal er på 25.000 m2.

Hotellet får 390 værelser og suiter samt mødefaciliteter for op til 1.200 personer, 3 restauranter og en udendørs pool samt wellnessområde.

Ejeren er Nordic Choice Hotels med nordmanden Petter Stordal i spidsen. Han forventer at ombygningen vil koste 1,5 milliarder kroner, og at hotellet først vil give overskud i hans børnebørns levetid.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.