Bølgen af bæredygtige investeringer er vokset fra små skvulp til tsunamilignende højder på det seneste.
Den udvikling har Anne-Louise Thon, medstifter og partner i SDG Invest, fulgt tæt. På de tre år den bæredygtige investeringsfond har eksisteret, er efterspørgslen øget markant. Det kalder på et nyt skridt, fortæller hun.
– Vi kommer snart til at ændre prisen for en aktie i SDG Invest fra 10.000 kr. til 100 kr., så endnu flere kan være med, siger hun.
I takt med den øgede efterspørgsel, kan danskere med interesse for at bruge deres sparekroner på at fremme bæredygtige formål vælge og vrage mellem alt fra landets største banker til purunge iværksættere.
Er det ikke både godt og ondt med den øgede konkurrence i forhold til bæredygtige investeringer set fra din stol?
– Jo flere der investerer bæredygtigt, jo mere kapitel går i den rigtige retning. Så det er kun en god udvikling, at folk begynder at tænke over, hvor de placerer deres penge, siger Anne-Louise Thon.
Skulle bevise at bæredygtighed ikke skader afkast
I dag har SDG Invest langt over 1.200 investorer og harfor længst passeret en halv mia. kr. Til sammenligning har en ny bæredygtig investeringsfond fra Sydinvest tiltrukket en tegning på over 300 mio. kr. på bare to uger.
Hvad er årsagen til, at det ikke går lige så hurtigt med at opbygge jeres investeringsfond?
– Det er jo altid lettere at gå i andres fodspor. Da vi lancerede SDG Invest, var vi de første på markedet. Så vi skulle forklare, hvem vi var, hvad vi troede på, hvorfor det er vigtigt. Og vi skulle bevise, at man kan investere i bæredygtige virksomheder uden at gå på kompromis med afkastet. Det var nyt, og vi var omgivet af skeptikere. Tre år senere ser verden helt anderledes ud. Jeg er glad for, at vi ikke længere går alene. Når vi er mange, der investerer bæredygtigt, så rykker vi langt mere i den rigtige retning, end når vi er de eneste, siger Anne Louise Thon og tilføjer:
– I SDG Invest, er vi er stadig dem, der sætter barren højest, og vi er de eneste, der har aktiv ejerskabsstrategi, hvor vi går i direkte dialog med virksomhederne ang. deres forbedringer inden for bæredygtighed.
Afkastet siden etableringen af SDG Invest i 2018 er afkastet efter omkostninger på 47,97 pct., ifølge Anne-Louise Thon.
Det fordeler sig med -3,72 pct. i 2018, som ikke dækker hele året, +30,53 pct. i 2019
og +7,46 pct. i afkast sidste år.
– Et plus på 7,46 pct. midt i et corona-år er bestemt godkendt. Og nok mere end de fleste havde håbet på, da man stod midt i marts med kraftige kursfald og en global pandemi. Vores langsigtede investeringsstrategi i stabile bæredygtige kvalitetsvirksomheder beviste sit værd under denne nedtur. Dermed fik vi et godt positivt afkast for hele året, siger Anne-Louise Thon. I år viser afkastet indtil videre et plus på 9,56 pct.
Misser ud på Ørsted
Kun 62 ud af de 65.000 virksomheder SDG Invest screener kan leve op til fondens krav til finansiel performance og bæredygtighed.
Andre investorer der lægger vægt på bæredygtighed inkluderer fx de olieselskaber, som har sat ‘net-zero’-mål – giver det ikke god mening?
– Vi har den holdning, på vegne af vores investorer, at vi ikke investerer i virksomheder med omsætning fra fossile brændstoffer. Det betyder, at vi misser ud på Ørsted, men dem ville vi overveje at investere i, når de har 100 pct. vedvarende energi (Ørsteds mål er CO2-neutral energiproduktion og drift inden 2025, red.). Er du investeret i en stor olie-udvinder så husk også, at den kan ende som et stranded asset (en værdiløs investering, red.).
SDG Invests scorecard havde i 2020 45 bæredygtigheds-parametre, som virksomhederne skulle leve op til. I år bliver det øget til 50 parametre.
– De nye områder vi fokuserer på er bl.a. biodiversitet. Det presser jeg meget på for i min dialog med virksomhederne. Derudover har vi endnu mere fokus på diversitet og inklusion i år, og vi beder virksomhederne om konkrete data. Vi presser også på for, at de sætter science based targets for deres CO2-reduktion, og mange af de virksomheder, vi investerer i har allerede fået godkendt deres mål.
Ifølge 2020-regnskabsåret gælder det 64 pct. af virksomhederne i SDG Invests nuværende portefølje. Det er en stigning fra 35 pct. siden 2018.
Men også emner som leveløn, i modsætning til minimumsløn, ansvarlig skat og betydningen af ny teknologi og digitalisering, når det gælder ansatte i leverandørkæden er højt på dagsordenen.
– De mennesker der arbejder i leverandørkæderne skal have en leveløn og en chance for at komme ud af fattigdomsspiralen. Derfor skal vi sikre os, at de har adgang til at få en digital identitet, så de kan låne penge og få mulighed for at forbedre deres liv.
3 aktuelle sager, der påvirker virksomhedernes bæredygtighed
EU har taget første spadestik til at definere, hvad bæredygtige investeringer er. Er du tilfreds med det?
– Jeg er stor tilhænger af lovkrav på det her område. Der er mange, som taler om bæredygtige investeringer, men nogle gange rummer grønne porteføljer også minedrift, fossile brændstoffer, og virksomheder som ikke opgiver skat. Det provokerer mig, for det snyder forbrugeren.
Bør virksomhedens performance i forhold til miljø og klima, det sociale område og god selskabsledelse (ESG) linkes til direktørens bonus?
– Ja. What gets measured, gets managed. Det vil vi 100 pct, gerne se mere af, for det er vigtigt, at ledelsen bliver målt på andet end finansiel fremdrift.
Virksomheder som Unilever og Nestlé vil lade deres aktionærer stemme om deres klimaplaner på generalforsamlingerne – er det en god idé?
– Det tror jeg en farlig vej. Jeg synes man skal lade virksomhederne om at tage de svære beslutninger. Afstemninger om miljø- og klimaspørgsmål hurtigt blive påvirket af, hvad der er oppe i medierne, som fx plastik, mens et område som biodiversitet kan være sværere at forklare til lægmænd.
Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain
I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Et flertal er med på forandringer – men det kræver inddragelse
PODCAST: Naturens konto er i voldsomt overtræk, og derfor er vi nødt til at vende op og ned på det hele. Det argumenterer Rune Baastrup for, når han gæster Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.

Startede Footprint Firm: Nu skal han sætte aftryk på grønt råd
Stifter og partner fra The Footprint Firm, Christian Sparrevohn, skal overtage posten som forperson for Rådet for Grøn Omstilling.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
