Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Bidens nye klimamål giver kurshop til Vestas og Ørsted

USA’s ambitioner om at halvere drivhusgas-udledningerne smitter positivt af på vindaktier.

Foto: iStock

Udledningen af USA’s drivhusgasser skal reduceres med mindst 50 pct. i 2030. Det fremgår af en ny udmelding fra præsident Joe Biden i forbindelse med det internationale klimatopmøde, som han er vært for i disse dage.

USA’s udledninger tegner sig for 15 pct. af de globale emissioner. Ud over de positive effekter, som den nye målsætning har på det globale klima, har den også givet en kursgevinst, der kan mærkes for to danske aktier.

Torsdag eftermiddag steg Vestas-aktien med 9,5 procent til 1.319 kroner, mens Ørsted steg med 6,7 procent til 981,40 kroner, ifølge Ritzau Finans, skriver TV2.dk.

Det betyder, at de to selskabers værdi er steget med 23 milliarder kroner til 266 milliarder kroner (Vestas) og med 26 milliarder kroner til 412,5 milliarder kroner (Ørsted).

Også virksomheder med fokus på energieffektivitet kan profitere af de nye grønne toner fra USA, vurderer Danfoss’ adm. direktør Kim Fausin, som blandt andet leverer energibesparende løsninger til forskellige brancher.

Det var en god tale for klimaet, men også for den økonomiske vækst. Jeg synes, at talen illustrerer, at jobskabelse og håndteringen af klimaforandringer går hånd i hånd,” siger Kim Fausing, adm. direktør i Danfoss til

– Min vigtigste anmodning til præsidenten og de amerikanske politikere er at prioritere energieffektivitet, fordi den grønneste energi, er den vi ikke bruger, siger han til Børsen. Han vurderer desuden, at “talen bør skabe stor optimisme for Danmark og dansk erhvervsliv”.

Og netop den grønne omstillings potentiale til at styrke økonomien og jobskabelsen er en del af nøglen til præsident Joe Bidens engagement i klimasagen.

De lande der investerer i en fremtid med ren energi vil styrke deres økonomier, sagde han på klimatopmødet. Klimamål handler derfor ikke kun om at redde vores planet, men om at sikre en bedre fremtid for os alle, sagde præsidenten, som kalder den grønne omstilling for en stor “maskine for jobskabelse”.

En repræsentant for klima-NGO’en 350 mener dog ikke, at USA går langt nok.

– Vi anerkender at Biden-administrationen har lavet den største forpligtelse, som USA nogensinde har lavet. Når det er sagt, er det kun et første skridt. 50 pct. reduktion er ikke tilstrækkeligt og bør ses som et gulv, ikke som et loft. Vi ønsker en 70 pct. reduktion, lød vurderingen til BBC’s World Business Report.

NGO’en 350 glæder sig dog over, at verden ikke længere er sat tilbage af Trump-administrationen, men netop den skade Trump forvoldte i forhold til klimadagsordenen bør få Biden til at gå endnu længere.

Klimatopmødet samler 40 statsledere, inklusiv statsminister Mette Frederiksen, med det formål at sætte fornyet fokus på at nå klimamålene i Paris-aftalen. Den er i mange lande blevet skubbet til side af coronapandemien, men stod heller ikke højt på dagsordenen før corona som de seneste års skuffende COP-møder har vist.

Forsiden lige nu:

Et kilo status på verdensmålene, tak

Steen Hildebrandt har føjet endnu en bog til sit imponerende forfatterværk. Bogen gør status over verdensmålenes udvikling i Danmark, nu hvor vi er halvvejs mod 2030. Desværre er vi ikke halvvejs i mål, men vi kan nå i mål, hvis vi er villige til at tage verdensmålene seriøst.

Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.