Budskabet stod soleklart, da næstformand i bestyrelsen i Millicom og tidligere group CEO i TDC Group, Pernille Erenbjerg, fremlagde de vigtigste pointer fra sin nye bog “Dronningens nye klæder – Den danske myte om kønsdiversitet” til et oplæg på Copenhagen Business School.
Virksomheder skal arbejde langt mere ambitiøst med diversitet, hvis det skal rykke noget.
– Der har været en tendens til, at diversitet er noget, man skal have med (til bestyrelsesmøder, red.), fordi det ser godt ud. Så kan man beskæftige sig med det i virksomheden, når man ikke lige har noget andet vigtigt. Og så bliver det talt om efter pausen til møder, når man har vendt de tunge emner, siger Pernille Erenbjerg og pointerer:
– Men vi skal ikke snakke om diversitet som nice to have. Det er hardcore business, siger hun.
Det er bl.a. en af årsagerne til, at Pernille Erenbjerg og hendes tre medforfattere har sat sig ned for at skrive bogen. De mener ikke, at diversitet bliver prioriteret højt nok i virksomhederne, og så vil de også gerne udbrede budskabet om, at det slet ikke går så godt med at få kvinder i ledelse i Danmark, som vi går og tror.
– Grunden til, at vi har skrevet bogen, var, fordi vi fik forelagt data om, hvordan vi ikke flytter os, men landene omkring os gør. Vi har ikke rigtig forstået, hvor grelt det står til i Danmark. Så vi ville gå dybere ned i spørgsmålet om, hvorfor vi ikke har flere kvinder i topledelse, siger Pernille Erenbjerg.
Danmark ligger nemlig kun nummer 13 på verdensplan, når det gælder ligestilling – hvor de andre nordiske lande, som vi sammenligner os med, ligger helt i top. Og snakker vi kvinder i ledelse, er vi helt nede på en 94. plads.
– Vi tror ikke, at bogen er løsningen, men den kan sammen med andre tiltag skabe fornyet debat. Vi har lænet os for langt tilbage i danmark, og vi er for selvfede med de ting, vi har opnået, siger Pernille Erenbjerg.
Vi skal se på diversitet som en strategisk udfordring
En af de helt store udfordringer i forhold til, at der ikke er kommet flere kvinder i ledelse over årene, handler om, at diversitet ikke bliver behandlet på lige fod med andre strategiske målsætninger i virksomheden, forklarer Pernille Erenbjerg.
– Vi skal se diversitet som strategisk udfordring og ikke CSR. Den måde, man skaber fremdrift på, er ved at lave en plan i en virksomhed. Du laver nogle mål, du afrapporterer, og du finder ud, hvordan du når dine mål. Hvis diversitet ikke bliver behandlet på den her måde, bliver det noget, man bare lige gør, når man har tid. Og ingen CEO når dertil, for de har ikke tiden, siger Pernille Erenbjerg og fortsætter:
– Hvis vi ikke investerer i det her i forhold til ledelsestid og penge, og hvis vi ikke kommunikerer om det ligesom med andre kritiske ting i virksomheden, så fokuserer lederne ikke på det. For det sender et signal om, at det ikke er så vigtigt, siger Pernille Erenbjerg.
Men det ér vigtigt, pointerer hun. For diversitet kan skabe en bedre bundlinje og mere nuanceret beslutningsgrundlag.
– Hvis alle ligner hinanden, har den samme referenceramme og har oplevet det samme, så er der ting, man glemmer at diskutere. Og det handler ikke om, hvorvidt kvinder eller mænd er bedre. Diskussioner og beslutninger bliver anderledes, når vi er anderledes. Man taber talent, innovationskraft og fremdrift, hvis man ikke formår det her, siger Pernille Erenbjerg og konkluderer:
– Vi skal flytte os fra en “fix the women”-tankegang til en “fix the organisation”.
Bogen “Dronningens nye klæder – den danske myte om kønsdiversitet” er udgivet af forlaget Content Publishing d. 15. august 2019 og er skrevet af professor på CBS og næstformand for bestyrelsen i Millicom Pernille Erenbjerg, seniorpartner i Boston Consulting Group Mai-Britt Poulsen, principal i Boston Consulting Group Matias Pollmann-Larsen, og bestyrelsesformand i Ørsted Thomas Thune Andersen.
Forsiden lige nu:

PensionDanmark planlægger også for planter og dyr, når de bygger nyt
Strategien kom på plads i 2022, og nu kommer Pension Danmark som det første selskab herhjemme med en rapport om deres aftryk på biodiversitet.

Nordisk rapport anbefaler stærkere regulering og et opgør med vækst-ideologien
Gennemgang af videnskabelige artikler viser, at der ikke findes eksempler på reel afkobling af økonomisk vækst fra den uholdbare miljø- og klimabelastning og overtræk på jordens ressourcer.

Uden den indre balance kan vi ikke skabe mere bæredygtige løsninger
PODCAST: Mange ledere famler, når de skal tage livsbalancen alvorligt, siger Louise Sparf til Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.
Seneste artikler:

PFA Pension henter særlig rådgiver til at dirigere strategi og bæredygtighed
Tidligere særlig rådgiver i S-regeringen og afdelingsdirektør i Nykredit Karl Kjær Bang bliver ny chef for bæredygtighed, public affairs og strategi hos PFA Pension.

Halvdelen af forskningsreserven skal gå til grøn omstilling
Et bredt flertal i Folketinget er enige om at fordele 3,6 mia. kr. til dansk forskning. Næsten halvdelen går til forskning i den grønne omstilling.

-Kvinder skal finde deres indre Pippi frem
FEMININ FORTROP. Bæredygtighedschef Camilla Dyring var med, før byggebranchen overhovedet havde ord for bæredygtighed. Siden da har hun været med til at slå hul på den bæredygtige udvikling – både i byggeriet og indad til i virksomheder.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
