Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Morten Østergaard: – Man lærer af sine fejltagelser

Den tidligere politiker er blevet taget imod med åbne arme på sit nye arbejde som klimarådgiver.

Morten Østergaard er startet som klimarådgiver 1. august hos børsnoterede cBrain. Foto: cBrain

– Tiden løber ud for os, det kunne vi jo også se i den seneste rapport fra IPCC.

Morten Østergaard, tidligere leder af De Radikale og tidligere forsknings- og indenrigsminister, har fået nyt job som klimarådgiver for den børsnoterede it-virksomhed cBrain. Her tiltrådte han 1. august.

Hos Sustain Report har vi derfor talt med eks-politikeren om hans nye job, om exitten fra Christiansborg, og om hvordan digitaliseringen kan blive en afgørende faktor, hvis klimaet skal have en chance.

I sit nye job håber Morten Østergaard, at han kan være med til at skabe vidensdeling på tværs af lande, så man hurtigere kan få sat gang i de grønne tiltag.

– Hvis vi alle sammen først skal gennemføre vores, i sagens natur, lidt forskellige politiske processer og dernæst hver for sig genopfinde den dybe tallerken, så løber vi tør for tid, siger han.

Morten Østergaard havde klima som mærkesag i sin tid i Folketinget. Efter 16 år på Tinge, der sluttede med en krænkelsessag over for en partifælle, har han taget sine klimadrømme med ind i det private erhvervsliv.

Skal bygge digitale broer

Morten Østergaard håber, at han i sit nye job kan trække på sit indgående kendskab til de processer, der foregår på den politiske bane.

– Min rolle er på tværs af landegrænser at se, hvor behovet er for at udvikle nye hurtigere løsninger, så man kan omsætte politiske ønsker, regler eller vedtagelser til handling, forklarer han om det nye job som klimarådgiver.

Ifølge Morten Østergaard bliver hans nye arbejde derfor i tråd med hans tidligere, idet digitaliseringen kan spille en afgørende rolle for den grønne omstilling.

Den vigtige digitalisering

– Da jeg begyndte at kigge dybere på det her område, gik det op for mig, at der er lavet nogle interessante analyser af, hvad digitaliseringen kan bidrage med. I EU-kommissionen taler de om, at en femtedel af CO2-reduktionen skal opnås ved at finde digitale løsninger på nogle af de ting, vi gør i dag, siger Morten Østergaard.

Han tilføjer: 

– Samtidig er der forskning på området, der viser, at hvis vi udbreder de digitale klimateknologier, der allerede er udviklet og har stået deres prøve i virkeligheden, vil vi faktisk kunne opnå mellem otte og 15 procents CO2-reduktion.

Her ser Morten Østergaard vidensdeling som en afgørende faktor:

– Jeg ser et kæmpe potentiale (i digitaliseringen, red.), og at det i virkeligheden er vores eneste chance, hvis vi skal nå det. Og indsatsen for at imødegå klimaforandringer starter i det offentlige.

Læs også: Tidligere minister bliver klimarådgiver

CBrain, der har eksisteret siden 2002, sidder med sit nøgleprodukt F2 tungt på administrationer, styrelser og ministerier både herhjemme og i lande som Tyskland, USA og Frankrig.

Mere end halvdelen af departementerne i de danske ministerier bruger i dag standardsystemet F2, herunder statsministeriet og udenrigsministeriet.

Danmark i førertrøjen

Den nyslåede klimarådgiver fortæller, at han selv har set, hvordan digitaliseringen kan blive afgørende for den grønne omstilling:

– Det bedste eksempel, jeg kan give, er i Miljøstyrelsen, hvor man på få måneder er gået fra en politisk beslutning, som jeg selv har været med til at fremme, om at få afsat penge til at udtage lavbundsjorde fra dyrkning for at holde på CO2’en i jorden og i øvrigt opnå nogle natur- og miljøpolitiske formål.

Her kunne styrelsen efter få måneder komme i drift med en løsning, hvor man kunne søge med GIS-informationer på de relevante områder og give konkrete tilskud herefter, forklarer han.

– I forhold til resten af verden er vi jo i Danmark førende på digital forvaltning, og nogle af de områder, hvor vi har formået at tage den grønne førertrøje og den digitale førertrøje og væve dem sammen. Der har vi rigtigt meget at tilbyde verden, siger Morten Østergaard.

Han håber derfor på, at kunne være med til at fremme samarbejdet på tværs, så alle ikke skal “opfinde den dybe tallerken hver især”.

– Det er jo i virkeligheden det, der nu er min opgave – at komme ud og gøre opmærksom på det. I håbet om, at man nogle af de steder, hvor man måske ikke har så veludviklede løsninger, kan springe nogle udviklingstrin over og lade sig inspirere.

Han tilføjer: 

– For det er jo vores allesammens ressourcer, der bliver brugt, og vi har kun ét skud i bøssen, når det gælder klimaforandringer og biodiversitet.

Jeg forstår Ahlers frustration”

Det var tilbage i juni, at Østergaard sammen med cBrain kunne meddele, at han var blevet ansat. Det kom efter en sygemelding Folketinget, der havde varet siden efteråret 2020.

Han føler sig dog klar til at blive udfordret i den nye opgave, fortæller han:

– Det var lidt et spørgsmål om at komme hen et sted og bestige et nyt bjerg. Jeg synes, jeg var nogenlunde velbevandret i politik og på Christiansborg og omegn. Derfor ville jeg gerne udfordre mig selv på en bane, som er helt anderledes.

Han tilføjer:

– Det er klart, det er noget andet, når man skifter til den private sektor. Men det var et aktivt valg for i en alder af 45 år, ville jeg også finde nogle udfordringer, hvor jeg ikke bare skulle trække veksler på det, jeg kunne efter mange år i politik. Men også blive udfordret af at skulle forstå en ny verden og nogle andre vilkår.

Morten Østergaard er ikke den eneste politiker, der for nylig har taget skiftet fra politik til det private for at arbejde med den grønne omstilling. I begyndelsen af august valgte Venstres klimaordfører Tommy Ahlers at træde ud af politik, for at blive iværksætter.

Tommy Ahlers udtalte i den forbindelse om sin beslutning:

– Dels fordi jeg gerne vil være med at levere løsninger i den grønne omstilling sammen med andre iværksættere, og dels fordi jeg ofte oplever, at politik handler meget om spillet og lidt for lidt om visionerne og de gode ideer.

Læs også: Tommy Ahlers forlader politik

Da Tommy Ahlers forlod politik, var det med begrundelsen, at han kunne gøre mere for den grønne omstilling i erhvervslivet frem for på Christiansborg. Er du enig med det?

– Både og, svarer Morten Østergaard og uddyber.

– Altså jeg vil sige, at jeg har den største respekt for det politiske system, vi har i Danmark, når det arbejder sammen på den måde, jeg i øvrigt gjorde sammen med Tommy Ahlers i den tid han sad i Folketinget. Og når det kan bringe os sammen om epokegørende beslutninger, såsom et 70 procents mål. Det er politik, når det er allerbedst. Så for mig er det ikke et spørgsmål om, at det ene sted skal gøre noget, fordi det andet sted ikke vil. For mig er det i virkeligheden et spørgsmål om, at vi alle steder og i alle sektorer er nødt til at yde det maksimale, hvis vi skal nå det her, inden skaderne er uoprettelige.

Han tilføjer:

– Jeg kan sagtens forstå hans frustration, den kender jeg også. Men omvendt vil jeg også sige, at jeg er sikker på, at med den ballast, jeg selv har fra politik, så kan jeg bringe noget ind i det private erhvervsliv. Blandt andet fordi jeg kender de politiske processer, og ved hvad der skal til for at tingene går op i en højere enhed.

– Men jeg er enig i potentialet i, at den private sektor har muligheder, som også går på tværs af lande, for at accelerere den her udvikling helt enormt, siger Morten Østergaard.

Et farvel til Christiansborg

Morten Østergaard valgte i oktober 2020 at trække sig som leder af De Radikale oven på en sag om krænkelser af en partifælle ti år forinden. I alt skulle tre kvinder have følt sig krænket af den tidligere minister under “festligt lag”, oplyste han selv ved et pressemøde.

Kan din politiske exit påvirke din fremtidige karriere?

– Jeg har jo fået en fantastisk mulighed hos cBrain, og jeg er blevet taget imod med åbne arme. Og det er jo dét, som jeg har brug for – og hvordan tingene går herfra, det tænker jeg med mig selv nok ikke så meget over i forhold til min fortid.

Han tilføjer:

– Jeg tænker nok mere på, hvordan vi kan få tingene til at lykkes herfra, hvor jeg er nu. Det afgørende bliver jo, hvad kan vi gøre som it-virksomhed med særligt fokus på offentlige myndigheder, for at hjælpe på klimadagsordenen.

Har du tænkt på, om det kan blive en hæmsko for virksomheden med din bagage:

– Den bekymring har jeg måttet overlade til dem, som ville ansætte mig. Det, jeg har forsøgt at sige fra første dag, er, at man må jo lære af de fejltagelser, man begår. Og det har jeg også gjort.

Så kan du se dig selv have en lang karriere i det private erhvervsliv?

– Ja. Jeg føler, at jeg er landet på den rette hylde, fordi jeg på den ene side oplever et drive og engagement og på den anden side også en dyb faglighed inden for et område, som jeg i sagens natur kender, men hvor jeg nu er omgivet af enormt kompetente mennesker med stor praktisk og teknisk erfaring.

Morten Østergaard tilføjer, at han ikke forestiller sig, at skulle vende tilbage til politik.

Morten Østergaard
– Klimarådgiver hos cBrain fra 1. august 2021.
– Folketingsmedlem i perioden 2005-2021.
– Gruppeformand for Radikale Venstres folketingsgruppe 2015-2020.
– Økonomi- og indenrigsminister 2014-2015.
– Skatteminister 2014.
– Minister for forskning, innovation og videregående uddannelser 2011-2014.
– Uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet 2006.
– Markedschef, Dafolo A/S 2001-2005.

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.