Danmark og danskerne står overfor flere udfordringer i bestræbelserne på at leve op til en række af FN’s 17 verdensmål.
Det oplyser regeringen i en såkaldt Voluntary National Review af arbejdet med verdensmålene.
– Som rapporten viser, har Danmark gode fremskridt på mange SDG’s – herunder sundhed, uddannelse, udryddelse af fattigdom og reducering af ulighed. Men det er stadig stort potentiale for yderligere fremskridt, lyder det i rapporten.
Det drejer sig blandt andet om verdensmål 5, 12, 13, 14 og 15 – det vil sige arbejdet med: ligestilling mellem kønnene, ansvaret for forbrug og produktion, klimaindsats, livet i havet og livet på land.
– Her står Danmark overfor store udfordringer, lyder det videre i rapporten.
Minister erkender udfordringer
Rapporten vurderer den danske indsats i forhold til opfyldelsen af verdensmålene med rød, gul eller grøn cirkel. Gennem rapporten fremgår det, at Danmark langt hen ad vejen opfylder mål og delmål.
I rapportens indledning anerkender finansminister Nicolai Wammen (S) dog, at der er udfordringer.
– Vi skal tackle en række ubalancer og uligheder i vores samfund og sikre, at vi ikke efterlader nogen processen, skriver finansministeren.
Her lyder det videre fra ministeren:
– Vores position som foregangsland tillader ikke, at vi stagnerer. Vi mangler stadig at opfylde alle mål, og vi skal sikre, at det sker.
DI kritiserede regeringens handlingsplan
Torsdag præsenterede regeringen sin handlingsplan for FN’s Verdensmål ved et arrangement i Industriens Hus i København. Dagens nøgleord var “handling”, og indtil flere talere refererede til Elvis-klassikeren ”A little less conversation, a little more action”.
Læs også: Regeringen præsenterer handlingsplan for FN’s Verdensmål
Men selvom planen blev hilst velkommen, er den ikke ambitiøs nok, mente blandt andre Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri.
– Det er endnu et skridt på vejen, men det er ikke det sidste skridt på vejen. Så nej, det er ikke ambitiøst nok, lød det fra Lars Sandahl Sørensen.
På præsentationsmødet deltog også Kronprinsesse Mary. Hun understregede i sin åbningstale, at verden har travlt, hvis de 17 Verdensmål eller bare dele af dem skal nås inden udgangen af dette årti.
– Der er blevet snakket grundigt om SDG’erne i de seneste år, men nu gælder det om handling. I dag har vi lige knap ni år løbe på. Og man må sige, at det seneste år ikke har været venligt mod os, sagde kronprinsessen.
– Krav om målsætninger for bæredygtig udvikling i statslige styrelser og institutioner.
– Styrkelse af danske virksomheders adgang til viden, netværk og rådgivning om arbejdet med klimarapportering, klimadata og ambitiøse klimamål.
– Stimulering af eksport af grønne og miljøvenlige produkter gennem erhvervsfremstød i samarbejde med erhvervs- og brancheorganisationer og et acceleratorprogram for danske små og mellemstore virksomheder.
– Videreudvikling af Klimakompasset mhp. at sikre let adgang for iværksættere og virksomheder til at beregne deres CO2-aftryk.
– Ekspertgrupper med fokus på faglige forskelle mellem kønnene og på tværs af sociale skel.
Kilde: Finansministeriet
Forsiden lige nu:

PensionDanmark planlægger også for planter og dyr, når de bygger nyt
Strategien kom på plads i 2022, og nu kommer Pension Danmark som det første selskab herhjemme med en rapport om deres aftryk på biodiversitet.

Nordisk rapport anbefaler stærkere regulering og et opgør med vækst-ideologien
Gennemgang af videnskabelige artikler viser, at der ikke findes eksempler på reel afkobling af økonomisk vækst fra den uholdbare miljø- og klimabelastning og overtræk på jordens ressourcer.

Uden den indre balance kan vi ikke skabe mere bæredygtige løsninger
PODCAST: Mange ledere famler, når de skal tage livsbalancen alvorligt, siger Louise Sparf til Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.
Seneste artikler:

PFA Pension henter særlig rådgiver til at dirigere strategi og bæredygtighed
Tidligere særlig rådgiver i S-regeringen og afdelingsdirektør i Nykredit Karl Kjær Bang bliver ny chef for bæredygtighed, public affairs og strategi hos PFA Pension.

Halvdelen af forskningsreserven skal gå til grøn omstilling
Et bredt flertal i Folketinget er enige om at fordele 3,6 mia. kr. til dansk forskning. Næsten halvdelen går til forskning i den grønne omstilling.

-Kvinder skal finde deres indre Pippi frem
FEMININ FORTROP. Bæredygtighedschef Camilla Dyring var med, før byggebranchen overhovedet havde ord for bæredygtighed. Siden da har hun været med til at slå hul på den bæredygtige udvikling – både i byggeriet og indad til i virksomheder.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
