Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Navne

Myrer som alternativ til pesticider: Unge iværksættere vinder pengepræmie for innovative idéer

Otto Mønsteds Fond har uddelt 500.000 kroner til to unge iværksættere med lyse idéer. Det betyder, at de kan fortsætte deres arbejde med at udvikle innovative løsninger til gavn for økologisk planteavl og elektrificering.

Ida C. Nielsen vandt prisen for årets bedste late-stage idé og Hongsbo Zhao vandt prisen for årets bedste early-stage idé. Foto: PR

Det kan være svært for unge iværksættere at rejse midler, når deres idéer og forskningsprojekter stadig er i støbeskeen. Og uden penge i ryggen, risikerer projekterne at falde til jorden. 

Det forsøger Otto Mønsteds Fond at forhindre, når de for femte år i træk uddeler i alt 500.000 kr. til forskere og iværksættere, der har “en lys idé”. På den måde ønsker fonden at få de lovende idéer i teenagealderen til at accelerere hurtigere til gavn for samfundet og dansk handel og industri.

Prisen ved navn ‘Den lyse Idé’ blev i år uddelt i to kategorier: årets bedste early-stage idé og årets bedste late-stage idé. 

Ida C. Nielsen var en af dem, der fik 250.000 kr. med i rygsækken til sit forskningsprojekt. Hun er ph.d-studerende på instituttet Ecoscience på Aarhus Universitet og stifter af virksomheden AgroAnt. For det vinder hun årets bedste late-stage idé.

Hun og AgroAnt har udviklet en metode og forretningsmodel for anvendelsen af myrer som et økologisk, bæredygtigt og tidsbesparende alternativ til kemiske pesticider i landbruget. Gennem forskning og forsøg har det vist sig, at et opsat myrebo med et patenteret fodringssystem kan være et alsidigt redskab til at kontrollere både skadedyr og afgrødesygdomme.

Derved kan myrer erstatte konventionelle bekæmpelsesmetoder. Myrer har f.eks. vist sig at kunne reducere den mest alvorlige sygdom i æbleproduktion, æbleskab, med mere end 61 procent samtidig med, at antallet af helt sygdomsfri æbler mere end fordobles.

Innovativ elektrificering

Vinderen af kategorien bedste early-stage idé var Hongbo Zhao, postdoc på instituttet Energy på Aalborg Universitet.

Begrundelsen lyder, at Hongsbo Zhao har vist imponerende indsigt i elektrificering, som er en af vores tids største udfordringer. Elektrificering er afhængig af magnetiske komponenter, der hidtil er fremstillet af petrokemiske materialer og tilmed har begrænset ydeevne.

Prisvinderen har med udviklingen af sit projekt sandsynliggjort opfindelsen af den næste generation af magnetiske komponenter baseret på keramiske materialer, som er mere fleksible, har forbedret ydeevne og en højere grad af bæredygtighed end de eksisterende magnetiske komponenter.

Den røde tråd er grøn

Igen i år oplyser fonden, at de har oplevet stor interesse for prisoverrækkelsen. Formand for Otto Mønsteds Fond, Nis Alstrup, udtrykker desuden begejstring for kvaliteten af de indsendte idéer, samt de miljø- og klimarelaterede udfordringer forskningsprojekterne kan bidrage til at løse.

– Det er meget glædeligt at opleve tyngden i årets vinderidéer, som på hver deres måde tilgår nogle afgørende udfordringer i vores hverdag omkring planteavls miljøpåvirkning og nødvendigheden af elektrificering på en så overbevisende måde. Det er præcis, hvad Danmarks har brug for, hvis vi vil være med i førerfeltet som foregangsland og leverandør af grønne løsninger, fastslår han. 

Læs også: Kritisk forsker peger på huller i Science Based Targets Initiative

Kandidaterne til prisen er som udgangspunkt bachelor- og kandidatstuderende, ph.d.-studerende, postdocs og hele forskningsteams, der typisk er tilknyttet et af landets otte universiteter. 

Idéerne bliver bedømt af en jury, der vurderer hver idé på baggrund af excellence i tanke, formidling, analyse og dokumentation. Derudover vurderer juryen sandsynligheden for, at idéen kan implementeres på den måde skabe værdi for dansk handel og industri.

Forsiden lige nu:

Et kilo status på verdensmålene, tak

Steen Hildebrandt har føjet endnu en bog til sit imponerende forfatterværk. Bogen gør status over verdensmålenes udvikling i Danmark, nu hvor vi er halvvejs mod 2030. Desværre er vi ikke halvvejs i mål, men vi kan nå i mål, hvis vi er villige til at tage verdensmålene seriøst.

Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.