Størstedelen af de drikkevarer vi slukker tørsten med er i dag pasteuriserede. Det gælder alt fra mælk til juice og sodavand. Det oplyser Lyras, som har udviklet en teknologi, der pasteuriserer flydende fødevarer ved hjælp af UV-lys.
Teknologien hedder raslysering, og den inaktiverer bakterier og andre mikroorganismiser i væsker, samtidig med at væskens smag og struktur bliver bevaret, da man kommer udenom at opvarme produktet. Ifølge Lyras kan det spare 60 til 80 procent vand og 60 til 90 procent energi i forhold til konventionel pasteurisering, som bruger store mængder energi i opvarmnings- og afkølingsprocesserne, samtidig med at opvarmningen forringer produktkvaliteten.
💡 Vil du have hele historien?
Med adgang til Sustain Report er du opdateret den grønne og bæredygtige omstilling.
Bliv opdateret om nyheder og tendenser inden for sustainability fra nogle af de mest interessante aktører på området. Vi gør dig klogere på hvilken vej vinden blæser – både når det gælder danske virksomheder, samfund og forskning.
Har du allerede abonnement? Log ind her: