Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

– Danske politikere er for længe om at indføre selvkørende biler

Danske politikere begraver de selvkørende biler i papirarbejde, mener chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Selvkørende biler kan være nøglen til grøn omstilling inden for transport. Foto: iStock/metamorworks.

Mens Tyskland som det første land i verden i sidste uge godkendte en lov, der gør det muligt for selvkørende biler at køre på flere veje allerede fra 2022, så er de danske politikere langt mere tilbageholdende.

Der er tale om en klar tendens, om at de danske politikere begraver projekter i skrivebordsarbejde, så snart det handler om selvkørende biler, mener Christoffer Greenfort, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv.

– Det er den hurtigste måde at udfase fossile brændstof på, siger Christoffer Greenfort.

Han tilføjer, at der for politikerne ikke er mange stemmer i transportområdet, men at man bør blive bedre til at kommunikere, at det ikke handler om logistik, men om miljø – for det er der stemmer i.

Bagud i forhold til resten af Norden

Kun to af de fem planlagte danske forsøg om selvkørende shuttlebusser er reelt blevet til noget, et i Aalborg og et i Nordhavn i København, hvoraf det sidstnævnte lukkede ned igen i februar, fordi projektet ikke kunne få tilladelse til at udvide eller ændre sin rute.

Forsøgsordninger med den danske udbyder Holo tog mere end 700 dage om at blive godkendt i Danmark, mens det i Sverige og Norge tog henholdsvis fire og to måneder.

– Et centralt problem er, at der ikke er nogen tidsmæssig grænse for vurderingen og godkendelsen af ansøgningen. Det kan få den uheldige effekt, at der bliver gået lidt for meget med livrem og seler – det trækker processerne ud i det uendelige, siger Christoffer Greenfort.

Et andet problemer er desuden, ifølge Christoffer Greenfort, at Danmark aldrig har været et bilproducerende land, og derfor ligger hele processen lidt længere væk i forhold til i så mange andre lande, hvor man allerede har en etableret bilproduktion og et velfungerende branchenetværk.

Flere unge bag rattet

Ved årsskiftet 2018-2019 var der ifølge Danmarks Statistik 2,6 millioner personbiler på de danske veje. Det svarer til, at cirka hveranden dansker er bilejer.

Og det er en tendens, der ikke mindst vokser blandt de unge, viste en ny analyse fra Dansk Industri tirsdag.

Ifølge analysen pendlede 24 procent af de unge til deres ungdomsuddannelser i bil i 2019. Det er en markant stigning fra 2010, hvor antallet lå på 16 procent. Samtidig er antallet af unge, der benytter den kollektive trafik til uddannelsen faldet til 43 procent fra 51 procent.

– De unge er fremtidens trafikanter, og deres transportvaner har stor betydning for de udfordringer vi vil stå overfor i trafikken om 10 år, siger direktør for DI Transport Michael Svane i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at de unges transportvalg kan betyde betydelig væsentlig mere trængsel på vejene om få år, hvis tendensen fortsætter.

Ifølge Dansk Erhverv kan selvkørende biler og shuttleløsninger, der vil få pendlingen til at glide glattere, imidlertid være med til at mindske ejerskabsbehovet for egen bil.

– Vi ser det allerede med delebiler, som vinder mere og mere indpas. Så det gælder om at overbevise folk om, at de ikke behøver have deres egen biler, siger Christoffer Greenfort.

Fra lys idé til vejene

Innovationen på dansk jord fejler dog ikke noget. I maj vandt den ph.d.-studerende Yong Liu fra DTU Otto Mønsteds Fondens pris “Den Lyse Idé” for sin opfindelse af en chip, der kan bruges til både, robotter, droner og ikke mindst til biler.

– Vi har allerede oplevet stor interesse fra danske drone- og robotproducenter og på sigt forventer vi at udvide fabrikationen af sensorer til bilindustrien, hvor udviklingen inden for automotives og selvkørende biler vil vokse meget i de kommende fem-ti år, sagde Yong Liu i en pressemeddelelse forbindelse med prisoverrækkelsen.

Hos Otto Mønsteds Fonden håber man, at opfindelsen vil være med til at bidrage til, at Danmark fortsat kan være verdens førende robotklynge og en stor underleverandør til bilindustrien.

Men forskningen skal gerne blive til hjul på vejene, og det er i den proces man hos Dansk Erhverv ser den største forhindring.

En springende punkt er sikkerhedsassessorordningen, der indebærer, at alle ansøgninger skal godkendes af uafhængige assessorer, som eksempelvis rådgivende ingeniører. Men det er både dyrt og besværligt for firmaer, der gerne vil prøve teknologierne af, fordi de selv skal punge ud, mener chefkonsulenten:

– Jeg forstår godt, at ordningen skal være der, men man kunne måske forestille sig, at det offentlige kunne have nogle folk til at lave godkendelserne, hvis det her var et område, man ønskede at prioritere.

Christoffer Greenfort tilføjer, at han ærgrer sig over, at Danmark har misset en mulighed for at være forrest i feltet på det teknologiske område inden for selvkørende biler, og han tror personligt mere på, at bilerne vil ramme de danske veje, når nogle andre lande får produceret noget, som Danmark kan importere.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.