Artiklen er skrevet af Carl Frøkjær-Jensen, erhvervspraktikant på Sustain Report i uge 19.
“Danmark skal sætte et mål for at være klimaneutralt i 2040″ Sådan lyder anbefalingen klart fra det nydannede Ungeklimaråd. Og det er blot ét ud af de ialt 17 råd de har givet til klimaministeren for at skabe en grønnere fremtid.
De unges ambitioner stråler tydeligt igennem i det nye Råd. De er parate til at beregne drivhusgas-budgetter, så der kan blive holdt styr på udledningen af de klimaudfordrende gasser. De vil sammen med regeringen og repræsentanter fra erhverslivet forhandle disse budgetter, så de overholdes og har den bedste mulige blanding af af frivillige initiativer og regulering.
Det interessante ved Rådet, er medlemmernes alder. For de unge medlemmer, der repræsentere det første danske Ungeklimaråd, er helt ned til 17 år. Men det er der måske en grund til.
– Det er en generel tendens, at unge mennesker tager klimakrisen mere alvorligt og ønsker en mere ambitiøs og hurtigere grøn omstilling end ældre generationer – nok fordi det er os, der skal leve med konsekvenserne, fortæller den 25-årige forperson for Ungeklimarådet, Monika Skadborg.
I dag har vi været til klimaforhandlinger med alle de politiske ungdomspartier. Vi er super glade for resultatet! Alle er klar på en mere ambitiøs aftale end de “voksne” partier 💚🌍 – lyder en opdatering på Instagram fra Ungeklimarådet.
Ungeklimarådet har kontakt både nationalt og internationalt
Rådet handler hurtigt. Udover at have afleveret sine to første udspil til ministeren, med henholdvis temaet “klimapolitik” og “fødevarer”, så har det nyudklækkede Råd allerede nu kontakt til ungeklima-organistationer i udlandet. Gennem organistationerne i udlandet håber de på, at de kan føre deres ideer og klimaanbefalinger ud til verden. På den måde kan det måske lykkes at få flere lande til at gøre noget i forhold til den store klimadebat, der er igang verden over.
Det er ikke kun Rådets egne ideer, der bliver vendt på deres cirka månedlige møder. Rådet modtager nemlig mange inputs fra danskerer, der også vil deltage aktivt i debatten. Og det er ikke kun på onlinekanaler, de modtager ideer, for de tager nemlig rigtigt gerne ud til arrangementer, for at høre folks ideer, forklarer Monika Skadborg.
Men til den del af befolkningen, som ikke selv kommer med ideer og inputs til at løse klimaproblemet, mener Ungeklimarådet, at regeringen skal lave en app eller en hjemmeside. Den skal hjælpe befolkningen med at komme til orde og at træffe mere bærerdygtige valg.
De synes også, at de danske supermarkeder skal tage et ansvar for klimaudfordringerne. De kan eksempelvis gå væk fra at tilbyde mængderabat ved køb af flere identiske friske madvarer. Et andet forslag er, at regeringen fjerner den moms der gør, at supermarkederne skal betale for at forære madvarer væk.
Det er blot et udsnit fra tre af de ialt 17 anbefalinger Ungeklimarådet fornylig offentliggjorde på Energi-, forsynings- og klimaministeriets hjemmeside. De har delt det op, så 11 af rådene handler om overordnet klimapolitik, og de andre seks handler om fødevarer. Nederst i artiklen kan du læse, hvad de 11 overordnede ideer omhandler.
Alt fra mekaniker til jurastuderende
Ud af de næsten 400 unge og ambitiøse mennesker, som tidligt på året 2019 ansøgte om en plads i det nye Ungeklimaråd, har klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) udvalgt 10 personer, som i dag udgør Rådet.
De unge mennekser er rystet sammen på tværs af baggrunde, men de har alle sammen på en eller anden måde ekspertise inden for klima.
Blandt den lille flok på 10 i Rådet er det altså alt fra en mekaniker til en jurastuderende. Når man blander så forskellige mennesker og baggrunde i én gruppe, kunne nogen måske forstille sig, at de ville snakke forbi hinanden. Men hvis man spørger Monika Skadborg, mener hun ikke, at det er et problem. Tværtimod:
– Vi bruger den diversitet i erfaringer meget aktivt i vores arbejde. Det giver både en bredde i, hvilke emner vi kan sætte os ind i og en dybde i vores anbefalinger, at vi for eksempel både har en, der er nørdet på de juridiske aspekter, og andre der er nørdet på fødevareområdet.
Nr. 1: Danmark skal sætte et mål for at blive klimaneutrale i 2040
Nr. 2: når der tages politiske beslutninger skal klimaaftrykket tænkes ligeså meget ind i beslutningen, som den økonomiske konsekvens.
Nr. 3: der skal indføres drivhusgas-budgetter, som gør det muligt at holde styr på, at vi kan blive klimaneutrale
Nr. 4: klimaredegørelsen (pargraf 5) skal udvides således, at klimaministeren hvert år står til ansvar for, hvordan det går med drivhusgas-budgetterne.
Nr. 5: klimaaftaler skal gælde for hele det danske rige. Paragraf 7 skal derfor afskaffes så også Grønland og Færøerne er med i aftalerne.
Nr. 6: indregn i prisen på klimabelastende adfærd de negative følgeomkostninger ved udledninger af drivhusgasser.
Nr. 7: regeringen bør forpligte sig til at arbejde målrettet i EU for mere ambitiøse europæiske klimamålsætninger og forpligtelser
Nr. 8: der skal bruges mere energi på at få grønnere biler på de danske veje.
Nr. 9: regeringen skal hjælpe borgerene med at træffe mere bæredygtige valg. Eksempelvis gennem en app eller hjemmeside
Nr. 10: der er brug for et politisk samarbjede både nationalt og internationalt. Det skal være styret af ekspertviden.
Nr. 11: der skal dannes et ungeklimaråd i alle landets kommuner. Ungeklimarådene i de forskellige kommuner skal blandt andet holde styr på, at drivhusgas-budgetterne bliver overholdt.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
