Det er trist læsning, når man som SMV Danmark kun kan se ESG-kravene som en bagdel for små virksomheder. Det er konservativt og ignorant i forhold til de globale klima- og biodiversitetsproblemer, vi står over for.
Debatindlægget er blottet for det perspektiv, at de mange lovkrav fra EU er en stor fordel for de virksomheder, som rent faktisk bruger tid og ressourcer på at omstille deres forretning. De vil stå som de store vindere.
Og ja, det kommer til at medføre, at nogen taber. Sådan er det, ikke kun for SMV’erne, men for alle, der ikke tager den grønne omstilling seriøst. Se bare til den tyske bilindustri, som på rekordtid er blevet forvandlet fra vinder til taber. Det er min mening, at der er alt for meget klynk, når det kommer til arbejdet med bæredygtighed. Det har altid været svært at drive virksomhed, og nye konkurrenter og lovgivning har altid været en faktor.
Læs debatindlæg fra SMV Danmark: SMV’ernes CSRD-rejse er ikke lige ud ad landevejen
Jeg vil gerne medgive, at bæredygtighedsudfordringerne helt sikkert kommer rullende med krav om forandring og i en hastighed, som vi aldrig har set før. Men det er altså vilkårene, vi alle sammen kæmper med.
Tag dialogen med dine kunder
I artiklen bliver det fremstillet, som om store virksomheder kommer med forskelligartede krav, der stikker i alle retninger, og den stakkels virksomhed aner ikke, hvad de skal gøre. Det er en kende unuanceret vil jeg mene. Du bliver som leverandør holdt ansvarlig for en række ting, som har med din forretning og dit produkt at gøre. Det kommer ikke til at ændre sig.
Er nogle af kravene svære at levere på for en helt lille virksomhed? Ja. Derfor kan du som SMV med fordel gå aktivt ind i arbejdet med bæredygtighed og ESG og opsøge dine store kunder og tage dialogen med dem på forhånd. Det er set før, at alene denne lille manøvre giver ekstra ordre med hjem.
Jeg er bekymret over hvor let det er at ty til det synspunkt, at bæredygtighed blot betragtes som et bureaukratisk onde
Steffen Max Høgh
De virksomheder, der rent faktisk går i gang med at undersøge deres forretning via en såkaldt dobbelt væsentlighedsanalyse, kommer meget hurtigt til den konklusion, at der er en sammenhæng i kravene fra deres store kunder, og de kan udfordre de store kunder, når deres ønsker til data ikke giver mening.
Jeg siger ikke, at det er gratis, men sådan er det, når man investerer ind i fremtiden. Det koster penge i form af tid og energi, men det giver også gevinst. Det kan skabe øget salg og højere avance i fremtidens markedet, såfremt man rammer rigtigt. Og her spiller jeg alle mine penge på bæredygtighed.
Læs også: Ørsted: – Vi har efterspurgt en international standard for ESG-rapportering i årevis
Jeg er bekymret over hvor let det er at ty til det synspunkt, at bæredygtighed blot betragtes som et bureaukratisk onde, uden overhovedet at anerkende at vi står i en klima og miljømæssig krise og vores egne børn skal betale. Det er ikke mange måneder siden at Morten Bødskov rejse til EU med ønsket om at begrænse lovgivningen fra EU’s side.
Dårlig idé at vente
Uanset hvor svært det er nu, så bliver ikke nemmere for SMV Danmark at vente. Det gør kun den potentielle økonomiske gevinst mindre.
Der findes et hav af støttemuligheder via erhvervshusene, hvor man som SMV kan få tilskud til dette arbejde. Så der findes økonomisk hjælp at hente, særligt ved erhvervshusene.
Jeg håber SMV Danmark vil kaste sig ind i kampen for at styrke deres 18.000 medlemmers viden inden for området, så de kan se muligheder og ikke begrænsninger. Jeg vil påstå, at det vil være mere i deres medlemmers interesse, end at forsøge at begrænse ESG lovgivning fra EU, for deres medlemmer befindes sig i en klima og miljømæssig krise som ikke forsvinder. Derfor er den bedste strategi ikke at gemme sig for det uundgåelige, men at arbejde aktivt mod en løsning. Det er den slags vindermentalitet som har skabt deres 18.000 medlemmers virksomheder, ikke det modsatte.
Forsiden lige nu:

Realdania skyder godt en milliard i missionsrettede investeringer
Finans- og filantropiadelingerne fletter fingre i Realdania, som er halvvejs inde i prøveperioden på deres snævre impact investeringer. Det er ikke et spørgsmål om pengepuljen, men de rette investeringsmuligheder.

AkademikerPension skubbede Toyota i en mere bæredygtig retning
PODCAST. AkademikerPension har både frasolgt aktier i nogle virksomheder og udvist aktivt ejerskab. Investeringsdirektør Anders Schelde er gæst hos Steffen Max Høg i Bæredygtig Business.

Hostel halverer klimaaftryk
Tre ud af fire gæster på vandrehjem lægger vægt på bæredygtighedstiltag. Mens a&o Hostels har halveret klimaaftrykket, sparer Danhostel på papiret.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.