Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Erhvervslivet har kun haft beskedent fald i CO2-udledning siden 1990

Og biomasse fylder i billedet, viser nye tal fra Danmark Statistik.

Mens husholdingerne udledte mindre CO2 sidste år på grund nedlukning, har virksomhederne kun haft beskedent fald. Foto: georgeclerk/iStock

Coronanedlukningen fik konkrete positive effekter på miljøet i 2020, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Hele 12 procent faldt udledningen af drivhusgasser fra de danske husholdinger, hvilket er det største årlige fald siden 1990.

– Det store fald i udledningen af drivhusgasser i 2020 er en direkte konsekvens af reduceret forbrug af benzin og diesel til transport som følge af øget hjemmearbejde, skriver statistikfabrikken.

Men når det kommer til erhvervslivet, er sagen ikke lige så optimistisk, fremgår det af dagens tal.

Beskedne fald i virksomhedernes CO2-udledning

Mens husholdningerne siden 1990 har opnået en CO2-reduktion på 36 procent, så ligger den samlede reduktion for både husholdninger og erhvervslivet på 44 procent.

Det er især forsyningsvirksomhederne, der bidrager på erhvervssiden med 10 procents reduktion.

Læs også: Flere virksomheder skal elektrificeres

Industrivirksomhederne har haft et beskedent fald i den udledte CO2 på to procent, mens landbrug, skovbrug og fiskeri i 2020 udledte samme mængde CO2 som for 30 år siden.

Og inden man kaster armene for højt over i hovedet i jubel over forsyningsvirksomheder, så skal det noteres, at en stor del af reduktionen kommer fra skiftet til biomasse.

– Reduktionen i udledningerne kan især forklares ved overgang fra fossile brændsler til biomasse, vind og sol, skriver Danmarks Statistik.

Biomasse giver falsk tryghed

Mens biomasse nok sænker den danske CO2-udledning, giver processen med at udvinde biomasse nedbrændte i skove andre steder i verden. Dermed flytter udledningen sig fra vores nationale regnskab og ud i det samlede globale regnskab.

Ifølge professor i plantefysiologi ved Københavns Universitet Michael Palmgren er biomasse fejlagtigt kørt op som værende et grønt alternativ til kul.

Michael Broberg Palmgren sagdetil Sustain Report i et interview i august, at selvom de afbrændte skove måske erstattes med nye træer, er der ingen garanti for, at der bliver plantet nyt.

– Og selv, hvis der gør, vil det tage 50 år – eller måske århundreder, før de træer er vokset op igen og har opsuget CO2’en igen. Og i hele den periode, indtil træet vokser op igen, vil vi være i minus på CO2-kontoen, sagde Michael Broberg Palmgren.

– Det er ikke et alternativ. Siger man dét, tager man folk ved næsen, sagde Michael Broberg Palmgren om biomasse.

Læs også: Fondsdirektør: – Det er ved at være sidste udkald

Ifølge Danmarks Statistik er mængden af energi, der kommer fra en central biomassekilde som træpiller, vokset til 18.924.105 gigajoule i 2020, fra 175.000 gigajoule i 1990.

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.