Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Sustain Awards

Lars Sandahl: Agendaen om grøn og bæredygtig omstilling er sprængfarligt farvand

Det ville være lettere ikke at have markante holdninger og planer for grøn omstilling.

Lars Sandahl
Lars Sandahl, adm. direktør for Dansk Industri (DI)

Torsdag modtog Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri (DI), prisen som Årets Sustainability Leder ved Sustain Awards 2020. Vi spurgte ham om, hvad hans og organisationens engagement i den grønne og bæredygtige omstilling har affødt af reaktioner, og hvad det har af betydning,

Hvad er din reaktion på at vinde prisen som Årets Sustainability Leder 2020?

– Det er jeg drønhamrende stolt over og også ydmyg omkring, for der er mange andre, jeg ville kunne pege på, som gør meget i forhold til denne her agenda. Men kigger man et års tid tilbage, er der godt nok sket meget i forhold til den grønne omstilling. Vi er i en rivende udvikling, og der bliver DI et omdrejningspunkt, fordi vi repræsenterer så mange brancher og virksomheder, som i allerhøjeste grad går op i den grønne omstilling og i reelle og konkrete handlinger. Så jeg og vi er taknemmelige og glade for anerkendelsen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Hvorfor er det vigtigt for DI at prioritere den grønne og bæredygtige omstilling i den grad I gør?

– Det er der mange gode grunde til. Først og fremmest gør vi det, fordi det er det rigtige at gøre. Jeg synes personligt, at der har været enormt meget snak og for lidt handling gennem mange år. Men hvis ikke vi i Danmark har kræfterne, overskuddet og samarbejdet til at gøre noget, hvem skulle så gøre det?

– Derudover er den grønne omstilling en fantastisk vækst- og forretningsmulighed, fordi vi i forvejen er nået langt på områder som vedvarende energi, energieffektivitet, vand og en lang række andre løsninger, som gælder at producere mere bæredygtigt og cirkulært. Jo mere vi lykkes med omstillingen i Danmark, jo mere har vi at tilbyde eksportmarkederne til gavn for klimaet.

Oplever du også indimellem modstand fra medlemsvirksomheder, der måske synes I taler for meget om grøn omstilling, verdensmål osv. – nogle af dem er jo blandt de mest energiintensive i landet?

– Jeg har været enormt positivt overrasket over, hvor stor opbakning der er til denne her agenda fra alle DI’s medlemsvirksomheder – også dem der udleder energi på et højt niveau. Vores holdning er, at vi ikke løser problemerne ved at lukke virksomheder. Hvis vi anerkender, at vi også har behov for cement i fremtiden, er det meget bedre, at det bliver produceret i Danmark, end at det bliver importeret. Vi skal kæmpe for at de virksomheder er så energieffektive og udledningneutrale som muligt, så det bliver en fremtidig forretningsmulighed.

Hvad oplever du ellers af udfordringer med at have så klare holdninger til forskellige emner i forhold til grøn omstilling og bæredygtighed, som du giver udtryk for?

– Når man går ind i så markante samfundsagendaer med så ambitiøse mål, som kræver så meget omstilling, placerer man sig som organisation og som person i sprængfarligt farvand. Derfor er det selvfølgelig lettere ikke at gøre noget, men så sker der heller ikke noget.

– Jeg synes, der er en tendens til at sprede mere end at samle. Jeg forstår frustrationen over, at det går for langsomt, det kan jeg også godt selv føle. Men løsningen er ikke at kræve ekstreme handlinger og mål, som ikke hænger sammen med virkeligheden.

– Udfordringen er, at den grønne omstilling giver anledning til mange meninger og følelser hos både befolkningen, det politiske system og erhvervslivet. Hvis vi fra DI’s side formår at samle i stedet for at sprede, kan vi være det kraftcentrum som regeringen og folketinget kan læne sig op ad for at nå målsætningerne på klimaområdet. Det gør vi bedst ved i fællesskab at finde realistiske og realiserbare løsninger på klimamålene og at igangsætte konkrete handlinger, som får vores samfund i den rigtige retning.

Hvordan bevarer du gejsten og optimismen på det her område, hvor mange pile jo peger i den forkerte retning?

– Det er da svært nogle gange. Ud over klimakrisen er der mange andre store agendaer i øjeblikket. Vi gennemgår de største krisetider i mands minde, som følge af corona. Men jeg får meget motivation og energi af, at vi er i stand til at samle så mange virksomheder inden for så mange sektorer om næsten 200 konkrete forslag i vores seneste 2030-plan, som kan implementeres nu og her, hvis vi vil, uden at det skævvrider samfundet.

– Det gør mig begejstret, at det der i mange år var fantasi, nu er ved at realisere sig i forhold til den grønne omstilling, og at verden ser til Danmark for inspiration og løsninger. Jeg har netop haft møde med 60 ambassadører fra alle dele af verden, som rapporterer hjem til deres regeringer om, hvad vi gør i forhold til 70 pct.-målet og klimapartnerskaberne. Når det er sagt, kræver det tålmodighed og vedholdenhed at nå i mål. Vi kommer ikke til at se en eller få løsninger, det handler om mange bække små samt individuelle og fælles indsatser fra de mange virksomheder, som arbejder med at omstille sig.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Carina Ohm går fra EY til PwC

Carina Ohm udskifter sin stilling som partner i EY med en ny partnerrolle i PwC. Hun skal styrke PwC’s position indenfor bæredygtighed.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.