Mere biodiversitet og naturlig CO2-binding er to af de opgaver, der står på Rasmus Willigs agenda som ny Head of CSR hos biotekvirksomheden Gubra fra 1. marts.
Han kommer fra universitetsverdenen som sociolog og lektor på Roskilde Universitet ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv. Rasmus Willig er desuden aktiv i debatten om løsninger på klimakrisen og har udgivet flere bøger, hvoraf den seneste fra 2020 har titlen ‘Den Bæredygtige Stat’.
Og netop rollen som samfundsdebattør og formidler har spillet ind på valget af Rasmus Willig som ny CSR-chef, fortæller Jacob Jelsing, medstifter og medejer af Gubra, som i det seneste årsregnskab fra maj 2020 kunne glæde sig over en bundlinjevækst på 69 pct. til 27,7 mio. kr., ifølge MedWatch.dk.
– Der er en stor opgave i at formidle, hvor let det er at gøre en meget stor forskel, når det kommer til klima- og biodiversitetskrisen. Gubra har allerede et negativt CO2 regnskab, og der er ingen grund til, hvorfor flere virksomheder ikke skulle gå samme vej, siger Jacob Jelsing.
Han mødte Rasmus Willig i forbindelse med en donation fra Gubra til projektet Andelsgaarde, som Willig er medstifter af.
– Jeg mødte Gubra, da de rettede henvendelse med ønsket om, at give en større donation til Andelsgaarde, og der var kemi med det samme. Jeg var med til at stifte Andelsgaarde efter jeg havde skrevet klimabogen ”Hvad skal vi svare?” med Professor Arne Johan-Vetlesen, og ét af de mange svar på klima- og biodiversitetskrisen er, at opkøbe jord og omlægge den, så den binder CO2, fx ved skovlandbrug eller rejsning af biodiversitetsskov. Gubra var selv i gang med opkøbe jord, og da vi mødte hinanden blev vi meget hurtigt enige om, at udvikle flere idéer med henblik på, ikke kun at reducere, men også binde mere CO2, siger Rasmus Willig.
Gubras opkøb af jord har ligeledes til formål at “etablere mere natur i det typisk intensivt dyrkede danske landbrugslandskab, med særlig fokus på klima og biodiversitet”, som det hedder i en beskrivelse af projektet.
– Da vi mødte Rasmus Willig i forbindelse med vores nylige samarbejde med Andelssgaarde, fandt vi hurtigt ud af, at vi delte de samme visioner. Det virkede derfor helt oplagt, at få Rasmus Willig med til at definere og realisere vores CSR politik for fremtiden – og forhåbentligt få flere til at gøre det samme. Vi har i forbindelse med vores Natur- og Skovprojekt Løkkeby på Langeland lært, at det kræver en dedikeret indsats at gøre en forskel. Vi er overbevist om, at vi med Rasmus ombord kan flytte vores fælles store visioner til handling, siger Jacob Jelsing.
Han mener, at der er behov for et nyt syn på den grønne omstilling.
– De fleste tænker at klimakrisen handler om, at reducerer vores forbrug og i princippet gøre os mindre. Det er en sandhed med modifikationer, det handler i høj grad om at opbygge nye markeder, virksomheder, foreninger og institutioner, som bidrager til folkesundheden – og den natur som vi har forsømt. Det er der en utrolig opbyggelighed i.
Også en af Gubras bæredygtighedskonsulenter har udgivet en debatbog om virksomheders samfundsansvar – eller manglen på samme. Læs et interview med ham om den her.
LÆS OGSÅ: Dansker får global bæredygtighedspris
SJS is a reaction that can happen with any medication, including antibiotics. viagra It occurs more often with antibiotics such as beta-lactams and sulfamethoxazole.
