Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Fondsmillioner til forskning i cirkulært byggeri

Bevilling fra Innovationsfonden og Realdania skal finde løsninger på byggeriets aftryk.

Byggeriet, der i dag står for en fjerdedel af Europas CO2-udslip, skal sænke sine emissioner, vurderer rapport. Foto: iStock/Petmal.
Innovationsfonden og Realdania har bevilget 27 millioner kroner til to konsortier, der skal udvikle cirkulære løsninger til byggeriet. Det oplyser Innovationsfonden i en pressemeddelelse. – Vi er stolte af at tage del i dette projekt, hvor vi understøtter den grønne omstilling og finder nye veje for samarbejde på tværs mellem Innovationsfonden og Realdania som filantropisk partner og mellem konsortierne, siger Annemarie Munk Riis, vicedirektør i Innovationsfonden, i pressemeddelelsen.
Konsortierne
1. BusinessReuse. DTU leder konsortiet, som består af otte partnere: Adsbøll Renovering A/S, Center for SMV ved Aarhus Universitet, Dansk Standard, DTU Byg, DTU Skylab, Gate 21, Lendager Group og Rambøl 2. Circle Bank. Teknologisk Institut leder konsortiet, som består af 12 partnere: CB Nordic ApS, Tredje Natur, Matter bybrix, J Jensen, HD Lab, Twentyfifty, Syddansk Universitet, Danica Ejendomme, Lejerbo, Middelfart Kommune, Roskilde Kommune og Teknologisk Institut, Byggeri & Anlæg Kilde: Realdania
Bevillingen ligger i forlængelse af Innovationsfondens strategi om at investere i cirkulær økonomi, der er en af fondens politisk udvalgte grønne missioner. Cirkulært byggeri handler om genbrug og genanvendelse af byggematerialer i stedet for den gængse lineære produktion, hvor materialer kun bliver brugt en enkelt gang. To tilgange til det cirkulære Konsortiet BusinessReuse vil blandt andet udvikle et system, der skal klassificere genbrugsmaterialer til byggeriet. – Når man genbruger hele bygningsdele, er det muligt både at bevare selve materialerne, men også den værdi og energi, der allerede er anvendt til at fremstille dem. Derfor rummer genbrug af byggekomponenter et stort potentiale for en reduktion af CO2-udledning og for et mindre træk på vores naturressourcer, siger professor på DTU og projektleder for BusinessReuse, Lisbeth M. Ottosen.
Byggeriets sorte samvittighed
Mere end en femtedel af Danmarks samlede CO2-udledning kan føres tilbage til byggebranchen. 40 procent af al affald i Danmark kan føres tilbage til byggebranchen. Kilde: Realdania
Den andet konsortium, Circle Bank, vil udvikle en fælles materialebank for byggeressourcer med dokumenteret værdi og kvalitet. Håbet er, at den fælles databank, kan gøre det muligt at opfylde byggeriets andel af Paris-aftalen. – Med den netop indgåede politiske aftale om bæredygtigt byggeri indføres der krav og målsætninger om at nedbringe CO2-udledning i byggeriet. I et tæt samarbejde på tværs af ny forskning og praksis i byggebranchen bliver Circle Bank et vigtigt værktøj i at kunne levere på netop disse krav, siger Lene Brix, der er formand for projektets styregruppe. Skal samarbejde Med bevillingen kræver Realdania og Innovationsfonden, at de to konsortier arbejder sammen om at finde fælles løsninger. – Vi vil gerne have én plus én til at give mere end to. Derfor har vi – ud over støtten til de to projekter – søsat en fælles samarbejdsplatform for de mange aktører, der nu bliver en del af de to konsortier, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.