Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Bæredygtig chokolade med komet-vækst indtager Danmark

Tony’s Chocolonely vil udrydde slaveri og sælge bæredygtig chokolade. Hør hvordan.

Det hollandske chokolademærke Tony's Chocolonely fokuserer på social bæredygtighed og vil se en kakaoindustri, der er 100 procent fri for slaveri. På billedet: Firmaets "Chief Evangelist", Ynzo van Zanten.
Det hollandske chokolademærke Tony's Chocolonely fokuserer på social bæredygtighed og vil se en kakaoindustri, der er 100 procent fri for slaveri. På billedet: Firmaets "Chief Evangelist", Ynzo van Zanten.

Bag den pangfarvede folie og et gigantisk logo på Tony’s Chocoloney gemmer sig en chokoladeplade inddelt i ukurante chokoladestykker – så ukurante, at nogle kunder har klaget og vil have det kvadratiske og praktiske look tilbage.

Men stykkerne er et symbol på ulighed og slaveri, der ofte præger chokoladeindustrien. Og den ulighed vil hollandske Tony’s Chocolonely udrydde med missionen om en 100 procent slavefri chokoladeindustri – imens de breder sig til flere markeder.

På lidt over ti år er Tony’s Chocolonely blevet Hollands chokoladebar nummer ét og har ryddet etablerede brands af bagen. Nu er mærket også på hylderne i Skandinavien, Tyskland, Belgien, USA og Storbritannien. For Danmarks vedkommende kan chokoladen købes i cirka 73 butikker.

Med en vækst på 22,5 procent i 2018 sammenlignet med 2017, går det umiddelbart også derud af. Men virksomheden kan endnu ikke selv kan kalde sig 100 procent slavefri, selvom det er målet.

Vi har talt med selskabets “chief evangelist”, Ynzo van Zanten, om arbejdet med social bæredygtighed under mottoet “crazy about chocolate, serious about people”.

Bruddet med kakaoindustriens sociale slagside

– Vi blev født ud af et journalistisk tv-program tilbage i 2005. Programmets research viste vores grundlægger, hvilken ulighed der præger kakaoindustrien, fortæller Ynzo van Zanten.

Han forklarer, at uligheden i kakaoindustrien er kendetegnet ved få store spillere, som presser prisen på kakaobønnerne og efterlader en meget lille fortjeneste til de lokale kakaobønder. For eksempel medfører kakaobøndernes fattigdom, at de ofte bruger ulovligt børnearbejde, så der opstår en ond spiral. Det er dét, selskabet mener med ‘moderne slaveri‘.

– Den sociale side af bæredygtighed er vores hovedfokus. Vi tager miljømæssig bæredygtighed alvorligt, men for os er en 100 procent slaveri-fri chokoladeindustri det vigtigste, siger Ynzo van Zanten, der, som tilhørerne til Sustainable Brands-konferencen i København tidligere på året vil vide, er en entusiastisk taler.

Kontrol med processen fra bønne til bar

Langvarige relationer med producenter og moderne teknologi, der kan spore kakaobønnerne fra bønne til chokoladebar, er nogle af de fem principper, det kulørte chokoladeetablissement har taget i brug for at styre processen.

Samtidigt donerer de én procent af nettoomsætningen til The Chocolonely Foundation, der støtter arbejdet med at udrydde moderne slaveri i kakaoindustrien.

LÆS OGSÅ: NESTLÉ-DIREKTØR OM SIN PERSONLIGE BAGGRUND FOR ENGAGEMENT I BÆREDYGTIGHED

– Vi har stadigvæk lang vej endnu, men vi tager vores rolle seriøst. Foruden arbejdet med social bæredygtighed arbejder vi på en CO2-neutral chokoladebar, ligesom vi har strenge krav til vores forsyningskæde. Internt arbejder vi også hen imod at blive CO2-neutrale og mindske vores fodaftryk; for eksempel i forhold til containerfragt gennem det såkaldte Good Shipping Program. Og på vores kontorer forsøger vi at lave løbende tilpasninger – eksempelvis ved at frokostordningen er næsten helt vegetarisk, lyder det fra Ynzo van Zanten.

Kakaosmørret til Tony’s chokolade bliver nu desuden produceret i Elfenbenskysten, hvilket har nedsat CO2-udledningen på den del af produktionen med næsten 50 procent.

Om Tony's Chocolonely:
– Blev startet i 2005
 – Har hovedsæde i Amsterdam, hvor de har talt om at anlægge en rutchebane på taget
– Har en mission om at gøre hele kakaoindustrien fri for slaveri
– Får sin kakaomasse fra bønder i Ghana og Elfenbenskysten i det vestlige Afrika
– Har ikke som mål at gøre sin forsyningskæde økologisk, men støtter økologiske initiativer
– Fik sit navn som en kombination af stifterens navn og den ensomme følelse, han oplevede i sin kamp mod slaveri i industrien.

Historiefortælling som opråb

Trods kraftig vækst nåede Tony’s Chocolonely ikke sine egne mål for sidste år.

Et opslag i årsrapporten for 2018 viser, at virksomheden kun realiserede en vækst på 22,5 procent, i forhold til 2017, på trods af et mål om vækst på 50 procent. Selv skriver virksomheden, at især den internationale vækst gik mere trægt end forventet.

Chokoladen fra Tony’s er da heller ikke 100 procent slavefri endnu, og det tager tid at opbygge distributionen, lyder det fra Ynzo van Zanten. Undervejs arbejder virksomheden derfor sideløbende med at spærre forbrugernes øjne op for det, der foregår i kakaoindustrien.

Da firmaet har en global politik om ikke at bruge betalt reklame, rejser de meget for at sprede historien til forbrugere såvel som distributører. Og her er Danmark blandt andet et godt marked i følge Ynzo van Zanten:

– Danskerne spiser meget chokolade ligesom resten af de nordiske lande, og derfor er Danmark et godt marked til at skabe opmærksomhed omkring værdikæden bag kakaoindustrien. Der er Fairtrade chokolade på det danske marked, hvilket er godt. Men det er slet ikke nok, siger han.

LÆS OGSÅ: NOVOZYMES: OPTIMALT SET TALTE VI IKKE OM BÆREDYGTIGHED

Business og bønner kan gå hånd i hånd

Der er da heller ingen undskyldning for, at der ikke gøres nok. For som mange andre virksomheder efterhånden er begyndt at messe, kan business og bæredygtighed sagtens gå hånd i hånd, hvis man skal følge virksomhedens filosofi:

– Vi vil gerne vise, at man kan tage ansvar og køre en velfungerende forretning samtidigt. Virksomhederne bag de største chokolademærker, der sælges i Danmark, ved for eksempel ikke, hvad der foregår bag den kakaoproduktion, de er afhængige af. Det er nødt til at ændre sig, og vi håber at kunne inspirere til at handle mere ansvarligt, siger Ynzo van Zanten.

En virksomhed som danske Sv. Michelsen Chokolade har dog ellers været Fairtrade-certificeret i flere år.

Om Ynzo van Zanten:
– Økonom, forfatter, entreprenør og storyteller for Tony’s Chocolonely
– Stod bag lanceringen af de kendte Innocent juices i Beneluz-landene
– Er desuden initiativtager til programmet “Sustainable Leadership and entrepreneurship” på Amsterdam Universitet og gæsteunderviser.
– Bruger blandt andet sin fritid i The Whale Foundation og boardet “10.000 hours”.

Ynzo van Zanten understreger da også, at der er mange gode eksempler på virksomheder og mennesker, som arbejder for at forandre ting til verdens bedste. Men verden mangler i følge ham en større forståelse af den brændende platform, vi står på i forhold til både uligheden i verden og klimaet. Som han udtrykker det, handler det nemlig ikke om, at nogle virksomheder skal gøre en masse, men om, at vi alle skal gøre lidt for at få det til at få positive forandringer til at ske. Og det kræver gejst:

– Vi prøver at have det sjovt undervejs, selvom vi kommer med en seriøs historie. Ellers ville hverken vi eller vores kunder kunne holde energien oppe til at arbejde hen mod en bedre verden. Jeg vil hellere være optimistisk og tage fejl end pessimistisk og have ret.

Tony's definition af 'moderne slaveri':
“Enhver form for tvangsarbejde eller undertrykkelse af voksne eller børn.” Læs mere her.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.