Danske Bank satte tidligere på måneden et nyt mål om at levere over 100 mia. kr. til bæredygtig finansiering i form af grønne lån og grønne obligationsudstedelser frem mod 2023. Det er mere end en fordobling fra det nuværende niveau på 46 mia. kr.
Men er det mange penge set i lyset af, at samfundsudviklingen bevæger sig i retning af alt fra energieffektiviseringer til nye grønne teknologier? Ikke ifølge Lars Krull, bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.
– Danske bank har sagt et stort tal, men det bliver meget større. De kommer til at overperforme for de ved godt, at det er den vej udviklingen går, siger Lars Krull, som heller ikke er i tvivl om at den grønne gavmildhed også vil komme privatkunder til gode.
– Når du køber dit næste hus, vil du formentlig blive tilbud at låne 200.000 kr. ekstra til at pille den gamle brændeovn ned og lave energieffektiviseringer.
Årsagen er, at bæredygtighed og ESG er blevet et vilkår for at drive forretning, mener Lars Krull.
– Det handler ikke om, at bankerne skal afsætte særlige midler til det. Opgaven består næmere i at vælge det fra, som man ikke vil investere i, siger Lars Krull, som også henviser til udmeldingerne fra bankernes brancheorganisation Finans Danmark, som har øget sit fokus på, hvordan “finanssektoren skal gøre verden mere bæredygtig“.
Fortjener Danske Bank og andre banker med lignende initiativer en særlig ros for at opprioritere det her område eller er det helt naturligt, at de satser på det, fordi det er i vækst?
– Danske Bank skal have ros for, at de gerne vil det, som samfundet vil. For det er en livsbetingelse for en bank. Det handler ikke nødvendigvis om, at bankerne er blevet specielt miljøbevidste, men om at de følger med samfundsudviklingen. De har en interesse i at forstå og understøtte samfundets krav og behov, ellers kan de ikke drive forretning.
Er det i virkeligheden lidt sent, at Danske Bank og andre banker for alvor kommer med på dagsordenen om bæredygtighed?
– Det er vigtigt, at tiden er moden til det, for man kan jo også lide store tab på grønne investeringer, som ikke er gode. Bankerne har ikke som sådan en særlig rolle. Nok tilskriver man penge magt, men det er kunderne, der bestemmer, så bankerne er afhængige af, at det går op for kunderne, at der er mening i at prioritere bæredygtighed og ESG-faktorer.
Selvom de 100 mia. kr. til bæredygtige investeringer ikke som sådan imponerer Lars Krull, mener han, at signalværdien er vigtig.
– Danske Bank signalerer med det beløb: “kom med jeres grønne projekter”, for de har formentlig selv fornemmelsen af, at det ikke går stærkt nok. Derfor er det meget positivt, at de melder ud, som de gør.
I bureauet We Love People, som arbejder med purpose-kommunikation, har adm. direktør Karina Holm Henriksen set nærmere på Danske Banks 2023-planer. Hun mener, at det er et vigtigt led i at øge befolkningens tillid og fjerne sig fra bundplaceringen i en aktuel omdømmeanalyse.
– Danske banks sustainability report viser en lang række tiltag for at styrke tilliden fra den bundplacering, de netop har fået. De lancerer nye 2023-mål og KPI’er og har styrket deres rapportering med en række politikker. Det bliver meget spændende at følge, om de med denne rapport kan løfte og styrke tilliden i tråd med CEO Chris Vogelzangs ønske om at blive en bedre bank for alle, siger hun.
Ud over de øgede midler til bæredygtig finansiering har Danske Bank opstillet følgende 2023-mål for samfundsansvar og bæredygtighed frem mod 2023:
Bæredygtig investering
Investering på 30 mia. kr. i den grønne omstilling via Danica Pension.
Governance
Over 95 pct. af medarbejderne gennemfører undervisning i risiko- og complianceforhold.
Diversitet og inklusion
Andel af kvinder i højere lederstillinger på 35 pct.
Miljøpåvirkning
10 pct. reduktion af bankens CO2-udledning i forhold til 2019 og 75 pct. i forhold til 2010.
Iværksætteri
10.000 opstartsvirksomheder og vækstvirksomheder understøttes med værktøjer, services og ekspertise.
Finansiel forståelse
2 mio. personer hjælpes med værktøjer og ekspertise inden for finansiel forståelse.
Læs hele Danske Banks Sustainability Report 2019 her.
Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain
I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Et flertal er med på forandringer – men det kræver inddragelse
PODCAST: Naturens konto er i voldsomt overtræk, og derfor er vi nødt til at vende op og ned på det hele. Det argumenterer Rune Baastrup for, når han gæster Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.

Startede Footprint Firm: Nu skal han sætte aftryk på grønt råd
Stifter og partner fra The Footprint Firm, Christian Sparrevohn, skal overtage posten som forperson for Rådet for Grøn Omstilling.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
