Ny forskning peger på, at plastmaterialet polyuretan måske kan blive genanvendt uden brug af fossile brændstoffer, hvilket vil bringe afhængigheden af fossile brændstoffer i forbindelse med plastproduktion markant ned. Det oplyser Carlsbergfondet, der har støttet forskningen, i en pressemeddelelse.
Årligt produceres mere end 16 millioner tons polyuretan, der bruges til blandt andet hovedpuder, vindmøller og skosåler. Ifølge Carlsbergfondet ventes produktionen at stige markant i de kommende år, fordi netop denne type plastikken kan bruges til så mange forskellige produkter.
– Vores studie er et vigtigt skridt mod at nedsætte vores klimaaftryk, siger Troels Skrydstrup, der er professor og Semper Ardens-forsker ved Institut for Kemi og Interdisciplinary Nanoscience Center på Aarhus Universitet, i meddelelsen.
Troels Skrydstrup er en af forfatterne bag en forskningsartikel i Journal of the American Chemical Society-Au, der peger på, at plastikken i fremtiden måske kan blive nedbrudt uden brug af fossile brændstoffer, sådan som man gør i dag.
Læs også: Her er de tre faktorer, der afholder virksomhederne fra grøn omstilling
– Ved at udvikle nye processor for genbrug af plastik kan vi nedsætte vores CO2-aftryk og forhåbentlig sænke vores afhængighed af fossile brændstoffer til produktion af plastik, tilføjer Troels Skrydstrup.
Kan være vejen til cirkulær plastikøkonomi
Polyuretan bliver i dag nedbrudt ved en afbrændingsproces, der nedbryder det til blandt andet energi og kuldioxid, mens 15-20 procent af materialet ikke kan nedbrydes, og som ofte ender i sekundær polyuretanproduktion eller som slet og ret bliver brændt.
Men den nye forskning viser altså, at plastikken kan nedbrydes med en katalysator, brint og et alkoholbaseret opløsningsmiddel. På den måde kan de oprindelige “byggesten” i polyuretan genskabes og dermed bruges til at skabe ny plastik igen.
– Vi har med vores katalytiske proces vist, at det er muligt at afkoble forbrændingsprocessen og omdanne polyuretan til materialets oprindelige byggesten, som potentielt igen kan omdannes til nye polyuretanmaterialer, siger Troels Skrydstrup.
– Dette muliggør for første gang, at der kan laves en cirkulær plastikøkonomi for netop polyuretan, tilføjer han.
Årligt produceres mere end 350 millioner tons plastik på verdensplan og kun omkring 30 procent af disse bliver genanvendt.
I marts valgte den danske regering sammen med en række virksomheder at skrive under på den Europæiske Plastikpagt, som konkret betyder, at man forpligter sig at mindste 30 procent af al plastikproduktion skal bestå af genanvendt plastik.
Læs også: Store aktører giver håndslag på at reducere plastikproblem
I den forbindelse udtalte miljøminister Lea Wermelin:
– Vi har brug for at sætte tempoet op. Hun tilføjede, at målet er en fremtid med mindre plastik og mere genanvendelse.
I Danmark er det kun 20 procent af al plastikemballage, der ender med at blive genbrugt.
Forsiden lige nu:

Med levetidsforlængelse bliver tablets og telefoner mere bæredygtige
I mange virksomheder er det fast procedure at udskifte tablets og telefoner hvert andet eller tredje år. Det giver en helt unødig belastning af klima, miljø og ressourcer.

Erhvervsorganisationer og NGO’er i kamp om due diligence
Alle erklæringer sig principielt enige i ideen bag det kommende direktiv om due diligence. Mens EU’s institutioner forsøger at nå til enighed, trækker erhvervsorganisationer og NGO’er i hver sin retning. Erhvervsorganisationer advarer mod for detaljerede regler.

Bygherrer og virksomheder bag hensigtserklæring om øget genbrug
Der er et stort potentiale for at styrke genbrug og genanvendelse i byggeriet, men det kræver at både udbud og efterspørgsel er til stede. 14 bygherrer og 12 byggefirmaer har givet håndslag på fælles indsats.
Seneste artikler:

Nyt Power-to-X center revolutionerer materialer til den grønne omstilling
Flere danske fonde bevilger 300 mio. kr. til et pionercenter for udvikling af materialer og power-to-X-teknologier til den grønne omstilling. Centeret samler førende nationale og internationale forskere.

Professor erobrer Grundfosprisen 2022 med sit gennembrud indenfor “kunstige muskler”
Professor ved Institut for Kemiteknik på DTU Anne Ladegaard Skov modtager Grundfosprisen 2022. Hun vinder prisen for sin forskning og udvikling af silikone-baserede “kunstige muskler”, der kan anvendes som bæredygtig brik i elektronik, robotteknologi og hud- og sårpleje.

Kemp & Lauritzen hyrer ny bæredygtighedschef til grøn teknikoverhaling
Louise Bjerregård Nielsen tiltræder som bæredygtighedschef i teknikvirksomheden Kemp & Lauritzen. Hun bliver dermed ansvarlig for virksomhedens bæredygtige omstilling inden for egene rækker og i samfundets tekniske løsninger.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
