Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Danmark til tops på klimaliste

Eksperterne kritiserer dog Danmark for brugen af biomasse som energikilde.

Danmark topper klimaindekset CCPI. Foto: PhotographerCW/iStock

Danmark topper den internationale liste Climate Change Performance Index (CCPI).

Det oplyser Klimaministeriet.

CCPI udgives af GermanWatch og New Climate Institute i samarbejde med Climate Action Network. Climate Action Network (CAN). Listen er et uafhængigt indeks, der overvåger udvalgte landes arbejde med klimatiltag.

På årets liste ligger Danmark på en fjerdeplads blandt de 60 lande, der tilsammen udleder mere end 90 procent af de globale drivhusgasser. CCPI vurderer ikke, at nogen lande opfylder kriterierne til top tre.

Læs også: Erhvervslivet har kun haft beskedent fald i CO2-udledning siden 1990

Klimaminister Dan Jørgensen (S) kalder i en pressemeddelelse kåringen for ”et dejligt skulderklap til Danmark”.

– Vi er ikke i mål med den grønne omstilling, men vi er kommet langt. Og da vi er et lille land, der gerne vil gøre en forskel ved at gå forrest med det gode eksempel, er det godt, at vores indsats anerkendes ude i verden. Kun på den måde kan vi inspirere andre til at gøre mange af de samme ting, som vi har held med, siger Dan Jørgensen.

Behov for udfasning af træbiomasse

I begrundelsen for fjerdepladsen skriver CCPI blandt andet:

”CCPI-eksperterne ser mangler i politikker for elbiler og politikker for at flytte Danmark væk fra afbrænding af biomasse. Danmark er stærkt afhængig af biomasse som energikilde, og de danske eksperter ser et behov for en udfasning af træbiomasse.”

Og videre:

”I partnerskab med Costa Rica lancerede Danmark i år Beyond Oil & Gas Alliance, der har til formål at flytte flere lande væk fra at udvinde fossilt brændstof. Danmark er blandt de progressive aktører i klimapolitikken. På hjemmemarkedet vurderer eksperterne, at Danmarks klimaneutralitetsmål bør fremrykkes fra det nuværende 2050 for at nå neutralitet i 2040.”

– Som rapporten også viser, betyder dette ikke, at vi kan hvile på laurbærrene. Også i Danmark skal vi – selv om vi altså vurderes at være det land i verden med den bedste klimaindsats – gøre mere. Det planlægger vi bestemt også at gøre. Vi skal have endnu mere vedvarende energi i stedet for kul og biomasse, ligesom vi skal have en grøn skattereform og investere i nye teknologier som CO2-fangst og grøn brint, siger klimaminister Dan Jørgensen i pressemeddelelsen.

Læs også: Europæiske forskere advarer om mulig masseudryddelse

Sidste år var Danmark nummer seks på listen.

Du kan læse hele rapporten fra CCPI her.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.