Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Virksomheder skal fokusere på negativ påvirkning af verdensmål

Sustain Report var inviteret med til Sustainable Change Makers nytårstaffel.

Katherine Richardson
Katherine Richardson mener, at det er vigtigt med en systemisk tilgang til at nå klimamålet. Her ses hun ved CSR konferencen 2019 hos Dansk Erhverv. Foto: Carsten Lundager

Over 150 deltagere var samlet hver for sig, da Sustainable Change Makers åbnede deres virtuelle konferencelokale til årets nytårstaffel. Her blev 5-årsfødselsdagen for FN’s Verdensmål fejret med skarpe talere og spændende samtaler. Sustain Report var med på en lytter – her har vi samlet de vigtigste pointer og skarpeste citater.

– Formålet er at se tilbage på, hvor langt vi er kommet med Verdensmålene over de foregående 5 år og gøre status på Danmarks og den globale udvikling.

Sådan lød det fra Mie Skjødt, da hun sammen med Lasse Alfastsen åbnede konferencen for de 150 danske deltagere i det virtuelle konferencelokale.

Hvis du vælger to, som du er rigtig god til, så skal du også vælge to, du er rigtig dårlig til.

Klima og Miljø: Katherine Richardson & Medine Duvarci
– Det er ikke de enkelte kasser, der er interessant, det er interaktionerne mellem dem.

Det fortalte den første keynote taler Katherine Richardson med henvisning til arbejdet med de 17 Verdensmål. Katherine Richardson er et velkendt ansigt på den bæredygtige scene, da hun både er medlem af Klimarådet, professor i biologisk oceanografi og leder af Sustainability Science Centre ved Københavns Universitet.

Ifølge Katherine Richardson er det vigtigt, at man ikke tænker bæredygtighed i tre forskellige søjler: miljø & klima, økonomisk bæredygtighed og social bæredygtighed – for bæredygtighed findes netop i interaktionen mellem alle tre.

– Enhver arkitekt vil fortælle dig, at det er meningen‚ at søjler aldrig skal røre hinanden. Vi kan ikke tale om bæredygtighed uden, at vi tænker de tre søjler sammen, fordi bæredygtighed og bæredygtig udvikling findes i interaktionerne mellem mennesker, miljø og økonomi, forklarer hun.

Hvordan skal virksomheder prioritere deres fokus på FN’s Verdensmål?

– Hvis du vælger to, som du er rigtig god til, så skal du også vælge to, du er rigtig dårlig til og prøve at vise, hvordan du kan gøre det bedre. Ellers kommer du ikke til at gøre noget nyt i forbindelse med Verdensmålene.

Efter Kathrine Richardsons oplæg blev skærmdelingen givet videre til Medine Duvarci, Sustainablity Manager hos energiselskabet Better Energy, som har været en del af Sustainable Change Makers siden stiftelsen.

Better Energy er et vedvarende energiselskab, der designer, udvikler, finansierer og bygger solcelleparker i Danmark, Sverige og Polen, som deres primære markeder. I år udkommer de med deres første Future Fit årsrapport, der kommer til at kortlægge virksomhedens tre mål ud fra ESG’erne.

– Da det er første gang, vi går ud med det, så bliver det også en introduktionsrapport til meget af vores arbejde med bæredygtighed, som vi ikke har fortalt. Før fortalte vi om, hvem vi samarbejdede med i forhold til energiproduktionen, men nu går vi også ud og viser, hvad der sker på bagsiden af medaljen.

Hvad er så bagsiden af medaljen? 

– Lige nu fortæller vi kun, når solcelleparken er opført, når den bliver nettilsluttet, og når virksomheder kan aftage strømmen, men vi skal også fortælle om rejsen dertil. Det handler om at være total transparent med, hvor man får produkterne fra, og hvor man får komponenterne fra til at opføre en solcellepark.

Det at have mål og arbejde med et mål omkring kvinder i ledelse eller diversitet og inklusion skal være lige så struktureret og hårdt som arbejdet med alle andre mål.

Social Bæredygtighed: Lykke Jeppesen, Varan Pathmanathan & Emma Due Bitz

Lykke Jeppesen, Diversity og Inclusion lead hos TDC Group, var den første taler om social bæredygtighed med fokus på Verdensmål 5: ligestilling. For Danmark hænger faktisk i bremsen indenfor kønsbalancen på arbejdsmarked, fortæller hun.

– Vi har længe i Danmark haft den her selvfortælling om, at vi er et forgangsland, når det kommer til ligestilling, og det er da også helt rigtigt, at vi var en af de første til at give kvinder stemmeret, komme på universitetet og arbejdsmarked, og at vi indførte fri abort.

– Men siden da kan vi godt sige, at udviklingen har været langsom og faktisk også på nogle måder bagudgående. Den førerposition, vi havde en gang, den har vi ikke længere.

For ifølge Lykke Jeppesen peger flere studier på, at en høj diversitet i ledelse er en rigtig god business case: det giver flere mangfoldige perspektiver, gør arbejdsprocessen hurtigere og bedre, styrker innovationskraften, mens det kan ses på bundlinjen.

– Det at have mål og arbejde med et mål omkring kvinder i ledelse eller diversitet og inklusion skal være lige så struktureret og hårdt som arbejdet med alle andre mål, om det er finansielle mål eller CO2 mål. Vi skal behandle den her agenda lige så forretningskritisk som de andre mål, vi arbejder med, afslutter hun.

Næste digitale billede var Varan Pathmanathan, stifter og direktør af Make!mpact og medlem af Sustainable Change Makers.

– Jeg tror, der bliver stillet større krav til os som individer. Vi kommer til at skulle træffe nogle beslutninger om noget, vi før lod andre om: ‘Jeg køber ind i en bæredygtig fond, og så siger de, at de er bæredygtige’ – og så har de 10 procent, der er bæredygtigt, og alt andet er revl og krat. Altså det går ikke længere, glem det. Lad vær med at invester i en fond, hvor der ikke er transparens.

Så mener du, at greenwashing i højere grad er op til forbrugeren selv?

– Min holdning er, at vi bliver klogere og klogere som individer, og vi får mere og mere information, så vi skal selv begynde at selektere de her ting.

Efter samtalen med Varan Pathmanathan blev Emma Due Bitz introduceret. Hun er iværksætter og co-founder af Female Invest, hvor formål er at aktivere kvinders interesse indenfor økonomi. Her arbejder de meget for finansiel ligestilling med udgangspunkt i, hvad kvinder selv kan gøre. De hjælper derfor kvinder i gang med at investere, og så prøver de at inspirere andre for at skabe større fokus på området.

Selvom Female Invest er født ind i Verdensmål 5, så har de selv oplevet to konkrete dilemmaer i forholdet til medarbejderne.

– Vi er jo en meget ung virksomhed, og vi har også rigtig mange kvinder ansat, og vi vil jo også rigtig gerne give dem de bedste forudsætninger for både løn, pension og barsel, men det er jo en enorm dyr omkostning for en ny virksomhed som vores. Samtidig er det heller ikke rigtig noget, vi har lyst til at gå på kompromis med. Så det er faktisk en nød, som vi skal knække helt præcist for at finde ud af, hvordan vi løser de udfordringer i en virksomhed som vores.

– Og diversitet går også begge veje, så vi skal også finde ud af, hvordan vi får tiltrukket nogle mænd, der også har lyst til at arbejde sammen med os, men som samtidig forstår målgruppen og vil være med til at bidrage.

Det er muligt at sætte bæredygtige porteføljer sammen, der sagtens kan klare sig på linje med traditionelle porteføljer.

Økonomisk Bæredygtighed: Carina Ohm & Niels Fibæk-Jensen
Første vidensindspark om økonomisk bæredygtighed var fra Carina Ohm, Nordic Head of Climate Change and Sustainability Services hos Ernst & Young, en af verdens største revisions- og konsulentvirksomheder.

Parisaftalen og European Green Deal har ifølge Carina Ohm medført at pengestrømme i EU i dag, og i stigende grad fremadrettet, bliver ført over mod mere bæredygtige investeringer.

– Det betyder, at virksomheder, som arbejder med bæredygtighed, vil få bedre adgang til at opnå en finansiering til et måske mere fordelagtigt lånevilkår, fordi investorer og kreditinstitutioner vil have en interesse i at kunne tiltrække de bæredygtige investeringer, forklarer hun.

Når vi snakker om Sustainable Finance, så lyder det også til, at der i høj grad er fokus på miljø og klima specielt også i lovgivninger fra EU’s side, men hvorfor tror du, at der er mindre fokus på social bæredygtighed?

– Til at starte med har man sat fokus på klimaområdet, og der er tanken fra kommission, at det er første skridt. Derefter vil man gå bredere ud til andre miljømæssige formål, sætte fokus på biodiversitet, livscyklus, påvirkning osv., og så vil man i øvrigt udbygge den til det sociale område, svarer Carina Ohm.

Det sidste indslag var Niels Fibæk-Jensen, Co-founder & CEO af Matter, som ligeledes har været medlem af  Sustainable Change Makers siden opstarten. I 2017 startede Matter som en grøn pensionsopsparing, og siden hen har det udviklet sig til at være en fintech-virksomhed med 20 ansatte, som laver bæredygtighedsanalyser og rapporteringsløsninger til investorer, banker og pensionskasser.

Det lyder til, at bæredygtige fonde ikke kan forvente at give samme afkast som traditionelle, fordi de ikke er så brede. Er du enig i det?

– Det korte svar er nej. Vi lancerede de første bæredygtige fonde i slutningen af 2018, og de har slået langt de fleste af det danske pensionsmarked siden da og har givet et fantastiske afkast.

– Men det handler om det, man lærer på CBS, og det jeg selv lærte på CBS i sin tid. Når man sætter en investeringsportefølje sammen, så skal man lukke larmen ude og selvom larmen er etik og moral, hvis man skal opnå det teoretisk bedste afkast. Og man lærer nogle ting om porteføljeteori, som baserer sig på nogle nobelsprisvindende teorier, men som kommer tilbage på 50’erne, og de stemmer bare ikke overens med, hvor investeringsverdenen er i dag.

– Jeg vil mene, at det er muligt at sætte bæredygtige porteføljer sammen, der sagtens kan klare sig på linje med traditionelle porteføljer, afsluttede Niels Fibæk-Jensen, som den sidste taler.

SUSTAINABLE CHANGE MAKERS
Sustainable Change Makers er Danmarks første og eneste tværfaglige og tværsektorielle netværksorganisation for unge bæredygtige forandringsagenter i millennial-generationen (23-38 år).

– Formålet med SCM er at forbinde unge professionelle bæredygtighedsaktører i Danmark på tværs af sektorer, kompetencer, geografi og Verdensmål og dermed skabe mest mulig bæredygtig udvikling, så vi som samfund i fællesskab indfrier FN’s 17 Verdensmål i 2030, fortæller Lasse Alfastsen.

Netværkersgruppen blev stiftet i 2019 på initiativ af Lasse Alfastsen med de to medstiftere Varan Pathmanathan og Mie Skjødt. På nuværende tidspunkt er der 70 medlemmer, herunder en række samarbejdspartnere, ambassadører og frivillige.

Forsiden lige nu:

Politikerne har forladt os, så nu stikker han selv spaden i jorden

PORTRÆT. Forsker og bestsellerforfatter Rasmus Willig har mistet troen på politikernes evne til at løse biodiversitets- og klimakriserne. Derfor har han droppet forskerlivet ved skrivebordet for selv at gå i marken med nye forretningsmodeller og løsninger, som tør vende profitræs til samskabelse fra jord til bord.

Seneste artikler:

Norlys snupper Arlas strategichef

Mikkel Pedersen har ledet Arlas globale strategikontor. Nu skal han sikre transformationen af Norlys’ energiforretning.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Sustain Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading