“Vi opretter et dedikeret team til at fremskynde vores indsats for dekarbonisering”. Sådan skriver Mærsk på sin Facebook-side om en ny afdeling, der skal bidrage til at nå ambitionen om at blive et CO2-neutralt rederi i 2050.
– Dengang var det lidt af et moonshot, det var en modig udmelding, men intentionen var at skabe en masse fokus, opmærksomhed og arbejde – og det gjorde det i den grad også. Men vi har lært, at det ikke er et moonshot, det er muligt at gennemføre, siger Morten Bo Christiansen, strategichef i Mærsk i en video om baggrunden for den nye afdeling. Den får ham som leder og vil bestå af cirka 50 personer.
Han tilføjer:
– Det er gået fra at være en virkelig vigtig sustainability-prioritet til at blive en kilde til konkurrencemæssige fordele.
Centralisering vs. decentralisering
Men for blot et år siden nedlagde Mærsk sin sustainability-afdeling. Så giver det mening at oprette en afdeling med fokus på at reducere CO2?
– Alle blev lidt overraskede, da sustainabilityafdelingen i Mærsk blev nedlagt sidste år. Men en specifik afdeling for CO2-reduktion kan give god mening på grund af kompleksiteten i at nå det målet om en emissionsfri flåde i 2050, siger Kristoffer Nilaus Tarp, bæredygtighedskonsulent i Concord Consulting. og forklarer:
– Alle dele af forretningen skal med, men ikke alle kan være tekniske eksperter, og derfor kan der være brug for en samlet kompetence. For Mærsk viser jo vejen på det her område og har gjort det til et konkurrenceparameter.
Baggrunden for at nedlægge sustainability-afdelingen sidste år var blandt andet at “gøre bæredygtighed til en mere integreret del af beslutningsgangene i organisationen”.
Og det mål er også vigtigt, når det gælder CO2-reduktion, påpeger Kristoffer Nilaus Tarp.
– Det er vigtigt, at den nye afdeling ikke bliver isoleret fra kerneforretningen. Den skal være det lim, der binder CO2-arbejdet sammen i hele organisationen, for meget af det faktiske arbejde forgår ude i de operationelle dele af forretningen.
Topledelsens involvering er afgørende
Den nye chef for CO2-reduktions-enheden, Morten Bo Christiansen, refererer direkte til Henriette Thygesen, som er en del af topledelsen i Mærsk. Han får desuden nøglepersoner fra afdelinger med ansvar for energieffektivisering og teknisk innovation ind under sin nye funktion, ifølge Børsen.
Og det er afgørende, mener Kristoffer Nilaus Tarp.
– Hvis der ikke er en god governancestruktur med afrapportering til topledelsen, bliver andre dagsordener hurtigt vigtigere.
Kan den nye afdeling for CO2-reduktion betyde, at andre bæredygtighedshensyn risikerer at få mindre fokus i Mærsk?
– I forhold til risikostyring og compliance er Mærsk jo godt med i forhold til internationale traktater og aftaler. Men det er klart, at der er områder, som risikerer at få mindre fokus. Når det er sagt, har Mærsks globale CO2-aftryk meget at sige i forhold til vurderingen af, om virksomheden er en god “corporate citizen”. Det er her, de virkelig har et markant aftryk. Derfor har de et særligt ansvar på det område, siger Kristoffer Nilaus Tarp.
Selvom der er stort fokus på at finde grønne brændsler, der kan erstatte de fossile, er CO2-ansvaret større end det, understreger han.
– Mærsk skal tænke hele scope 3 ind i sin CO2-indsats. Det gælder både produktionen af flåden i forhold til det stål, der anvendes, og hvad der sker med skibene efter brug og helt ned til, hvordan kaptajnens læderstol er produceret.
Den første i en række dekarboniserings-afdelinger?
Måske kan Mærsk være på forkant med en ny tendens i takt med at en fortrop af virksomheder sætter sig ambitiøse mål for CO2-reduktion.
Det mener Niels Nicolai Andersen, Chief Sustainability Offier i EnergySolution. Her hjælper industrikunder med bæredygtig omstilling fra strategi og kortlægning samt dokumentation til implementering.
– Jeg har ikke hørt om andre virksomheder, der decideret har lavet en lignende afdeling. Men det kan måske komme, for CO2-reduktion er en stor agenda med meget ny teknologi, som kræver et kæmpe kompetenceløft.
Af samme årsag er han også positiv over for Mærsks nye tiltag.
– Erfaringerne i forhold til CSR-afdelinger siger, at bæredygtighed skal være en integreret del af forretningen for at leve. Men arbejdet med klimaneutralitet kræver så store investeringer og fokus, at det giver god mening med en dedikeret afdeling med det fokus, hvis man har midlerne til det.
Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain
I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Et flertal er med på forandringer – men det kræver inddragelse
PODCAST: Naturens konto er i voldsomt overtræk, og derfor er vi nødt til at vende op og ned på det hele. Det argumenterer Rune Baastrup for, når han gæster Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.

Startede Footprint Firm: Nu skal han sætte aftryk på grønt råd
Stifter og partner fra The Footprint Firm, Christian Sparrevohn, skal overtage posten som forperson for Rådet for Grøn Omstilling.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
