Hvad kan vi mennesker gøre for at sikre, at de enorme kræfter, der er på spil i de kommende års omstilling, vil bringe os fremgang frem for katastrofe?
Det har Peter Hesseldahl tænkt meget over. Og derfor har han skrevet bogen ”Omstilling til fremtiden”, hvor han giver sit bud på, hvad vi skal gøre for at vende udviklingen.
– Vi har glemt, at vi er en del af en større sammenhæng, siger Peter Hesseldahl og nævner menneskers grådighedsinstinkt, som har gjort, at det har handlet mest om vækst og om at udnytte ressourcerne for profittens skyld, uden at tænke på konsekvenserne.
Læs også: Løsningsorienteret bog om grøn omstilling
Men selvom bogen til tider tegner et dystert scenarie for fremtiden, understreger Peter Hesseldahl, at vi stadig kan nå at vende udviklingen, hvis vi skynder os.
Hvis først krisen for alvor kradser, og der for eksempel kun er mad til 75 procent af os, bliver det vanskeligt at gøre det der skal til, for at vi kan løse problemerne sammen. Og så vil vi kæmpe imod hinanden i stedet for at arbejde sammen om løsningerne.
Mennesket er en del af en større sammenhæng
Peter Hesseldahl, som er meget fascineret af teknologi, mener, at vi skal finde nye teknologier, der løser verdens problemer.
Han nævner bioteknologi, fusionsenergi. a-kraft, kunstig intelligens (AI), kvantecomputing/kvanteteknologi og solenergi som bud på fremtidens løsninger.
– Men helt grundlæggende skal vi mennesker også forstå, at vi er en del af en større sammenhæng. Se blot på naturen, som har skabt et regenerativt, bæredygtigt system. Det har vi mennesker bare ikke helt forstået det endnu, men forhåbentlig er vi på vej til at forstå det, siger han i podcasten.
Lyt med når Steffen Max Høgh taler om fremtid, teknologi, menneskets psykologi, muligheder og udfordringer i podcasten Bæredygtig Business.
Forsiden lige nu:

GTS-institutterne sætter turbo på erhvervslivets innovation og grønne produkter
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.

Livsstilsprogrammer på tv er mere sorte end grønne
Mad-, bolig- og rejseprogrammer understøtter en traditionel og klimabelastende livsstil og afspejler drømmen om, at vi kan købe os lykkelige.

Verdensmål 7: Vi skal bruge vores energi mere effektivt, hvis vi skal sikre bæredygtig energi til alle
Bliver energisystemet klar til al den grønne strøm? Bør overskudsvarme egentlig ikke være i overskud? Og hvor bliver den politiske handling af? Danfoss kaster lys over, hvad der skal til for at opfylde FN’s Verdensmål 7.
Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.