Hvis ikke der kommer yderligere grønne aftaler og tiltag på plads, når Danmark kun at reducere drivhusgasserne med 55 pct. ud af de 70 pct. klimaloven kræver i 2030.
Det viser Energistyrelsens Klimastatus og -fremskrivning 2021.
De forventede udledninger i 2030 er reduceret med 8,2 mio. ton CO2e. Det er en reduktion, som stort set svarer til den årlige CO2-udledning fra alle danske person- og varebiler, ifølge klimaministeriet.
Dermed mangler der fortsat 11,8 mio. ton CO2e for at opfylde 70 pct. klimamålet på 20 CO2e i 2030.
Selvom der er behov for at få yderligere fart på klimatiltagene, er Energistyrelsens fremskrivning en god nyhed for klimaminister Dan Jørgensen.
Den viser nemlig, at det står bedre til med at reducere drivhusgasserne end hidtil antaget.
– Vi er kommet langt på bare ét år og vi er kommet længere end først antaget. Det er godt nyt – ikke mindst for klimaet, siger klimaminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.
Han henviser til, at de 8,2 mio. tons CO2e er næsten to mio. tons mere end forventet i forhold til de senest offentliggjorte tal i Redegørelse for klimaeffekter fra december 2020.
Det skyldes ifølge ministeriet, at gassen i Danmark er blevet grønnere, fordi der bliver produceret mere biogas, blandt andet som følge af politisk prioritering af området. En mindre del af reduktionen skyldes desuden en teknisk nedjustering af den forventede udledning fra blandt andet lavbundsjorder samt færre forventede udledninger fra el-og varmeproduktion.
– Bredt samarbejde i Folketinget har skabt et solidt grundlag. Det betyder ikke, at vi hviler på laurbærerne. Vi arbejder videre for at finde reduktioner på vej mod et klimaneutralt samfund. Det er ikke nogen let opgave, og derfor er vi også allerede nu ved at se på, hvordan vi kan finde yderligere reduktioner, tilføjer Dan Jørgensen i meddelelsen.
Energistyrelsen peger på flere faktorer, der har bevirket et fald i udledningen af drivhusgasser. Det skyldes blandt andet effekten af klimaplan for grøn affaldssektor og cirkulær økonomi, klimaaftale for energi og industri mv. 2020, aftale om grøn omstilling af vejtransporten, aftale om grøn skattereform og finansloven for 2021, og dels en opjusteret forventning til mængden af biogas samt en nedjusteret forventning til udledningerne fra bl.a. arealer.
Læs Klimastatus og -fremskrivning 2021 og det øvrige baggrundsmateriale.
Forsiden lige nu:

De unge vil se handling på klima og står af på grådige virksomheder
Tilliden til, at virksomhederne spiller en positiv rolle er på få år dalet markant i aldersgruppen 20-40 år, viser årlig survey fra Deloitte.

CBS-professor frygter EU-regler fører til skuespil mellem virksomheder
Det ny EU-direktiv, Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD) forventes vedtaget i løbet af sommeren. Og det er langt mere omfattende end mange tror.

Drop nu alt det hype om bæredygtighedsledelse
Arbejdet med bæredygtighed skal være forankret i lovgivning og anerkendte standarder. Alt for ofte ansætter man managers med helt uklare mandater, så ender det i aktivisme, som mest er vinduespynt, mener Thue Birk Svenningsen.
Seneste artikler:

Modeindustrien skal rykke sig på data, transparens og sporbarhed
De unge, der bærer bæredygtighed: Rasmus Stærk Just leder CSR-afdelingen i DK Company med en holistisk tilgang til bæredygtighed

To nye forskningsprojekter skal medvirke til bæredygtig energiudvikling
European Energy har fået forskningsmidler til at at udvikle bæredygtigt flybrændstof og digital styring af solparker

Nu kan kunstnere også måle deres CO2-aftryk
Statens Kunstfond stiller en CO2-beregner til rådighed for kunst- og kulturbranchen, som skal hjælpe med at gøre branchen grønnere.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
