Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Langt fra grønne skål-taler til virkelighedens Danmark

To ting begrænser de danske ambitioner om bæredygtighed, siger ekspert i grøn energi.

Vindmølleparken ved Middelgrunden ud for København. Foto: Pareto/iStock

Der er langt fra politikernes forkromede skåltaler til den bæredygtige virkelighed, som regeringen stræber efter.

Sådan lyder det fra Knud Abildgaard Kragh, der har erfaring med bæredygtig fra både videnskabens verden og det private erhvervsliv.

– Jeg ser to store problemer: hastighed og udbygningen af netkapacitet. Ser vi på mængden af vind- og solenergi, der bliver installeret i Danmark, er det slet ikke oppe på det niveau, hvor vi når i mål. Det går simpelthen for langsomt med at få realiseret projekterne, siger Knud Abildgaard Kragh.

Han har en fortid i blandt andet Siemens, Ørsted og senest European Energy, hvor han gennem to år arbejdede som head of innovation. 1. september blev han partner i konsulenthuset Green Nest Partner – en startup, der fokuserer på at hjælpe danske og internationale virksomheder med ambitioner inden for bæredygtig energi ind på nye markeder.

Danmark producerer for lidt

Ifølge Dansk Industri kan de danske virksomheder reducere op til 70 procent af deres udledning af drivhusgasser inden 2025 ved elektrificering. Ifølge Energistyrelsen vil vedvarende energi stå for alt elforbrug i 2028.

Knud Abildgaard Kragh er partner i Green Nest Partner. Han har en fortid i blandt andet Ørsted og European Energy. Foto: Privat

Knud Abildgaard Kragh stiller sig tvivlende over for det, særligt hvis den grønne strøm også skal kunne forsyne alle de annoncerede Power-2-X-projekter. Han peger på Mærsk, der har investeret i otte skibe, der skal sejle på grøn metanol. Mærsk mener selv, at rederiet skal bruge 360.000 ton grønt brændstof til at drive de otte skibe.

Knud Abildgaard Kragh
Uddannet maskiningeniør fra DTU. Efterfølgende skrev han ph.d.-projekt om vindenergi fra DTU Wind Energy. Siden post doc på DTU Wind Energy.

Fra marts 2014 til august 2021 har Knud Abildgaard Kragh arbejdet med bæredygtig energi i det private erhvervsliv. Senest som head of innovation i European Energy, der blandt andet udbyder vedvarende energi i Europa, Brasilien, USA og Australien.

Pr. 1. september 2021 partner i startup-virksomheden Green Nest Partner.

– Hvis man bruger al den strøm, som Anholt offshore vindmøllepark producerer, til at producere grøn metanol, vil man stadig kun kunne forsyne tre-fire af de otte skibe, siger han.

– Det handler om, at Danmark producerer for lidt, og at udbygningen går for langsomt.

For lang sagsbehandling

Generelt om opførelsen af Power-to-X-anlæg og bedre udnyttelse af sol- og vindenergi siger Knud Abildgaard Kragh:

– Sagsbehandlingen i de her projekter tager for lang tid. Samtidig er Danmark ikke et landrigt land, så der vil ofte være konflikter, når energianlæg skal placeres.

Regeringen taler jo om klimaneutralitet. Er det mål realistisk?

– Det kommer an på, hvilke virkemidler der skal følge med. Men lige nu, synes jeg, at det ser meget udfordrende ud.

Erhvervslivet vil omstillingen

Tidligere har Rasmus Nørlem Sørensen, chefanalytiker i Tænketanken DEO, der er en forkortelse for ‘Demokrati i Europa Oplysningsforbundet’, peget på, at Danmark ikke er så grønt et land, som vi bryster os af at være.

Læs også: Flere virksomheder skal elektrificeres

Det skyldes blandt andet, at en væsentlig portion af vores CO2-udledning slet ikke bliver indregnet i vores aftryk – altså som en slags skjult Scope 3, der dækker over de indirekte udledninger, som eksempelvis en virksomhed påvirker gennem partnere eller kunder.

– En stor del af vores økonomi er indtægter fra områder som transport, og det er jo især containerfragt, som økonomisk hører til i Danmark, men som CO2-mæssigt hører til i internationalt farvand, sagde Rasmus Nørlem Sørensen.

Læs også: Danmark er mindre grøn end på papiret

Udfordringerne skyldes dog ikke viljen fra erhvervslivet, lyder konklusionen fra Knud Abildgaard Kragh.

– Danmark har mange udviklere, der er klar til at installere mere kapacitet. Men skal de det, er politikerne nødt til at flytte visionerne fra skåltalerne ned til konkrete understøttende initiativer, der skaber sikkerhed om erhvervslivets tiltag, siger Knud Abildgaard Kragh.

– Rammevilkårene skaber både den største sikkerhed og usikkerhed om investeringer. Forhåbentlig bliver der fra politisk side snart opsat gode rammer, så investorer tør investere, tilføjer han.

Green Nest Partner
Konsulentvirksomhed specialiseret i strategisk markeds- og forretningsudvikling inden for offshore og onshore; vind, sol og Power-to-X.

Stiftet af Marie Bugge Severinsen. Knud Abildgaard Kragh blev partner 1. september 2021. Tilsammen har de over 25 års erfaring med vedvarende energi.

Green Nest Partner hjælper internationale virksomheder med at vælge relevante lande at udvide i, forstå markedet, identificere de vigtigste spillere og potentielle partnere. Fødselshjælper for partnerskaber, som giver de bedste muligheder. Projektdeltagelse i havvindudbud. Identificering og screening af Power-to-X-projekter og kvalificering af business casen.

Forsiden lige nu:

Hostel halverer klimaaftryk

Tre ud af fire gæster på vandrehjem lægger vægt på bæredygtighedstiltag. Mens a&o Hostels har halveret klimaaftrykket, sparer Danhostel på papiret.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.