Mejerigiganten Arla har til flere medier fortalt, at virksomheden kompenserer for CO2-aftrykket i sin mælkeproduktion med projekter godkendt af Paris-aftalen.
Men det passer ikke, erkender Arla over for Politiken.
– Det er simpelthen en fortalelse fra min side, skriver Kristian Eriknauer, CSR-direktør hos Arla, i en mail til Politiken. Eriknauer har tidligere sagt til både TV 2 og Politiken, at kompensationen er godkendt af både Paris-aftalen og FN.
Stridens grønne æble
Specifikt handler problemet om de såkaldte REDD+-projekter, der har til formål at kompensere for afskovning i udviklingslande.
– De projekter, som vi køber her, er projekter, som er anerkendt og fremhævet under Paris-aftalen, har Kristian Eriknauer tidligere udtalt til Politiken.
Samme pointe gentog han på TV 2 News tirsdag i sidste uge i programmet News & Co.
Læs også: – Vogt jer for de falske profeter, siger markedsføringsekspert
Eriknauers udtalelser er blevet faktatjekket af Politiken, der har talt med en række eksperter, som afviser, at REDD+-projekterne er godkendt af Paris-aftalen eller FN, som Kristian Eriknauer har udtalt de var.
– De her mekanismer med at købe klimakreditter i skov er tvivlsomme og usikre. Arla har prøvet at italesætte dem som mere legitime ved at henvise til, at de er godkendt af FN. Men FN-forhandlingerne er netop strandet på, at det er for usikkert og for tvivlsomt, siger Lars Koch, politisk chef hos NGO’en Mellemfolkeligt Samvirke, til dagbladet.
Faktisk er REDD+ flere gange blevet afvist af FN til at blive godkendt som gangbar klimakompensation.
Senest forsøgte en række lande at få systemet godkendt under COP26 i Glasgow – men også her blev det afvist.
Over for dagbladet udtaler Kristian Eriknauer, at han ærgrer sig over, at sagen har fjernet fokus fra det arbejde med grøn omstilling, som mejeriet rent faktisk er i gang med.
Stævnet i Sverige
I sidste uge fortalte Kristian Eriknauer til Sustain Report, at Arla med den nye strategi Future26 blandt andet har igangsat et “klimatjek”, der går ud på, at Arlas landmænd skal besvare på en række spørgsmål, og ud fra disse få målt sit CO2-aftryk.
– Man kan blandt andet arbejde mere effektivt, når det kommer til fodersammensætnings påvirkning af methanproduktion, se på gyllehåndteringen og hvordan man dyrker sine marker, så man får størst muligt udbytte ved mindst mulig indsats, fortalte CSR-direktøren.
Læs også: Arla præsenterer ny strategi
Kampagnen er dog blevet overstrålet af sagen om vildledende information.
Sveriges pendant til Forbrugerombudsmanden har i forrige uge stævnet Arla for at vildlede forbrugerne med en lignende kampagne, mens Arlas kampagne i Danmark er blevet anket til Miljø- og Fødevareklagenævnet af miljøbevægelsen Noah og Forbrugerrådet Tænk, skriver Politiken.
Forsiden lige nu:

Med levetidsforlængelse bliver tablets og telefoner mere bæredygtige
I mange virksomheder er det fast procedure at udskifte tablets og telefoner hvert andet eller tredje år. Det giver en helt unødig belastning af klima, miljø og ressourcer.

Erhvervsorganisationer og NGO’er i kamp om due diligence
Alle erklæringer sig principielt enige i ideen bag det kommende direktiv om due diligence. Mens EU’s institutioner forsøger at nå til enighed, trækker erhvervsorganisationer og NGO’er i hver sin retning. Erhvervsorganisationer advarer mod for detaljerede regler.

Bygherrer og virksomheder bag hensigtserklæring om øget genbrug
Der er et stort potentiale for at styrke genbrug og genanvendelse i byggeriet, men det kræver at både udbud og efterspørgsel er til stede. 14 bygherrer og 12 byggefirmaer har givet håndslag på fælles indsats.
Seneste artikler:

Nyt Power-to-X center revolutionerer materialer til den grønne omstilling
Flere danske fonde bevilger 300 mio. kr. til et pionercenter for udvikling af materialer og power-to-X-teknologier til den grønne omstilling. Centeret samler førende nationale og internationale forskere.

Professor erobrer Grundfosprisen 2022 med sit gennembrud indenfor “kunstige muskler”
Professor ved Institut for Kemiteknik på DTU Anne Ladegaard Skov modtager Grundfosprisen 2022. Hun vinder prisen for sin forskning og udvikling af silikone-baserede “kunstige muskler”, der kan anvendes som bæredygtig brik i elektronik, robotteknologi og hud- og sårpleje.

Kemp & Lauritzen hyrer ny bæredygtighedschef til grøn teknikoverhaling
Louise Bjerregård Nielsen tiltræder som bæredygtighedschef i teknikvirksomheden Kemp & Lauritzen. Hun bliver dermed ansvarlig for virksomhedens bæredygtige omstilling inden for egene rækker og i samfundets tekniske løsninger.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
