Som et led i at hjælpe Danmark til at reducere CO2-udslippet med 70 procent frem mod 2030, vil Veluxfondene afsætte 320 millioner kroner til at støtte fem forskellige klimatiltag, herunder et dataprojekt i samarbejde med Aalborg Universitet.
Det meddeler fondene i en pressemeddelelse.
En af ambitionerne i millionplanen er, at pengene skal hjælpe med at søsætte projekter, der blandt andet skal øge befolkningens viden om, hvad der reelt gør en forskel på klimafronten samt fokusere på at undervise de nye generationer i klimaspørgsmål. Derudover bliver der sendt 39 millioner kroner til dataprojektet i samarbejde med det nordjyske universitet.
– Mange af de data, vi i dag bruger til at udregne vores CO2-fodaftryk, er mere end ti år gamle. Vi har derfor ikke et retvisende billede af, hvor meget CO2 danskerne egentlig udleder, skriver fondene om dataprojektet.
Forskere fra Aalborg Universitet skal derfor videreudvikle en klimaaftryksberegner, der kan bruges både herhjemme og internationalt til at give et bedre billede af det reelle CO2-fodaftryk.
Læs også: AAU i global top 10 over bæredygtige universiteter
– Den overordnede strategi er, at vi skal have valide data gjort tilgængelige, så virksomheder og andre kan se, præcis hvordan deres beslutninger kommer til at påvirke klimaet, siger Connie Hedegaard til Børsen.
Connie Hedegaard er forperson i bestyrelsen for både KR Foundation samt tænketanken Concito, der er modtager af de 156 millioner kroner af beløbet.
Danmark skal på verdenskortet
Veluxfondene består af Velux Fonden og Villum Fonden. Miljøfonden KR Foundation, der også skyder penge i bevillingen, er beslægtet med de to, da denne fond hører under Villum Fonden. Fondene håber, at de fem projekter kan være med til at sætte Danmark på verdenskortet som foregangsland.
– Hvis vi i Danmark kan vise, at de gode idéer også kan realiseres og have den ønskede effekt, så kan de blive brugt som eksempler på og argumenter for de nødvendige forandringer overalt – også i lande med langt større CO2-udledninger end de danske, siger forperson for Velux Fonden, Hans Kann Rasmussen.
Foruden projekterne til Aalborg Universitet og Concito, er der afsat 49 millioner kroner til klimakommunikation, 36 millioner kroner til folkeligt engagement samt 40 millioner kroner til at styrke klimaundervisningen.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
