Danmark og danskerne står overfor flere udfordringer i bestræbelserne på at leve op til en række af FN’s 17 verdensmål.
Det oplyser regeringen i en såkaldt Voluntary National Review af arbejdet med verdensmålene.
– Som rapporten viser, har Danmark gode fremskridt på mange SDG’s – herunder sundhed, uddannelse, udryddelse af fattigdom og reducering af ulighed. Men det er stadig stort potentiale for yderligere fremskridt, lyder det i rapporten.
Det drejer sig blandt andet om verdensmål 5, 12, 13, 14 og 15 – det vil sige arbejdet med: ligestilling mellem kønnene, ansvaret for forbrug og produktion, klimaindsats, livet i havet og livet på land.
– Her står Danmark overfor store udfordringer, lyder det videre i rapporten.
Minister erkender udfordringer
Rapporten vurderer den danske indsats i forhold til opfyldelsen af verdensmålene med rød, gul eller grøn cirkel. Gennem rapporten fremgår det, at Danmark langt hen ad vejen opfylder mål og delmål.
I rapportens indledning anerkender finansminister Nicolai Wammen (S) dog, at der er udfordringer.
– Vi skal tackle en række ubalancer og uligheder i vores samfund og sikre, at vi ikke efterlader nogen processen, skriver finansministeren.
Her lyder det videre fra ministeren:
– Vores position som foregangsland tillader ikke, at vi stagnerer. Vi mangler stadig at opfylde alle mål, og vi skal sikre, at det sker.
DI kritiserede regeringens handlingsplan
Torsdag præsenterede regeringen sin handlingsplan for FN’s Verdensmål ved et arrangement i Industriens Hus i København. Dagens nøgleord var “handling”, og indtil flere talere refererede til Elvis-klassikeren ”A little less conversation, a little more action”.
Læs også: Regeringen præsenterer handlingsplan for FN’s Verdensmål
Men selvom planen blev hilst velkommen, er den ikke ambitiøs nok, mente blandt andre Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri.
– Det er endnu et skridt på vejen, men det er ikke det sidste skridt på vejen. Så nej, det er ikke ambitiøst nok, lød det fra Lars Sandahl Sørensen.
På præsentationsmødet deltog også Kronprinsesse Mary. Hun understregede i sin åbningstale, at verden har travlt, hvis de 17 Verdensmål eller bare dele af dem skal nås inden udgangen af dette årti.
– Der er blevet snakket grundigt om SDG’erne i de seneste år, men nu gælder det om handling. I dag har vi lige knap ni år løbe på. Og man må sige, at det seneste år ikke har været venligt mod os, sagde kronprinsessen.
– Krav om målsætninger for bæredygtig udvikling i statslige styrelser og institutioner.
– Styrkelse af danske virksomheders adgang til viden, netværk og rådgivning om arbejdet med klimarapportering, klimadata og ambitiøse klimamål.
– Stimulering af eksport af grønne og miljøvenlige produkter gennem erhvervsfremstød i samarbejde med erhvervs- og brancheorganisationer og et acceleratorprogram for danske små og mellemstore virksomheder.
– Videreudvikling af Klimakompasset mhp. at sikre let adgang for iværksættere og virksomheder til at beregne deres CO2-aftryk.
– Ekspertgrupper med fokus på faglige forskelle mellem kønnene og på tværs af sociale skel.
Kilde: Finansministeriet
Forsiden lige nu:

Danske virksomheder i front med bæredygtige investeringer – men rapporteringen halter
Danske virksomheder sætter standarden i den grønne omstilling, viser den globale softwarevirksomhed SAP’s årlige bæredygtighedsundersøgelse. Men de danske ledere famler efter målestandarder og kalder på finansafdelingens assistance.

Verdensmål 15: Danmark svigter naturen på land, selvom løsningen ligger lige for
I 2030 skal der gerne være 30 pct. beskyttet natur i Danmark – pt. er der ikke engang 2 pct. Greenpeace tager os i hånden og gennemgår en status på det 15. verdensmål. Vi skal rette blikket mod landbruget.

Et kilo status på verdensmålene, tak
Steen Hildebrandt har føjet endnu en bog til sit imponerende forfatterværk. Bogen gør status over verdensmålenes udvikling i Danmark, nu hvor vi er halvvejs mod 2030. Desværre er vi ikke halvvejs i mål, men vi kan nå i mål, hvis vi er villige til at tage verdensmålene seriøst.
Seneste artikler:

OL-kemi, Science-hold og grønne løsninger: Ørsted Medaljen hylder unik underviser og rollemodel
STEM-fagene og en grøn fremtid skal være for alle. Det formår lektor, Novo-rådgiver og gymnasielærer i kemi Nicolai Bogø Stabell med unik undervisning, der både når universitetshøjder og samtidig lader talentet overvinde forhindringer hos udfordrede elever. Derfor modtager han H.C. Ørsted Medaljen i bronze.

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
