Efter fire år på posten skifter underdirektør hos Dansk Industri, Mette Fjord Sørensen, glaskæmpen på Rådhuspladsen ud med med de Hogwarts-lignende gange på Christiansborg.
Det er dog ikke uden stolthed og lidt vemod, at hun takker af, fortæller Mette Fjord Sørensen, der fra slutningen af januar skal være souschef hos Radikale Venstre.
– Jeg kommer til at savne de mange gode og tætte dialoger jeg har haft med mange af de rektorer, der er på landets universiteter – det er der ingen tvivl om. De bliver svære at undvære, siger hun.
Hos DI har Mette Fjord Sørensen siddet på områderne for forskning og uddannelse, samt mangfoldighed og ligestilling.
Kampen er ikke færdig hos DI
Når Mette Fjord Sørensen skal se tilbage på den udvikling, der er sket på hendes fagområder, siden hun tiltrådte for knap fire år siden, fremhæver hun blandt andet det udvidede retskrav, der indebærer, at man nu har tre år fra færdiggjort bachelor, til man skal starte på sin kandidat.
– Det har desuden været et stort ønske fra DI’s side, at man fjernede 1,08-reglen fra optagelsessystemet, så man ikke endte med at belønne hastighed i stedet for kvalitet. Det har stået højt på DI’s agenda, siger Mette Fjord Sørensen.
Læs også: Sådan får du flere kvinder i din bestyrelse
Hun tilføjer:
– Og så grundliggende, at man kan se, der er et træk mod uddannelser, der har et jobsigte. Det er en kamp, som slet ikke er færdig herinde hos DI. Men der allerede positive bevægelser derhenimod.
Flere kvinder i ledelse
Området for mangfoldighed og diversitet i erhvervslivet har også stået Mette Fjord Sørensens hjerte nært i de seneste fire år.
– Jeg er virkelig stolt over, at DI nu er med til at være en meget markant stemme på diversitets- og mangfoldighedsområdet.
Hun tilføjer:
– Jeg synes, at DI har turdet at være mere proaktive på dagsordenen, og meldt ud, at vi mener, der skal være måltal, siger Mette Fjord Sørensen.
Hos DI valgte de i maj at lancere sin ‘Gender Diversity Pledge’.
DI beskriver selv løftet som et slags håndslag mellem parterne på, at man vil bevæge sig mod mindst 40 procent kvinder i ledelsen inden 2030. Her er delmåletat sætte fokus på at nedbryde ubevidste bias.
Læs også: Tilfredshed med DI’s planer om flere kvindelige ledere
Ifølge en 2017-rapport fra OECD sad der henholdsvis 39,0 procent og 38,4 procent kvinder på de ledende poster i Sverige og Norge, mens antallet i Danmark lå på 27,3 procent. DI’s egne tal viser, at der kun er tale om 26,6 procent i det danske private erhvervsliv.
Hos DI selv er 42 procent af ledelsesposterne i dag besat af kvinder.
Jobnyt: Efter knap 4 gode år i @DanskIndustri skifter jeg Industriens flotte glashus ud med Christiansborgs mure og begynder som souschef hos @radikale i slutningen af januar #dkpol
— Mette Fjord Sørensen (@FjordMfs) November 24, 2021
Mette Fjord Sørensen er fortsat talsperson hos DI, og hvem der skal overtage hendes taburetter i glashuset vides endnu ikke.
– Jeg har været super glad for det samarbejde, jeg har haft med vores eksterne interessenter, og jeg kommer uden tvivl til at savne uddannelses- og forskningsverdenen og området for mangfoldighed, slutter Mette Fjord Sørensen.
Forsiden lige nu:

PensionDanmark planlægger også for planter og dyr, når de bygger nyt
Strategien kom på plads i 2022, og nu kommer Pension Danmark som det første selskab herhjemme med en rapport om deres aftryk på biodiversitet.

Nordisk rapport anbefaler stærkere regulering og et opgør med vækst-ideologien
Gennemgang af videnskabelige artikler viser, at der ikke findes eksempler på reel afkobling af økonomisk vækst fra den uholdbare miljø- og klimabelastning og overtræk på jordens ressourcer.

Uden den indre balance kan vi ikke skabe mere bæredygtige løsninger
PODCAST: Mange ledere famler, når de skal tage livsbalancen alvorligt, siger Louise Sparf til Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.
Seneste artikler:

PFA Pension henter særlig rådgiver til at dirigere strategi og bæredygtighed
Tidligere særlig rådgiver i S-regeringen og afdelingsdirektør i Nykredit Karl Kjær Bang bliver ny chef for bæredygtighed, public affairs og strategi hos PFA Pension.

Halvdelen af forskningsreserven skal gå til grøn omstilling
Et bredt flertal i Folketinget er enige om at fordele 3,6 mia. kr. til dansk forskning. Næsten halvdelen går til forskning i den grønne omstilling.

-Kvinder skal finde deres indre Pippi frem
FEMININ FORTROP. Bæredygtighedschef Camilla Dyring var med, før byggebranchen overhovedet havde ord for bæredygtighed. Siden da har hun været med til at slå hul på den bæredygtige udvikling – både i byggeriet og indad til i virksomheder.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
