Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Salling Group: Fælles løsninger er nødvendige for at løse plastproblematik

Alle løber i forskellige retninger, når det gælder genanvendelse af plastik.

Salling Group ejer blandt andet Netto Foto: Ulrik M. Eriksen

I Salling Group, som omfatter Netto, Føtex, Bilka og Salling har man en målsætning om, at al plast brugt til transport af varer skal genbruges eller genanvendes inden 2020.

Emballage på egne varemærker skal være 100 pct. genanvendelig inden 2023, og al engangsplast skal udfases senest i løbet af 2021.

Salling Group har desuden lanceret 10 principper for plastik, som er blevet til i samråd med Teknologisk Institut samt Verdensnaturfonden WWF, fortæller Kasper Reggelsen, der er pressechef i Salling Group.

Vi mener stadig, at plastik er en ressource

Principperne blev lanceret i sensommeren. De indebærer blandt andet, at Salling Group, ud over at arbejde på at minimere brugen af plastik, vil sikre, at man anvender mono-materialer eller kompatible plastiktyper, som kan genanvendes.

– Vi vil selv gerne bruge de rette plastikmaterialer og løsninger som Teknologisk Institut og WWF anbefaler. For vi mener stadig, at plastik er en ressource. Plastik skal dog bruges rigtigt. Vi skal bruge de rigtige typer, og det skal ikke ende i naturen. Derfor handler det blandt andet om at vælge de plastiktyper, som kan genanvendes, siger Kasper Reggelsen, pressechef i Salling Group og tilføjer:

– Vi har valgt at lægge hele strategien og samtlige principper åbent frem. Samtidig inviterer vi alle producenter, dagligvarekæder, NGO’er og aktører til at bidrage til bedre brug af plastik.
Samarbejde og fælles løsninger, såsom ensartet affaldshåndtering på tværs af kommunegrænser og materialevalg, er nemlig afgørende, hvis vi skal plastproblematikker til livs.

Men samarbejde kunne Kasper Reggelsen godt ønske sig mere af.

– Vi har udtrykt en undren over, at alle løber i forskellige retninger, når det kommer til plastik. Nogle lancerer for eksempel bionedbrydelige poser. Men hvis forbrugerne tror, at de bare kan smide dem i kompostbunken, er det jo ikke godt. Så viden og italesættelsen over for forbrugerne, er vi meget opmærksomme på. Derfor har vi lagt vores principper frem, så alle kan lade sig inspirere af dem og forhåbentlig benytte dem.

Venter ikke på enighed i branchen
Havde det ikke været bedre at sætte jer sammen i branchen og blive enige om principperne, frem for at jeres leverandører og konkurrenter nu opfordres til at acceptere jeres principper?

– Frem for at vente på at vi opnår enighed i branchen, har vi kastet os ud i at lave nogle retningslinjer. De er valideret af WWF og Teknologisk Institut. Netop for at komme i gang. Men det er klart, at vi meget gerne vil have mange med, hvilket også er derfor, at vi har lagt alt åbent frem, så alle kan bruge det, og så kan vi få en dialog om bedre brug af plastik.

Fondsejerskabet giver os råd til at investere mere i bæredygtighed

Hvor meget er jeres indsats drevet af regulering versus forbrugerkrav og egne virksomhedsprincipper for ansvarlighed?

– Det er en god kombination af det hele. En ting er at forbrugerne stiller krav til os, men mange af vores ansatte er jo også miljøbevidste forbrugere i deres fritid, så der har også været et stort internt tryk. Og vi har et ansvar, vi er meget bevidste om.

– Det kan vi også for alvor tage, da vi nu er fondsejet, og derfor ikke skal tilgodese aktionærer eller andre hensyn. Det giver os råd til at investere mere i bæredygtighed, siger Kasper Reggelsen med henvisning til, at A.P. Møller – Mærsk i 2017 solgte den sidste andel af Dansk Supermarked fra, så Salling Fondene blev eneejer af Dansk Supermarked. Kort tid efter og i forlængelse af det skiftede navnet til Salling Group.

Han kommer med nogle eksempler:

– Selvom investeringer i grøn energi og mindre madspild giver god mening, også økonomisk, så koster det også nogle gange at gøre en forskel. Det er vi klar på. Eksempelvis ved at vælge mere bæredygtige materialer, gemme cigaretterne væk eller sælge færre plastikposer i Netto, hvilket vi er lykkedes med i fællesskab med kunderne.

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.