Danske Better Energy, der leverer solenergi til blandt andre Bestseller og Chr. Hansen, har fået en ny minoritetsaktionær i form af den franske kapitalfond Omnes, som har købt knap 20 pct. af selskabet for 225 millioner kr.
Og det er ikke bare en hvilken som helst kapitalfond med masser af penge. Omnes har nemlig som erklæret formål at investere i vedvarende energiproducenter, og har Den Europæiske Investeringsbank (EIB) som en af sine kerne-investorer.
– EIB’s involvering skyldes, at Omnes er med til at facilitere skabelsen af ny grøn energi med deres kapitalfond, siger Rasmus Lildholdt Kjær, CEO for Better Energy.
Behov for nye vedvarende energianlæg
“Ny” grøn energi er kodeordet for ham og noget han opfordrer virksomheder til at tage ansvar for. Det er ingrediensvirksomheden Chr. Hansen et eksempel på, når hele den danske del af selskabet får dækket sit energibehov med to nye solcelleparker, som står klar i april 2020.
Strømmen skal være grøn, men den skal også være ny
Og ikke overraskende mener han, at flere virksomheder burde følge i de fodspor. Motivationen er dog ikke alene at fremme Better Energys forretning, men at nå målet om at nå de danske og globale klimamål, understreger han.
– Det er en gamechanger, at vi nu kan levere grøn strøm til priser, der er lavere end for fossil energi også uden statsstøtte, siger Rasmus Lildholdt Kjær og tilføjer:
– Strømmen skal være grøn, men den skal også være ny. Der skal simpelthen opføres nye vedvarende energianlæg og tilføres ny grøn strøm til elnettet, hvis vi skal nogen vegne. Mange virksomheder tror fejlagtigt at de bidrager til den grønne omstilling ved at bruge gammel grøn strøm, altså vedvarende energi, der er opført allerede, indgår i den eksisterende elforsyning og har modtaget statsstøtte ved etablering.
Investeringer i vedvarende energi skal komme tidligere
Men den model øger ikke det samlede udbud af grøn strøm, lyder Rasmus Lildholdt Kjærs kritik.
– Reelt sætter de den grønne omstilling på pause. Ved at bruge den eksisterende grønne strøm i elforsyningen tager du den bare fra nogle andre og resultatet er det samme. Der kommer ikke mere grøn strøm og mindre CO2. Du bruger bare den strøm skatteyderne har betalt for at opføre over statsstøtten.
I Danmark skal vi som bekendt nå en 70 procents reduktion af CO2 i 2030. Det kræver ud over en grøn omstilling af vores eksisterende forsyning også en fordobling af Danmarks energiforsyning i forhold til i dag, hvis det stigende energibehov fra elbiler og datacentre skal dækkes og hvis der skal grøn energi ind i andre sektorer som landbruget, den tunge industri og transporten, ifølge Rasmus Lildholdt Kjær.
Det kræver ikke alene stor udbygning af grøn energi, men også investeringer. Og de må gerne må rulle ind på et tidligere tidspunkt, mener Rasmus Lildholdt Kjær.
– Vi har både i Danmark og globalt mange store institutionelle investorer, som investerer i sol, landvind og havvindmølleparker. Men typisk sker det først efter, at anlæggene er færdigbyggede og i drift. Hvis vi skal have øget tempoet for udbygningen af grøn energi kræver det, at investorerne kommer tidligere ind i processen og investerer i selve forretningsmodellen, ligesom Omnes gør i vores, siger han.
Udbygningen skal drives af dem, der forbruger strømmen
Udbygning af grøn energi skal op i et nyt tempo
Du taler om, at vi ikke skal bruge den “gamle” grønne strøm fra eksempelvis de vindmøller, der allerede er opført. Men de udbygges jo løbende, så ved at aftage energi derfra, er man vel også med til at fremme, at der løbende kommer mere grøn energi ind i forsyningssystemet?G
– Alt grøn strøm i Danmark fra både sol, landvind og havvindmølleparker er frem til 2019 opført via statsstøtte. Det har været godt og vigtigt for at fremme teknologierne, men vi skal nu op i et helt andet tempo, og udbygningen skal drives af dem, der forbruger strømmen. En fuld udbygning kræver forskellige produktionsprofiler, og der komplementerer vind og sol hinanden godt. Men vi skal selvfølgelig også finde løsninger på lagring af energi, power-to-x, hvor energi omdannes til grønne brændsler, samt motivere forbruget til finde sted, når der er mest grøn energiforsyning.
Selvom kritikerne af solenergi fremhæver, at anlæggene optager værdifuld plads i naturen, er der løbende forsøg med nye placeringer af dem, som eksempelvis langs motorvejen. Og selvom hav- og landvind løber med meget af omtalen, vil solenergi i 2030 udgøre cirka en tredjedel af det grønne energimiks, ifølge fremskrivninger fra Energistyrelsen.
– Bestseller, Chr. Hansen og Google har i Danmark været forgangsvirksomheder for at købe ny grøn strøm, men mange andre er i samme proces ved vi, så jeg forventer, at vi i 2020 fortsætter det høje tempo. Der skal i bund og grund være mange virksomheder, der tager et ansvar ligesom dem.
Det svarer til, at man ikke tager ansvar for den grønne omstilling
Omstilling til grøn energi sker kun en gang
Hvad er årsagerne ifølge dig til at virksomhederne ikke vælger løsninger som jeres, mener du?
– Det er ikke alle virksomheder, der er på samme omgangshøjde. Vi hører også nogle gange argumentet om, at når grøn energi hele tiden bliver billigere, hvorfor så ikke bare vente til prisen er endnu lavere? Men det svarer til, at man ikke tager ansvar for den grønne omstilling. Samtidig er det også en mulighed, man misser. Det er jo vigtigt at huske, at omstillingen til grøn energi er noget vi som samfund kun gør en gang. Tænk som virksomhed at misse muligheden for at deltage i den.
Konsekvensen af kapitaltilførslen for Better Energy er blandt andet, at selskabet i højere grad kan beholde ejerskabet af de solenergianlæg, man opfører, frem for at videresælge dem for at skaffe kapital til nye investeringer, som hidtil har været modellen.
Better Energy har siden 2015 øget omsætningen fra 24,1 mio. kr. til 424 millioner kroner i 2018. Alene siden 2017 er omsætningen øget med 82 millioner kroner. Samme vej er det gået for driftsresultatet. Her realiserede Better Energy 7,8 mio. kr. i 2015, mens man for 2018 kunne runde de 101 millioner kroner.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
