Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Danmark udfordret på verdensmål

Vi mangler stadig at opfylde alle mål, og vi skal sikre, at det sker, lyder det fra finansministeren.

CIP
Danmark har blandt andet problemer med at opfylde FN's verdensmål på havområdet. Foto: iStock

Danmark og danskerne står overfor flere udfordringer i bestræbelserne på at leve op til en række af FN’s 17 verdensmål.

Det oplyser regeringen i en såkaldt Voluntary National Review af arbejdet med verdensmålene.

– Som rapporten viser, har Danmark gode fremskridt på mange SDG’s – herunder sundhed, uddannelse, udryddelse af fattigdom og reducering af ulighed. Men det er stadig stort potentiale for yderligere fremskridt, lyder det i rapporten.

Det drejer sig blandt andet om verdensmål 5, 12, 13, 14 og 15 – det vil sige arbejdet med: ligestilling mellem kønnene, ansvaret for forbrug og produktion, klimaindsats, livet i havet og livet på land.  

– Her står Danmark overfor store udfordringer, lyder det videre i rapporten.

Minister erkender udfordringer

Rapporten vurderer den danske indsats i forhold til opfyldelsen af verdensmålene med rød, gul eller grøn cirkel. Gennem rapporten fremgår det, at Danmark langt hen ad vejen opfylder mål og delmål.

I rapportens indledning anerkender finansminister Nicolai Wammen (S) dog, at der er udfordringer.

– Vi skal tackle en række ubalancer og uligheder i vores samfund og sikre, at vi ikke efterlader nogen processen, skriver finansministeren.

Her lyder det videre fra ministeren:

– Vores position som foregangsland tillader ikke, at vi stagnerer. Vi mangler stadig at opfylde alle mål, og vi skal sikre, at det sker.

DI kritiserede regeringens handlingsplan

Torsdag præsenterede regeringen sin handlingsplan for FN’s Verdensmål ved et arrangement i Industriens Hus i København. Dagens nøgleord var “handling”, og indtil flere talere refererede til Elvis-klassikeren ”A little less conversation, a little more action”.

Læs også: Regeringen præsenterer handlingsplan for FN’s Verdensmål

Men selvom planen blev hilst velkommen, er den ikke ambitiøs nok, mente blandt andre Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri.

– Det er endnu et skridt på vejen, men det er ikke det sidste skridt på vejen. Så nej, det er ikke ambitiøst nok, lød det fra Lars Sandahl Sørensen.

På præsentationsmødet deltog også Kronprinsesse Mary. Hun understregede i sin åbningstale, at verden har travlt, hvis de 17 Verdensmål eller bare dele af dem skal nås inden udgangen af dette årti.

– Der er blevet snakket grundigt om SDG’erne i de seneste år, men nu gælder det om handling. I dag har vi lige knap ni år løbe på. Og man må sige, at det seneste år ikke har været venligt mod os, sagde kronprinsessen.

Her er en række af regeringens punkter i handlingsplan
– Vejledning og rådgivning om bæredygtige og ansvarlige globale værdikæder til danske virksomheder, der producerer i udlandet.

– Krav om målsætninger for bæredygtig udvikling i statslige styrelser og institutioner.

– Styrkelse af danske virksomheders adgang til viden, netværk og rådgivning om arbejdet med klimarapportering, klimadata og ambitiøse klimamål.

– Stimulering af eksport af grønne og miljøvenlige produkter gennem erhvervsfremstød i samarbejde med erhvervs- og brancheorganisationer og et acceleratorprogram for danske små og mellemstore virksomheder.

– Videreudvikling af Klimakompasset mhp. at sikre let adgang for iværksættere og virksomheder til at beregne deres CO2-aftryk.

– Ekspertgrupper med fokus på faglige forskelle mellem kønnene og på tværs af sociale skel.

Kilde: Finansministeriet

Forsiden lige nu:

Et kilo status på verdensmålene, tak

Steen Hildebrandt har føjet endnu en bog til sit imponerende forfatterværk. Bogen gør status over verdensmålenes udvikling i Danmark, nu hvor vi er halvvejs mod 2030. Desværre er vi ikke halvvejs i mål, men vi kan nå i mål, hvis vi er villige til at tage verdensmålene seriøst.

Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.