Der skal trykkes på pauseknappen for den grønne omstilling på grund af de økonomiske konsekvenser af corona-krisen, lød det for nylig fra dele af erhvervslivet, såsom luftfartsbranchen, i Politiken for nylig.
Men den går ikke, mener DI’s adm. direktør Lars Sanddahl Sørensen.
Nej, lyder det korte svar fra Lars Sandahl Sørensen, vi skal ikke udskyde klimakampen trods krisen, skriver Berlingske. Han er dog enig i, at CO2-afgifter ikke skal være en del af planen for en grøn genstart af samfundet.
Det fremgår af ny økonomisk “genopretningsplan“, som erhvervsorganisationen har lanceret.
– Med planen her kan vi sammen skabe 30.000 arbejdspladser og få Danmark bragt tilbage til grøn vækst, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen i en pressemeddelelse om planen med den sigende titel “Danmark ud af krisen – tilbage til grøn vækst”.
– Forslagene vil reducere CO2-udledningen med næsten fire mio. ton i 2030. Det svarer til, at vi med denne pakke allerede i 2020 træffer beslutning om tiltag, der leverer en fjerdedel af det, der skal til for at nå regeringens 70 procents-målsætning, siger Lars Sandahl Sørensen i pressemeddelelsen og tilføjer:
– På den måde kan vi både investere vi os ud af krisen – og ind i en grønnere fremtid. Så vi som samfund får mest muligt for pengene.
Initiativerne i planen fordeler sig over fem områder.
1. Klimatiltag, der virker hurtigt
“DI opfordrer derfor regeringen og folketinget til i særlig grad at have fokus på grøn omstilling og klima i forbindelse med offentlige investeringer og øvrige tiltag, der skal stimulere økonomien i samfundet. Det gælder også den infrastruktur, der skal sikre, at vi er forbrugere på en mere klimavenlig måde.”
2. Fremrykkede investeringer i infrastruktur
“Suspendering af anlægsloftet vil sikre en markant øget energieffektivitet i den dansk bygningsmasse.”
3. Øgede investeringer i forskning, innovation og digitalisering
“Corona giver et betydeligt set-back i den digitale omstilling og investeringerne i ny viden i mange virksomheder rundt om i landet – særligt i de små og mellemstore.” Det tilbageslag skal afbødes, mener DI.
4. Investeringer i Danmarks rolle som stærk eksportnation
“Der er brug for, at EU gør hvad der overhovedet er muligt for at holde gang i det indre marked og dermed også dansk eksport. Og på nationalt niveau skal Danmarks Eksportkredit (EKF) påtage sig en vigtig rolle og i en overgangsperiode i højere grad agere som bank.”
5. Flere penge mellem hænderne til både borgere og virksomheder for at stimulere økonomien i en svær tid
“Når vi letter virksomhedernes og danskernes omkostninger, øger vi Danmarks konkurrencekraft. Det gør virksomhederne i stand til at vinde ordrer og arbejdspladser til Danmark i en svær tid og sætter gang i økonomien.”
Selvom DI’s plan blandt andet skal sikre, at Danmark når en fjerdedel af CO2-målet for 2030, inkluderer den ikke forslag om en CO2-afgift, hvilket både Klimarådet og tænketanken Kraka ellers peger på, som det mest effektive værktøj til at fremme den grønne omstilling på lang sigt, fordi den fremmer grønne alternativer til fossile brændsler.
– Det er fint at lave kortsigtede grønne investeringer. Det kan man godt gøre. Men man skal huske at holde op med det igen, når man ikke har brug for at stimulere økonomien længere. Det skal være en midlertidig undtagelse, fordi vi har brug for en ekspansiv finanspolitik siger Jens Hauch, cheføkonom i tænketanken Kraka til Børsen.
Klimarådets formand Peter Møllgaard åbner dog i Politiken for, at indfasningen af CO2-afgiften, som i forvejen skulle ske gradvist frem til 2030, kan gå endnu langsommere.
– Indfasningen kan godt være meget mild og måske starte lidt senere end det, vi i Klimarådet havde forestillet os. Men det betyder ikke, at det ikke stadig er smart at indføre afgiften, siger han.
Klimarådet er desuden på vej med et idékatalog til regeringen, som ligeledes kommer med bud på, hvordan vi sikrer en grøn genstart af samfundsøkonomien. Her er formand Peter Møllgaard på linje med mange af DI’s forslag til blandt andet at fremme energieffektiviseringer, brugen af varmepumper frem for oliefyr hos private og flere ladestandere til elbiler, ifølge Børsen.
DI’s plan får overvejende en god modtagelse af flere politikere og kaldes “super relevant” af tidligere
professor og tidligere økonomisk overvismand Michael Svarer, skriver Berlingske, som også har lavet en liste over alle ideerne til tiltag i faktaboksen til artiklen her.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
