Sara Krüger Falk er direktør for Global Compact Network Denmark. Hendes portræt af Lise Kingo blev første gang bragt på globalcompact.dk i forbindelse med, at Lise Kingo efter fem år i spidsen for FN’s virksomhedsnetværk Global Compact giver stafetten videre til kenyanske Sanda Ojiambo. Teksten er gengivet her med tilladelse fra Sara.
Efter fem år i spidsen for FN’s Global Compact takker danske Lise Kingo af som direktør. Vi siger farvel til en stærk leder, som formåede at samle organisationen med lokale netværk i hele verden om et formål: at skabe en bedre verden.
Der havde længe været mange gisninger om, hvem FN’s Global Compacts nye leder skulle være. Men til en reception for lokale netværk i 2015 blev det klart for mig, da jeg gennem rummet så Mads Øvlisen smile indforstået til mig (daværende bestyrelsesmedlem i Global Compact og tidligere direktør i Novo Nordisk): den nye direktør for FN’s Global Compact, verdens største initiativ for ansvarlig forretning, og dermed en topleder i FN-systemet skulle være dansk og kvinde – nemlig Lise Kingo. Selvom national stolthed ikke er en følelse, jeg ofte bekender mig til, må jeg indrømme, at jeg blev utrolig stolt. Ikke blot på Danmarks vegne, men også på vores globale initiativs vegne.
For jeg vidste hvor Lise kom fra. Jeg var bekendt med hendes ihærdige, mangeårige og ikke mindst succesrige indsats i Novo Nordisk for at sætte bæredygtighed øverst på dagsordenen. Jeg vidste, at Lise havde en dyb indsigt i de udfordringer verden står overfor og det ansvar, der påhviler den private sektor. Men lige så vigtigt, at hun havde forståelsen og empatien for de virksomheder (og ikke mindst de individuelle medarbejdere i virksomhederne), der dagligt kæmper med at få samfundsansvar og forretning til at gå op i en højere enhed.
Lise efterlader sig et kæmpe aftryk og indtryk som direktør for FN’s Global Compact
Kunsten at samle en global organisation
Lise efterlader sig et kæmpe aftryk og indtryk som direktør for FN’s Global Compact. Med afsæt i Global Compacts 10 Principper og de 17 verdensmål formåede hun på få år at transformere hele organisationen og ændre virksomhedernes syn på samfundsansvar.
I 2016 introducerede Lise og hendes team den globale kampagne ’Making Global Goals Local Business’ for at integrere verdensmålene på globalt plan i samarbejde med de lokale netværk. Hun var sikker på, at argumentet om, at man kan skabe en god forretning ved at bidrage til verdensmålene, ville stå stærkt hos virksomhederne. Og hun havde ret. I dag har virksomheder verden over taget de 17 mål til sig, og det er blandt andet takket være Lises indsats.
Lise bør især huskes for sin evne til at samle Global Compact på tværs af grænser. Med visionen ”Ét samlet Global Compact”, har hun sikret en større involvering af de lokale netværk i Global Compacts strategiske arbejde ved blandt andet at styrke den online kommunikation med netværkene og lancere lokalt forankrede initiativer som for eksempel Young SDG Innovators Programme.
Det har styrket de lokale netværk og skabt en fælles identitet og retning for hele initiativet. Det er meget beundringsværdig taget i betragtning, at der findes over 70 lokale netværk globalt og ikke mindst fordi alle netværk var udsprunget lokalt uden et fælles udgangspunkt og formål.
Lise har været med til at sætte skub i samfundsansvaret i danske virksomheder og har for alvor fået sat Danmark på den internationale bæredygtighedsdagsorden
Opbygningen af en global bevægelse
Hos Global Compact Network Denmark har Lises ledelse også haft stor betydning. Lise har været med til at sætte skub i samfundsansvaret i danske virksomheder og har for alvor fået sat Danmark på den internationale bæredygtighedsdagsorden, som bannerfører for øget virksomhedsansvar.
På en klimakonference på Christiansborg i januar sagde Lise blandt andet om de danske virksomheder Arla, Aalborg Portland, SAS og Maersk:
”Selvom de fire ikke hører til de letteste industrier i forhold til fx CO2-udledning, er de kommet langt i arbejdet med at nå deres ambitiøse mål om at reducere klimaaftrykket. Deres gode eksempler vil vi i Global Compact gerne have virksomheder over hele verden til at følge”.
Sidst men ikke mindst, har Lise været med til markant at styrke tilslutningen til Global Compact. Den bevægelse, som FN’s daværende generalsekretær Kofi Annan startede for 20 år siden med en lille skare af fremsynede virksomheder, kan i dag bryste sig af at tælle over 10.000 virksomheder og 3.000 organisationer på verdensplan. Det er virksomheder, som alle er samlet omkring missionen den fælles mission at drive ansvarlig forretning for en bedre verden. Lise lægger således et robust og visionært Global Compact i hænderne på den nyudpegede kenyanske direktør Sanda Ojiambo.
Det har været en fornøjelse for mig at arbejde sammen med Lise, som altid har formået at inspirere og gøre indtryk med sin positive energi og sit passionerede væsen – og ikke mindst fordi hun altid har sat barren højt.
Jeg ønsker hende held og lykke i sin videre mission for at skabe et mere ansvarligt erhvervsliv og en bedre verden, og ser frem til et fortsat godt venskab og samarbejde.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
