Onsdag offentliggjorde den internationale organisation Women Deliver, som kæmper for kvinders rettigheder og muligheder, at dens CEO, danske Katja Iversen, trækker sig.
I syv år har hun stået i spidsen for den anerkendte NGO, som i 2016 afholdt konference i København med cirka 6.000 deltagere fra 169 lande.
Men i juni i år gik Katja Iversen på orlov efter at nuværende og tidligere medarbejdere i organisationen delte deres oplevelser af diskrimination, chikane og et giftigt arbejdsmiljø.
Det førte ifølge en meddelelse fra bestyrelsen til refleksioner over, hvordan en organisation, som kæmper for at fremme lighed mellem kønnene også har skadet sine medarbejdere og fortalere, fremgår det af en udtalelse.
Anklagerne resulterede i en undersøgelse, som peger på, at årsagerne til det dårlige arbejdsmiljø blandt andet er hurtig vækst og et stort arbejdspres.
“Selvom rapporten fandt, at “ikke en person er årsag til disse udfordringer”, har Women Delivers CEO Katja Iversen besluttet at give plads til et nyt lederskab ved at træde tilbage,” lyder det i meddelelsen.
Konklusionen på den var dog, at ansvaret ikke kan placeres et sted, og den anbefalede heller ikke Katja Iversens afgang. Ikke desto mindre fratræder hun 30. oktober.
– Gennem hele min karriere har jeg brugt min stemme til at være fortaler for marginaliserede piger og kvinder og mere et mere inkluderende lederskab, siger Katja Iversen blandt andet i pressemeddelelsen, hvor hun desuden takkes for sin indsats af en repræsentant for bestyrelsen.
Også udviklingsminister Rasmus Prehn (S) takker i et tweet Katja Iversen for hendes “utrættelige indsats”.
Organisationen er under Katja Iversen vokset fra en lille organisation med otte medarbejdere i 2014 til et driftsbudget på flere millioner og over 50 medarbejdere.
Også i Danmark er der adskillige anklager om dårligt arbejdsmiljø og ledelseskaos i NGO-miljøet, som Sustain Report tidligere har skrevet om i forbindelse med, hvordan virksomheder der er i partnerskaber med sådanne NGO’er skal forholde sig.
Problemerne i Women Deliver overrasker da heller ikke Frederik C. Boll, adm. direktør for foreningen Ingerfair, som gennem de seneste ti år har arbejdet med at styrke foreninger og organisationer i at skabe frivilligmiljøer.
– Nej, det overrasker mig ikke, men man skal passe på med at fousere på personen og i stedet se på de omstændigheder, der gør det muilgt for en kultur at udvikle sig på den måde, det er sket i Women Deliver, siger Frederik C. Boll.
Hvad er dit råd til virksomheder, som er i partnerskab med en NGO, som er omgærdet af anklager om dårligt arbejdsmiljø?
– Man skal stille krav til NGO’erne som virksomhed, men man skal også acceptere at ingen organisation er fri for de her sager, så det vigtige er, hvordan de bliver håndteret, siger Frederik C. Boll og tilføjer:
– I de undersøgelser vi laver, har vi talt med både brancheorganisationer, ledere og medarbejdere i mange NGO’er. På tværs af organisationer og sektorer peger man ret entydigt på, at der mangler penge til lederudvikling. Økonomien er meget bevillingsorienteret, og der er pres på for, at de ikke bruger for mange penge på administration. Derfor kan man som virksomhedspartner hjælpe NGO’erne med at prioritere det gode arbejdsmiljø ved at stille krav og måske tilbyde økonomisk hjælp til at styrke NGO’en på de indre linjer, i stedet for at man af den grund skal sætte dem stolen for døren.
Ingerfairs undersøgelser peger desuden på, at der er en række særlige forhold i NGO’er, som gør det vanskeligt at gøre op med et dårligt arbejdsmiljø.
– NGO’er er sat i verden for at gøre en markant forskel for en god sag. Som medarbejder føler mange derfor, at man skal prise sig lykkeligt for at får mulighed for arbejde for et vigtigt formål. Den enkelte medarbejder er desuden klar over, at der ofte er mange ansøgere til en stilling, så hvis man ikke kan lide lugten i bageriet, har ledelsen i princippet mange andre kandidater at tage af. Derudover kan der være en selvforståelse blandt medarbejderne af, at mange andre har det meget værre end dem, derfor kan man komme til at acceptere en dårligere arbejdskultur, løn og vilkår, end man ville gøre i et hvert andet job, siger Frederik C. Boll.
Til januar lancerer Ingerfair en national kortlægning af det psykosociale arbejdsmiljø i danske NGO’er.
Forsiden lige nu:

GTS-institutterne sætter turbo på erhvervslivets innovation og grønne produkter
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.

Livsstilsprogrammer på tv er mere sorte end grønne
Mad-, bolig- og rejseprogrammer understøtter en traditionel og klimabelastende livsstil og afspejler drømmen om, at vi kan købe os lykkelige.

Verdensmål 7: Vi skal bruge vores energi mere effektivt, hvis vi skal sikre bæredygtig energi til alle
Bliver energisystemet klar til al den grønne strøm? Bør overskudsvarme egentlig ikke være i overskud? Og hvor bliver den politiske handling af? Danfoss kaster lys over, hvad der skal til for at opfylde FN’s Verdensmål 7.
Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
