I februar 2018 blev Ulrika Hasselgren hentet til Danske Bank som ny Global Head of Sustainability & Impact Investments. Hendes opgave er at sikre, at Danske Bank bliver blandt de førende på et stadigt voksende område for bæredygtige investeringer.
De kaldes også ESG-investeringer, hvilket er en forkortelse af Environment, Social, and Governance. ESG-faktorerne dækker over, at man sammen med finansielle data også vurderer, hvordan en virksomhed klarer sig på miljø, sociale forhold og god selskabsledelse. Altså om der for eksempel er styr på CO2-udledningen, arbejdsforhold og måden virksomheden ledes på. Det kan nemlig give bedre og mere oplyste investeringsbeslutninger.
Der er intet andet alternativ end at tage kampen op mod økonomisk kriminalitet og hvidvask og derefter se fremad
I øjeblikket er det blandt andet på ESG-faktorerne, at Danske Bank straffes på grund skandalen om hvidvask af penge i bankens estiske filial. Den skal det ikke handle om her, men som nyansat Head of Sustainability, må skandalen have været noget af en mundfuld for Ulrika Hasselgren, så det lægger hun ud med at svare på.
For nylig sagde Finans Danmarks formand, koncernchef i Nykredit Michael Rasmussen, at hvidvask-sagen har forværret hele branchens image. Hvordan takler man i din rolle, at der er det negative fokus på Danske Bank?
– Jeg tror, at mine kollegaer, ligesom jeg, synes, at det der skete i Estland er stærkt kritisabelt, men der er intet andet alternativ end at tage kampen op mod økonomisk kriminalitet og hvidvask og derefter se fremad og arbejde for, at kunderne får den bedste rådgivning og service. Der er kun en vej, og det er fremad.
Flere af vores kunder har sagt, det er ikke er okay, hvad der er sket
Har du oplevet, at nogle kunder stiller spørgsmålstegn ved, om I er de rette til at rådgive om etiske investeringer med de problemer I har?
– Flere af vores kunder har sagt, det er ikke er okay, hvad der er sket, og at vi skal få styr på det, hvilket vi er helt enige i. Men langt størstedelen siger samtidig, at de bliver hos os, fordi de værdsætter den rådgivning og den service, de får.
Tilliden skal genopbygges
En af de tiltag Danske Bank har sat i værk for at genopbygge tilliden er, at ledelsen i 95 filialer i øjeblikket deltager i dialogmøder om hvidvask-sagen. De mest kritiske 25.000 kunder er kontaktet, og yderligere 150.000 kunder inviteres til dialogmøder.
I forhold til investorerne er der løbende dialog for at forklare baggrunden for sagen, og hvordan banken har iværksat initiativer, der skal forhindre lignende sager, fortæller Ulrika Hasselgren.
Hun er godt klædt på til at løfte Danske Banks profil på ESG-investeringer, for siden 1990’erne har hun arbejdet med ansvarlige og bæredygtige investeringer. Før de var på alles læber.
Jeg kom ind på bæredygtighedsbanen ved et tilfælde
– Jeg kom ind på bæredygtighedsbanen ved et tilfælde. Min baggrund er i management consulting, og jeg arbejdede i 90’erne helt traditionelt med strategi og processer for tele-, bil- og it-industrien, men jeg havde ingen baggrund inden for bæredygtighed.
– I slutningen af 90’erne skulle jeg hjælpe den nationale svenske organisation for blinde med deres strategi. Da det var klaret, spurgte dens CEO, om jeg også kunne hjælpe med deres investeringspolitik. Og den skulle være etisk. “Okay, etisk. Hvordan staver man til det?”, siger Ulrika Hasselgren og ligner et stort spørgsmålstegn ved tanken om, hvor relativt usædvanligt det var at tænke etik og investeringer sammen på det tidspunkt.
Solgte sin virksomhed til internationalt analysebureau
Bestyrelsen blev dog så begejstret for den analysemodel Ulrika og hendes team præsenterede dem for, at de opfordrede dem til at starte en virksomhed baseret på rådgivning om etiske investeringer. Kort efter gav de politiske vinde i Sverige den forretning et kraftigt skub i ryggen. Den statslige svenske pensionsfond AP7 blev nemlig af regeringen pålagt at investere sine midler på en etisk og miljømæssig måde og så fulgte en stor del af markedet trop.
I 2015 solgte Ulrika sin virksomhed, Ethix SRI Advisors, til ISS, Institutional Shareholder Services, der er en af de internationalt anerkendte bureauer, som arbejder med governanceanalyse for aktivt ejerskab og stemmeafgivning.
For et år siden kom opkaldet fra Danske Bank, der ville gøre Ulrika Hasselgren til chef for ansvarlige investeringer, som banken ønskede at skrue op for.
Vil være med til at styrke indsatsen for bæredygtige investeringer
Hvad gjorde du dig af tanker i forhold til at arbejde for en bank?
– Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle arbejde i en bank. Jeg ser mig selv som en entreprenør, der bestemmer selv og udvikler sin egen forretning. Jeg kom fra en virksomhed på 35 mennesker, som blev til 1000 efter salget til ISS, og her er vi 20.000. Bankens størrelse og betydning gør, at beslutninger tager tid. Det er en personlig udfordring for mig. Når jeg får en ide skal det helst være eksekveret inden for tre måneder, her kan det tage betydlig længere tid.
Det var helt afgørende for mig, at der var buy-in fra topledelsen, ellers bliver ansvarlighed et sideprojekt
– Det har altid været min passion at opbygge, påvirke og udvikle, og det er også en driver for mig her i banken. Danske Bank er klar til at rulle ærmerne op og virkelig gøre en forskel i forhold til bæredygtige investeringer. Og da jeg fik det at vide, tænkte jeg: “Yes, så skal vi virkelig udvikle noget, som giver værdi for vores kunder”, siger Ulrika Hasselgren som især lagde vægt på ledelsens engagement, da hun sagde ja til jobbet.
– Det var helt afgørende for mig, at der var buy-in fra topledelsen. Ellers fungerer det ikke. Så vil ansvarlighed blive et sideprojekt, der ikke får reelle effekter. Så det har været utrolig stimulerende at komme til Danske Bank. Godt nok er vi en stor og en kompleks bank, men der er en utrolig dedikation blandt mine kollegaer.
I årevis har banksektoren jo haft en skurkerolle blandt andet på grund af finanskrisen. Hvad tænkte du om det?
– Hele banksektoren spiller en vigtig rolle både for lokalsamfundene og for samfundet som helhed. Så frem for at tænke på, at det er en sektor, som hos nogle har et dårligt ry, så jeg det som en mulighed for at kunne gøre en forskel ved at styrke arbejdet med bæredygtige investeringer.
Udvider sit team
En af Ulrika Hasselgrens nye tiltag er at udvide sit team på 12 personer, så der ansættes rådgivere i alle fire nordiske lande; Sverige, Norge, Finland, og Danmark.
– Vi skal være tættere på vores investeringsteam og på vores kunder, og da vi er en nordisk bank, skal mit team være til stede i alle fire lande, siger Ulrika Hasselgren og uddyber hvad teamets rolle er:
– Vi hjælpe vores porteføljeforvaltere at integrere ESG og bæredygtighed i deres investeringsprocesser og beslutninger og i deres dialog med porteføljselskaber. De kender de virksomheder, de sidder med bedst, og vi er en støttefunktion for dem.
Hvis vi identificerer en risikofaktor inden for miljøpåvirkning, dropper vi ikke bare investeringen
Hvordan arbejder I konkret med at vurdere virksomhederne ud fra ESG- og bæredygtighedskriterierne – kan du nedlægge veto, hvis en porteføljemanager ønsker at investere i en virksomhed, der for eksempel har nogle store miljøproblemer?
– Hele vores strategi handler om, at vi vil sikre, at miljø, sociale forhold og selskabsledelse er integreret i investeringsprocessen på lige fod med finansielle data, når vi bedømmer virksomheder. Hvis vi identificerer en risikofaktor inden for miljøpåvirkning, så betyder det ikke, at vi bare dropper den investering. Så går vi i dybden for at samle fakta og indgår i en dialog med den virksomhed.
– Vi kan også slå os sammen med andre aktive investorer for at presse virksomheden til at lave forbedringer. Hvis vi bare sælger vores aktier, så sender vi problemet videre til den næste køber frem for at være med til at løse det. Det mener jeg ikke er ansvarligt, siger Ulrika Hasselgren.
Hvad betyder sustainability egentlig?
En af de største udfordringer ved at arbejde med bæredygtighed er, at mange har holdninger til, hvordan det skal foregå – og hvad det i det hele taget er.
– Det her er en branche, som kan være long on opinions og short on facts. Men hvad betyder sustainability egentlig? Eftersom der ikke er en klar standard for, hvad bæredygtige eller ansvarlige investeringer er, eller hvordan man rapporterer om det, så er det klart, at alle kan have en mening. Det er ok, men kræver derfor, at vi har en klar holdning til hvad det betyder for os.
Der findes mere end 400 forskellige rapporteringsmodeller
Nogle rettesnore findes dog i de forskellige internationale aftaler, hvoraf Danske Bank blandt andet har tilsluttet sig Paris-aftalen. Senest har Danske Bank afstået fra at investere i selskaber, der er involveret i tjæresand og termisk kul.
Selvom Ulrika Hasselgren har en baggrund i et af de internationale bureauer, der analyserer virksomheder på baggrund af ESG-faktorer, mener hun, at det kan indebære en del udfordringer
– Der findes mere end 400 forskellige rapporteringsmodeller og initiativer, som har forskellige anbefalinger af, hvilke indikatorer der er vigtige, og hvordan man skal rapportere om ESG. Samtidig bruger analysebureauerne jo medierne til at få opmærksomhed ved at lave lister over, hvordan virksomhederne klarer sig i ESG-målinger.
– Det kan i bedste fald medføre en positiv konkurrence, men det kan også blive et race to the bottom, hvor det bare handler om at kunne sætte flueben, så man får en god rating, frem for at lave substantielle værdiskabende aktiviteter.
Sustainability-teamet skal støtte op
Ikke helt overraskende mener Ulrika Hasselgren, at det i stedet er bankernes porteføljemanagere, som er de reelle eksperter i forhold til at vurdere, hvordan virksomhederne klarer sig.
– Vores porteføljemanagere kender de virksomheder, de arbejder med, og de har et langsigtet perspektiv frem for at vurdere virksomhederne på afstand og på baggrund af tal, der måske er forældede. Så det handler om at komme tilbage til det fundamentale: dialogen mellem virksomheden og dens investorer. Og hvem er bedst til det? Ikke mig eller mit team. Det er porteføljemanageren. Han eller hun som forstår hele selskabet skal have den dialog. Mit team og jeg skal blot støtte op om deres arbejde.
Forsiden lige nu:

Her er de juridiske kamppladser for bæredygtighed
JURIDISKE KAMPPLADSER. Denne temaserie følger med advokathuset Lundgrens de juridiske kampladser i arbejdet med bæredygtighed. Datasikring er første step.

Kommuner mangler værktøjer til at stoppe klimabelastende nedrivninger af gode huse
Kommuner kan erklære huse og bygninger bevaringsværdige med henvisning til arkitektur og kulturarv. Her skal klima også tænkes ind, mener flere aktører.

Kærligheden til mad kan løse udfordringen med at mange forlanger kød på bordet
PODCAST: Vi er nødt til at få mennesker til at forstå, at billig mad kan laves godt, siger Claus Meyer, som gæster Steffen Max Høgh i Bæredygtig Business.
Seneste artikler:

Kristian Jensen træder ind i bestyrelsen hos grøn tech-virksomhed
Kristian Jensen, tidligere minister og næstformand for Venstre, indtager bestyrelsespost hos virksomheden Sustainable Projects Group Inc.

Departementschef skal afløse Möger
Peter Stensgaard Mørch skal være ny administrerende direktør hos PensionDanmark. Men først efter et år, hvor han bliver rustet til stillingen.

Djøfs lederpris 2023 går til leder med blik for bæredygtighed, social ansvarlighed og inklusion
I år kunne Rune Petersen, chef for innovation og investeringer hos Pelican Self Storage, tage imod titlen som årets bedste leder.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
