Coronanedlukningen fik konkrete positive effekter på miljøet i 2020, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.
Hele 12 procent faldt udledningen af drivhusgasser fra de danske husholdinger, hvilket er det største årlige fald siden 1990.
– Det store fald i udledningen af drivhusgasser i 2020 er en direkte konsekvens af reduceret forbrug af benzin og diesel til transport som følge af øget hjemmearbejde, skriver statistikfabrikken.
Men når det kommer til erhvervslivet, er sagen ikke lige så optimistisk, fremgår det af dagens tal.
Beskedne fald i virksomhedernes CO2-udledning
Mens husholdningerne siden 1990 har opnået en CO2-reduktion på 36 procent, så ligger den samlede reduktion for både husholdninger og erhvervslivet på 44 procent.
Det er især forsyningsvirksomhederne, der bidrager på erhvervssiden med 10 procents reduktion.
Læs også: Flere virksomheder skal elektrificeres
Industrivirksomhederne har haft et beskedent fald i den udledte CO2 på to procent, mens landbrug, skovbrug og fiskeri i 2020 udledte samme mængde CO2 som for 30 år siden.
Og inden man kaster armene for højt over i hovedet i jubel over forsyningsvirksomheder, så skal det noteres, at en stor del af reduktionen kommer fra skiftet til biomasse.
– Reduktionen i udledningerne kan især forklares ved overgang fra fossile brændsler til biomasse, vind og sol, skriver Danmarks Statistik.
Biomasse giver falsk tryghed
Mens biomasse nok sænker den danske CO2-udledning, giver processen med at udvinde biomasse nedbrændte i skove andre steder i verden. Dermed flytter udledningen sig fra vores nationale regnskab og ud i det samlede globale regnskab.
Ifølge professor i plantefysiologi ved Københavns Universitet Michael Palmgren er biomasse fejlagtigt kørt op som værende et grønt alternativ til kul.
Michael Broberg Palmgren sagdetil Sustain Report i et interview i august, at selvom de afbrændte skove måske erstattes med nye træer, er der ingen garanti for, at der bliver plantet nyt.
– Og selv, hvis der gør, vil det tage 50 år – eller måske århundreder, før de træer er vokset op igen og har opsuget CO2’en igen. Og i hele den periode, indtil træet vokser op igen, vil vi være i minus på CO2-kontoen, sagde Michael Broberg Palmgren.
– Det er ikke et alternativ. Siger man dét, tager man folk ved næsen, sagde Michael Broberg Palmgren om biomasse.
Læs også: Fondsdirektør: – Det er ved at være sidste udkald
Ifølge Danmarks Statistik er mængden af energi, der kommer fra en central biomassekilde som træpiller, vokset til 18.924.105 gigajoule i 2020, fra 175.000 gigajoule i 1990.
Forsiden lige nu:

De unge vil se handling på klima og står af på grådige virksomheder
Tilliden til, at virksomhederne spiller en positiv rolle er på få år dalet markant i aldersgruppen 20-40 år, viser årlig survey fra Deloitte.

CBS-professor frygter EU-regler fører til skuespil mellem virksomheder
Det ny EU-direktiv, Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD) forventes vedtaget i løbet af sommeren. Og det er langt mere omfattende end mange tror.

Drop nu alt det hype om bæredygtighedsledelse
Arbejdet med bæredygtighed skal være forankret i lovgivning og anerkendte standarder. Alt for ofte ansætter man managers med helt uklare mandater, så ender det i aktivisme, som mest er vinduespynt, mener Thue Birk Svenningsen.
Seneste artikler:

Modeindustrien skal rykke sig på data, transparens og sporbarhed
De unge, der bærer bæredygtighed: Rasmus Stærk Just leder CSR-afdelingen i DK Company med en holistisk tilgang til bæredygtighed

To nye forskningsprojekter skal medvirke til bæredygtig energiudvikling
European Energy har fået forskningsmidler til at at udvikle bæredygtigt flybrændstof og digital styring af solparker

Nu kan kunstnere også måle deres CO2-aftryk
Statens Kunstfond stiller en CO2-beregner til rådighed for kunst- og kulturbranchen, som skal hjælpe med at gøre branchen grønnere.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
