Netto har lanceret klimamærkning af varer i to af sine butikker. Målet er at samle data nok til at kunne udbrede mærket i hele detailhandlen. Mærkningen har allerede givet et tydeligt fald i salget af for eksempel oksekød i de to butikker.
– Det er ikke nogen hemmelighed, at der ikke er super mange mærker, som alle forbrugere nogenlunde ved, hvad betyder, foruden nøglehulsmærket og økomærket. Det er klart, at vi gerne så, at et klimamærke kunne få samme status. Vi vil presse på, alt hvad vi kan, for at få lavet en national klimamærking, fortæller strategichef Nikolaj Holm Hansen.
Han fortæller, at ambitionen med klimamærkningen er, at det bliver ligeså udbredt som nøglehulsmærket.
Klimamærkningen bliver ikke lavet på baggrund af en specifik klimaberegning af hvert enkelt mærke. Handler det om eksempelvis en hamburgerryg ser Netto på et gennemsnitsaftryk afhængigt af, hvor i verden hamburgerryggen eksempelvis er produceret, og dermed hvor langt den er blevet transporteret.
Klimaberegning fra Concito
Mærkningen af dagligvarerne er sket med afsæt i tænketanken Concitos værktøj ‘Den store klimadatabase’, som blev lanceret i februar.
– Her i første omgang er det primære formål med klimadatabasen at guide professionelle madaktører og forbrugere i retning af de fødevaretyper og måltider, der generelt set har det laveste klimaaftryk, skriver Concitio om værktøjet.
– Når vi skal optimere kosten i forhold til klima og sundhed, er et højt næringsindhold i fødevarerne ikke nødvendigvis en fordel. Det er de færreste, der går på indkøb efter et bestemt antal kalorier eller proteiner, og de fleste danskere indtager i dag for mange næringsstoffer, tilføjer tænketanken.
Læs også: Database tracker klimaaftryk for 500 fødevarer
I alt viser Concitos værktøj det gennemsnitlige klimaaftryk for 500 af de mest almindelige fødevarer på det danske marked.
Foruden Concitos database, har det Salling Group-ejede Netto rådført sig med en række eksperter, inden pilottesten blev lanceret, oplyser Nikolaj Holm Hansen.
– Vi gør ikke det her for at nudge kunderne i de to butikker – det er med det lange lys på for at finde ud af, hvordan man kunne have et klimamærke. Det kan godt være, at vi er Danmarks største detailkæde, men vores markedsdele er heller ikke større, end at vi anerkender, at vi skal have resten af detailhandlen med, siger Nikolaj Holm Hansen.
“Spis efter kostrådene,” siger Dansk Industri
Hos Dansk Industri peger de dog på, at de gerne ser en en standardisering af klimaaftrykket på fødevare på EU-plan.
Kødsalget falder allerede
Netto skal de kommende måneder gøre status, og derefter handler det om at finde partnere til projektet. Herunder især myndighederne:
– Vi er allerede i god dialog med Fødevarestyrelsen og Fødevareministeriet, og det er klart, vi skal have myndighederne formelt med, hvis det her skal udbredes, siger strategichefen.
Som udgangspunkt vil pilottesten blive holdt til de to butikker, henholdsvis i Horsens og på Amager. Pilottesten er sat til at vare tre til seks måneder, for som Nikolaj Holm Hansen påpeger, er det vigtigste, at Netto får samlet den data, de har brug for, for at kunne rykke videre mod et officielt klimamærke.
Læs også: Klimavenlig kødproduktion og dyrevelfærd skal kombineres
Generelt falder kødmarkedet på hele markedet, hvilket til dels kan skyldes, at tallene er baseret på sammenligninger fra maj sidste år, hvor vejret var noget varmere end i år, hvilket gav en tidligere start på grillsæsonen – som sædvanen tro giver stor stigning i kødsalget.
Dog har Netto efter mærkningen trådte i kraft i april set et større fald i kødsalget i de to testbutikker sammenlignet med de butikker, testbutikkerne bliver sammenlignet med.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
