Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Arla erkender at have løjet om klimakompensation

Projekter, der skal kompensere for afskovning blev afvist ved COP26. – Det er simpelthen en fortalelse fra min side, skriver CSR-direktør til Politiken.

Arlas strategi fra november har givet grønt lys for ny godkendelse fra SBTi. Foto: dropStock/iStock

Mejerigiganten Arla har til flere medier fortalt, at virksomheden kompenserer for CO2-aftrykket i sin mælkeproduktion med projekter godkendt af Paris-aftalen.

Men det passer ikke, erkender Arla over for Politiken.

– Det er simpelthen en fortalelse fra min side, skriver Kristian Eriknauer, CSR-direktør hos Arla, i en mail til Politiken. Eriknauer har tidligere sagt til både TV 2 og Politiken, at kompensationen er godkendt af både Paris-aftalen og FN.

Stridens grønne æble

Specifikt handler problemet om de såkaldte REDD+-projekter, der har til formål at kompensere for afskovning i udviklingslande.

– De projekter, som vi køber her, er projekter, som er anerkendt og fremhævet under Paris-aftalen, har Kristian Eriknauer tidligere udtalt til Politiken.

Samme pointe gentog han på TV 2 News tirsdag i sidste uge i programmet News & Co.

Læs også: – Vogt jer for de falske profeter, siger markedsføringsekspert

Eriknauers udtalelser er blevet faktatjekket af Politiken, der har talt med en række eksperter, som afviser, at REDD+-projekterne er godkendt af Paris-aftalen eller FN, som Kristian Eriknauer har udtalt de var.

– De her mekanismer med at købe klimakreditter i skov er tvivlsomme og usikre. Arla har prøvet at italesætte dem som mere legitime ved at henvise til, at de er godkendt af FN. Men FN-forhandlingerne er netop strandet på, at det er for usikkert og for tvivlsomt, siger Lars Koch, politisk chef hos NGO’en Mellemfolkeligt Samvirke, til dagbladet.

Faktisk er REDD+ flere gange blevet afvist af FN til at blive godkendt som gangbar klimakompensation.

Senest forsøgte en række lande at få systemet godkendt under COP26 i Glasgow – men også her blev det afvist.

Over for dagbladet udtaler Kristian Eriknauer, at han ærgrer sig over, at sagen har fjernet fokus fra det arbejde med grøn omstilling, som mejeriet rent faktisk er i gang med.

Stævnet i Sverige

I sidste uge fortalte Kristian Eriknauer til Sustain Report, at Arla med den nye strategi Future26 blandt andet har igangsat et “klimatjek”, der går ud på, at Arlas landmænd skal besvare på en række spørgsmål, og ud fra disse få målt sit CO2-aftryk.

– Man kan blandt andet arbejde mere effektivt, når det kommer til fodersammensætnings påvirkning af methanproduktion, se på gyllehåndteringen og hvordan man dyrker sine marker, så man får størst muligt udbytte ved mindst mulig indsats, fortalte CSR-direktøren.

Læs også: Arla præsenterer ny strategi

Kampagnen er dog blevet overstrålet af sagen om vildledende information.

Sveriges pendant til Forbrugerombudsmanden har i forrige uge stævnet Arla for at vildlede forbrugerne med en lignende kampagne, mens Arlas kampagne i Danmark er blevet anket til Miljø- og Fødevareklagenævnet af miljøbevægelsen Noah og Forbrugerrådet Tænk, skriver Politiken.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.