Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Forskning kan stå over for et gennembrud inden for genbrugsplastik

16 millioner tons polyuretan produceres årligt, og det kan måske genbruges i fremtiden, viser forskning støttet af Carlsbergfondet.

Årligt bliver mere end 350 millioner tons plastik produceret på verdensplan. Kun 30 procent bliver genanvendt. Foto: iStock/aydinmutlu

Ny forskning peger på, at plastmaterialet polyuretan måske kan blive genanvendt uden brug af fossile brændstoffer, hvilket vil bringe afhængigheden af fossile brændstoffer i forbindelse med plastproduktion markant ned. Det oplyser Carlsbergfondet, der har støttet forskningen, i en pressemeddelelse.

Årligt produceres mere end 16 millioner tons polyuretan, der bruges til blandt andet hovedpuder, vindmøller og skosåler. Ifølge Carlsbergfondet ventes produktionen at stige markant i de kommende år, fordi netop denne type plastikken kan bruges til så mange forskellige produkter.

– Vores studie er et vigtigt skridt mod at nedsætte vores klimaaftryk, siger Troels Skrydstrup, der er professor og Semper Ardens-forsker ved Institut for Kemi og Interdisciplinary Nanoscience Center på Aarhus Universitet, i meddelelsen.

Troels Skrydstrup er en af forfatterne bag en forskningsartikel i Journal of the American Chemical Society-Au, der peger på, at plastikken i fremtiden måske kan blive nedbrudt uden brug af fossile brændstoffer, sådan som man gør i dag.

Læs også: Her er de tre faktorer, der afholder virksomhederne fra grøn omstilling

– Ved at udvikle nye processor for genbrug af plastik kan vi nedsætte vores CO2-aftryk og forhåbentlig sænke vores afhængighed af fossile brændstoffer til produktion af plastik, tilføjer Troels Skrydstrup.

Kan være vejen til cirkulær plastikøkonomi

Polyuretan bliver i dag nedbrudt ved en afbrændingsproces, der nedbryder det til blandt andet energi og kuldioxid, mens 15-20 procent af materialet ikke kan nedbrydes, og som ofte ender i sekundær polyuretanproduktion eller som slet og ret bliver brændt.

Men den nye forskning viser altså, at plastikken kan nedbrydes med en katalysator, brint og et alkoholbaseret opløsningsmiddel. På den måde kan de oprindelige “byggesten” i polyuretan genskabes og dermed bruges til at skabe ny plastik igen.

– Vi har med vores katalytiske proces vist, at det er muligt at afkoble forbrændingsprocessen og omdanne polyuretan til materialets oprindelige byggesten, som potentielt igen kan omdannes til nye polyuretanmaterialer, siger Troels Skrydstrup.

– Dette muliggør for første gang, at der kan laves en cirkulær plastikøkonomi for netop polyuretan, tilføjer han.

Årligt produceres mere end 350 millioner tons plastik på verdensplan og kun omkring 30 procent af disse bliver genanvendt.

I marts valgte den danske regering sammen med en række virksomheder at skrive under på den Europæiske Plastikpagt, som konkret betyder, at man forpligter sig at mindste 30 procent af al plastikproduktion skal bestå af genanvendt plastik.

Læs også: Store aktører giver håndslag på at reducere plastikproblem

I den forbindelse udtalte miljøminister Lea Wermelin:

– Vi har brug for at sætte tempoet op. Hun tilføjede, at målet er en fremtid med mindre plastik og mere genanvendelse.

I Danmark er det kun 20 procent af al plastikemballage, der ender med at blive genbrugt.

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.