Anne-Louise Thon Schur har 25 års erfaring i at arbejde med bæredygtighed. Men kun et års erfaring som medstifter af investeringsfonden SDG Invest.
Efter et rocky 4. kvartal i 2018 for alle aktier, er SDG Invest kommet godt fra start i 2019. Afkastet er på 6,07 procent, hvilket ifølge Anne-Louise Thon Schur er på linje med de store verdensindeks for andre investeringsfonde.
I modsætning til dem, investerer SDG Invest udelukkende i globale virksomheder, der aktivt arbejder med FNs Verdensmål. Vejen igennem nåleøjet til porteføljen er lang. Først screenes virksomhederne for deres finansielle styrke, så laves en negativ ESG-screening, som frasorterer tobak, porno, fossile brændstoffer med mere, og til slut laves en bæredygtighedsberegning.
Vi investerer kun i virksomheder, som gør noget aktivt for at nå 2030-målene
Den baserer SDG Invest på blandt andet OECD’s principper om ansvarlig skat, og på World Economic Forums anbefalinger om longterm leadership. Den går blandt andet ud på ikke at sætte kortsigtede økonomiske gevinster højere end samfundsansvar.
Oven på den omgang, er der indtil videre kun 57 virksomheder tilbage i SDG Invests portefølje.
Holder ikke at beholde aktier i selskaber med bæredygtigheds-problemer
Den skrappe udvælgelsesproces skal sikre, at SDG Invest kun investerer i virksomheder, som er best in class i forhold til bæredygtighed. Men rykker man ikke mere at være aktive ejer i selskaber, der ikke klarer sig så godt i forhold til bæredygtighed, så de kan påvirkes til at agere bedre?
I Danske Bank siger Head of Sustainable Investsments, Ulrika Hasselgren for eksempel, at det ikke er ansvarligt, at man som investor sender problemet videre til den næste køber frem for at være med til at løse det. Men den argumentation holder ikke, mener Anne-Louise Thon Schur
– Nej, det er bare en undskyldning for at få lov at blive i selskaber som er profitable. Vi investerer for eksempel heller ikke i finanssektoren, fordi den ikke viser tegn på at have forstået, at den skal forandre sig, siger hun tilføjer:
– Vi vil være dem på markedet, som screener hårdest, og som investerer i de virksomheder, som gør noget aktivt for at nå 2030-målene. For det er dem, der får en reel impact i forhold til Verdensmålene.
Nestlé scorer højt i bæredygtigheds-beregning
Nestlé er en af de virksomheder, SDG Invest har i porteføljen og som ifølge Anne-Louise Thon Schur for alvor har en effekt med sine bæredygtighedstiltag.
– En virksomhed som Nestlé scorer højt hos os. Tænk på at Nestlé har 685.000 direkte underleverandører. Når Nestlé så sikrer arbejdstagerrettigheder, arbejder for zero waste og ikke bruger jomfruplastik, har det en enorm impact på en stor del af verdens befolkning.
Vi skal få de store virksomheder til at marchere den rigtige vej. Og det kan kun gå for langsomt
– Filosofien bag SDG Invest er, at det er fint nok at investere i en støvsuger, der kan suge plastik op af havene. Men vi tror, at det gør størst forskel at investere i globale virksomheder. Det er dem, der har den største negative impact, derfor kan de også skabe den største positive impact. De kan vende udviklingen i forhold til de 2 grader, vi har forpligtet os til i Parisaftalen. Derfor har vi et enormt stort fokus på aktivt ejerskab, så vi kan få de virksomhederne til at marchere den rigtige vej. Og det kan kun gå for langsomt.
Nestlé er, som mange andre globale virksomheder, ofte i NGO’ernes søgelys og var i 2018 den 4. mest kritiserede virksomhed blandt NGO’ere, ifølge Sigwatch, et britisk analysebureau, som overvåger over 7.000 NGO’eres holdninger til virksomheder. Men udenforstående kritikere kommer ikke langt, mener Anne-Louise Thon Schur.
– Det går galt, hvis der kun er tale om corporate bashing. Du er nødt til at have virksomhederne til at spille med. Et af de første møder vi havde i SDG Invest var med Nestlé, der inviterede til dialog og deres forbedringspotentiale og takkede os for at påpege nogle issues. Er det greenwashing at tale med sådan nogle som os? Det vil nogle måske mene, men når man som Nestlé og andre virksomheder forpligter sig til at gøre noget, så bliver man hængt op på det, og så skaber det forandringer.
Novo Nordisk har plads til forbedringer
Et andet eksempel på en virksomhed, der gør det godt, men ikke godt nok på alle parametre er Novo Nordisk.
– Til trods for at vi er en lille spiller, er virksomhederne meget opmærksomme på de punkter vi påpeger. De er også meget interesserede i at indgå i en dialog. Så sent som i morges fik jeg et brev fra Novo Nordisks bestyrelsesformand, som bærer præg af, at han har givet sig tid til at give et detaljeret svar og sat sig ind i de punkter, vi påpeger. Den slags rykker, for når han sætter sin underskrift på sådan et brev, ved vi, at det fylder hos ham.
Vi synes ikke, at topledelsen i Novo er divers nok længere
Hvad påpegede I, at Novo Nordisk kunne forbedre i forhold til FN’s Verdensmål?
– Vi synes ikke, at topledelsen i Novo er divers nok længere. Og et af FN’s Verdensmål handler jo om ligestilling. Vi påpegede også, at vi synes, de skulle gøre deres rapport om løngabet mellem mænd og kvinder global og offentlig. Lige nu er de nemlig kun forpligtet til at lave den i UK. De fortalte os, at de arbejder på at indføre den globalt, og at de arbejder konkret med at udbedre løngabet, men de ønsker ikke at offentliggøre rapporten. Og det er fint nok. Det er deres beslutning.
Har I eksempler på, at de punkter I påpeger reelt har ændret noget hos virksomhederne?
– Det er selv svært at sige, om det er vores skyld, men vi har eksempler på, at de tiltag vi har påpeget også sker. Alt i alt er mange af de virksomheder vi investerer i meget tunet i forhold til bæredygtighed, men vi påtaler for eksempel, at deres mål for vandreduktion ikke er ambitiøse nok, eller at de kan gøre mere i forhold til cirkulær økonomi.
Ansvarlig skat er et ømt punkt for virksomhederne
Udover den skæve kønsbalance, er det derfor i mindre grad miljøet og i højere grad “ansvarlig skat”, som udgør det største ømme punkt for virksomhederne, siger Anne Louise Thon-Schur. Det viser SDG’s rapport om dens egen impact, som er på vej til foråret.
– Det er helt klart på ansvarlig skat og principperne om det, at vores virksomheder og vi selv performer dårligst i forhold til at få dem til at ændre sig.
Et EU-forslag om ansvarlig skat er lige nu til behandling. Det vil formentlig betyde, at globale virksomheder skal rapportere, hvor meget skat de betaler i de forskellige lande, de er til stede i.
Jeg har ingen tiltro til det politiske system, når det kommer til at forstå, hvordan virksomhederne skal tage ansvar for en bæredygtig vækst
Kommer der skrappere lovgivning om ansvarlig skat, er det et eksempel på, at politik direkte påvirker virksomhederne i en mere positiv retning. Men det er et af de få tilfælde, mener Anne-Louise Thon Schur, som i sit 25 år lange arbejde med bæredygtighed ikke har set politikerne gøre en reel forskel.
– Jeg har ingen tiltro til det politiske system, når det kommer til at forstå, hvordan virksomhederne skal tage ansvar for en bæredygtig vækst. De seneste EU-regler om blandt andet at forbyde sugerør er totalt ligegyldige i et globalt perspektiv. Det er ren valgflæsk, fordi det er højt på forbrugernes dagsorden. Politikere tænker alt for kortsigtet og ruller reformer frem og tilbage, alt efter hvem der har magten. Men hvis vi skal nå Verdensmålene, skal vi tænke langsigtede og være forandringsparate.
– Jeg er sikker på, at virksomhederne skal drive den bæredygtige omstilling. Men de er selvfølgelig også drevet af profit, så de skal hjælpes på vej af forbrugernes krav. I SDG Invest kan vi netop se, at det er investorer af alle typer, som er engageret i det her. Vi har et bredt spektrum af sociale og økonomiske forhold og alder. Men vores investorer har det til fælles, at de vil have en bæredygtig verden, siger Anne-Louise Thon Schur.
Efter cirka et år i luften med SDG Invest er strategien fortsat at tiltrække endnu flere investorer, og at udvide porteføljen med flere virksomheder, der lever op til SDG Invests krav. Derudover er der nye investeringsprodukter på vej, siger Anne-Louise Thon Schur.
Anne-Louise har mere end 20 års erfaring med at lave strategi for virksomheder indenfor bæredygtighed, og har arbejdet med en bred vifte af sektorer i en lang række lande på alle kontinenter. Hun er uddannet inden for økonomi og kommunikation og har en Cambridge Sustainability Leadership uddannelse. Hun er tidligere “Head of Sustainability and International Development” hos PwC, og sidder på en række advisory boards bl.a. i evalueringskomiteen for Fonden for Entreprenørskab.
Anne-Louise har sat sig for at bevise at bæredygtige investeringer ikke går på kompromis med afkastet. Hun skabt to investeringskoncepter, der begge er sat i verden for at understøtte agendaen: 1. SDG Invest, som er den første kapitalforening i Europa, der aktivt bruger FN’s Verdensmål for Bæredygtig Udvikling til at finde de ledende, børsnoterede virksomheder på verdensplan, der er længst fremme i deres arbejde med at adressere de globale udfordringer. 2. The Global Impact Club (the GIC), der er et netværk for individer og familier, der har fokus på impact investeringer og uddannelse i at investere for at fremme FNs Verdensmål.
SDG Invest har cirka 200 private investorer, som minimum har investeret 10.000 kr. I de første 3 uger af 2019 fik SDG Invest et afkast på 6,07% hvilket er på linje med de store verdensindeks. SDG Invest har opnået den fulde markedsføringstilladelse fra Finanstilsynet, der har skærpede krav til investeringsforeninger, som henvender sig til privatpersoner. Kilde: SDG Invest
Forsiden lige nu:

AkademikerPension skubbede Toyota i en mere bæredygtig retning
PODCAST. AkademikerPension har både frasolgt aktier i nogle virksomheder og udvist aktivt ejerskab. Investeringsdirektør Anders Schelde er gæst hos Steffen Max Høg i Bæredygtig Business.

Hostel halverer klimaaftryk
Tre ud af fire gæster på vandrehjem lægger vægt på bæredygtighedstiltag. Mens a&o Hostels har halveret klimaaftrykket, sparer Danhostel på papiret.

Forskning i træbyggeriers bæredygtighed kaster indstilling pris af sig
Ph.d.-studerende på BUILD Camilla Ernst Andersen har set på klimagevinsterne ved at bygge i træ, det har bragt hende i opløbet om talentpris.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
