En oplagt kobling. Sådan lyder fødevareministeren og klimaministerens vurdering af de syv nye kostråd, som kobler klimahensyn og sundhed sammen.
For første gang nogensinde guider Danmarks officielle kostråd nemlig ikke blot danskerne til et sundere helbred, men også til en sundere klode, som det lyder i en pressemeddelelse.
– Der er rigtig meget at hente på den grønne konto ved at tænke klima ind i kosten. Det er vi heldigvis mange, der gerne vil, og derfor er jeg rigtig glad for, at alle interesserede nu får en hjælpende hånd med de nye kostråd. Det handler nødvendigvis ikke om at lægge sin kost fuldstændig om. Selv små ændringer for den enkelte kan gøre en stor forskel, hvis vi er mange, der gør det, siger klimaminister Dan Jørgensen i meddelelsen.
Det skal blandt andet ske ved at skære det daglige forbrug af mælkeprodukter ned til blot en kvart liter.
Skær ned på kødet, lyder et andet kostråd. Ca. 350 g kød om ugen er ifølge de nye anbefalinger tilpas. Danskerne opfordres især til at begræns indtaget af okse- og lammekød.
Ifølge DTU kan vi ved at spise efter de nye kostråd skære 105.000 tons af det årlige, danske udslip, skriver Politiken. som det er i dag, udleder hver enkelt dansker i gennemsnit ca. tre tons CO2 fra drikke- og fødevarer om året, hivlket svarer til ca. otte kilo om dagen.
Bag rådene står Fødevarestyrelsen i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet og i dialog med en bred vifte af interessenter.
De nye officielle kostråd er en del af regeringens ambition om at reducere klimaaftrykket med 70 procent frem mod 2030. Fra den 7. januar vil de køre som forbrugerkampagne. De erstatter de 10 tidligere officielle kostråd, som er fra 2013.
De nye officielle kostråd
Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Spis flere grøntsager og frugter
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Spis mad med fuldkorn
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Spis mindre af det søde, salte og fede
Sluk tørsten i vand
Læs mere om kostrådene her.
Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain
I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Et flertal er med på forandringer – men det kræver inddragelse
PODCAST: Naturens konto er i voldsomt overtræk, og derfor er vi nødt til at vende op og ned på det hele. Det argumenterer Rune Baastrup for, når han gæster Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.

Startede Footprint Firm: Nu skal han sætte aftryk på grønt råd
Stifter og partner fra The Footprint Firm, Christian Sparrevohn, skal overtage posten som forperson for Rådet for Grøn Omstilling.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
