Danmark topper den internationale liste Climate Change Performance Index (CCPI).
Det oplyser Klimaministeriet.
CCPI udgives af GermanWatch og New Climate Institute i samarbejde med Climate Action Network. Climate Action Network (CAN). Listen er et uafhængigt indeks, der overvåger udvalgte landes arbejde med klimatiltag.
På årets liste ligger Danmark på en fjerdeplads blandt de 60 lande, der tilsammen udleder mere end 90 procent af de globale drivhusgasser. CCPI vurderer ikke, at nogen lande opfylder kriterierne til top tre.
Læs også: Erhvervslivet har kun haft beskedent fald i CO2-udledning siden 1990
Klimaminister Dan Jørgensen (S) kalder i en pressemeddelelse kåringen for ”et dejligt skulderklap til Danmark”.
– Vi er ikke i mål med den grønne omstilling, men vi er kommet langt. Og da vi er et lille land, der gerne vil gøre en forskel ved at gå forrest med det gode eksempel, er det godt, at vores indsats anerkendes ude i verden. Kun på den måde kan vi inspirere andre til at gøre mange af de samme ting, som vi har held med, siger Dan Jørgensen.
Behov for udfasning af træbiomasse
I begrundelsen for fjerdepladsen skriver CCPI blandt andet:
”CCPI-eksperterne ser mangler i politikker for elbiler og politikker for at flytte Danmark væk fra afbrænding af biomasse. Danmark er stærkt afhængig af biomasse som energikilde, og de danske eksperter ser et behov for en udfasning af træbiomasse.”
Og videre:
”I partnerskab med Costa Rica lancerede Danmark i år Beyond Oil & Gas Alliance, der har til formål at flytte flere lande væk fra at udvinde fossilt brændstof. Danmark er blandt de progressive aktører i klimapolitikken. På hjemmemarkedet vurderer eksperterne, at Danmarks klimaneutralitetsmål bør fremrykkes fra det nuværende 2050 for at nå neutralitet i 2040.”
– Som rapporten også viser, betyder dette ikke, at vi kan hvile på laurbærrene. Også i Danmark skal vi – selv om vi altså vurderes at være det land i verden med den bedste klimaindsats – gøre mere. Det planlægger vi bestemt også at gøre. Vi skal have endnu mere vedvarende energi i stedet for kul og biomasse, ligesom vi skal have en grøn skattereform og investere i nye teknologier som CO2-fangst og grøn brint, siger klimaminister Dan Jørgensen i pressemeddelelsen.
Læs også: Europæiske forskere advarer om mulig masseudryddelse
Sidste år var Danmark nummer seks på listen.
Du kan læse hele rapporten fra CCPI her.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
