Af Bjørn Mogensen, arkitekt, markedschef og kreativ leder i Transformation & Renovering, Sweco Architects
Når jeg følger debatten om bæredygtigt byggeri, får jeg ofte indtryk af, at vi kan bygge os ud af problemet med klimaet – bare vi går tilstrækkeligt teknisk til værks.
Misforstå mig ikke – jeg synes, vi er kommet langt med nye materialer, EPD’er, LCA-beregninger og CO2-loft. Men jeg synes, at de æstetiske og arkitektoniske kvaliteter helt og aldeles glimrer ved deres fravær i diskussionen om at bygge bæredygtigt til fremtiden.
Det kan godt være, at materialer i gamle dage ikke var så klimavenlige, som de er i dag. Til gengæld blev der lagt tid, kræfter og kærlighed i smukke formgreb og håndværk af højeste kvalitet. Se bare J.C. Jacobsens æresbolig, der netop er blevet renoveret af landets bedste håndværkere og konservatorer. Det har været dyrt, uden tvivl, men boligen står her fortsat om 200 år – brugbar, smuk og klimavenlig.
Det kan vi desværre ikke forvente af meget af det byggeri, der skyder op i Københavns nye bydele i disse år. Byggeri i dag er i høj grad pengebinding, investering og afkast. Store bygherrer er optagede af driftsøkonomi, og det rimer på velisolerede bygninger med høje karakterer inden for bæredygtighedscertificering. Vedligehold derimod er gift for økonomien og æder af afkastet.
Brug og smid væk kultur
Den tilgang fører til byggeri med standardløsninger uden større æstetisk værdi. Ingen kommer derfor rigtigt til at holde af bygningerne, og ingen vil kæmpe for at bevare dem om 50 år.
Bygningerne vil i øvrigt heller ikke kunne bevares. De er så driftsoptimerede og vedligeholdelsesfrie, at en simpel ting som at reparere et vindue stort set er umuligt. At de er vedligeholdelsesfrie, betyder reelt blot, at vinduerne skal udskiftes efter 20 år, hvor de deponeres, så der kan blive produceret, fragtet og monteret nye vinduer, som vi så igen kan udskifte efter 20 år.
Læs også: Indlejret klimaaftryk skal frem i lyset
På samme måde som bygningsdelene, bygninger er bygget af, vil det vedligeholdelsesfri standardbyggeri blive revet ned, når de er udtjente eller skal bane vejen for et nyt byggeri med endnu mere teknik i.
Det minder om ’brug og smid væk’-kulturen, der kendetegner en del af møbel- og tekstilindustrien. Det kan godt være, at vores tøj og møbler er produceret af fornybare og CO2-venlige materialer, men kvaliteten og den æstetiske værdi er så ringe, at vi smider dem ud efter få års brug. Hvorfor ikke investere i godt designede møbler, der holder længe, og som kan vedligeholdes og repareres – og som folk holder af?
Skønheden er klimavenlig
Jeg savner at se, at æstetik og arkitektonisk kvalitet i højere grad bliver et parameter, når vi diskuterer udviklingen indenfor bæredygtigt byggeri. Den diskussion skal ikke kun handle om teknik, tal og analyser.
Ved at bygge smukke bygninger skabt med omhu og designet med omtanke, i holdbare materialer og med robuste løsninger skaber vi arkitektonisk kvalitet, som vi har lyst til at værne om. Bygninger som vi vil investere i at vedligeholde og renovere – og dermed levetidsforlænger til gavn for klimaet og vores fælles historiefortælling.
Forsiden lige nu:

GTS-institutterne sætter turbo på erhvervslivets innovation og grønne produkter
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.

Livsstilsprogrammer på tv er mere sorte end grønne
Mad-, bolig- og rejseprogrammer understøtter en traditionel og klimabelastende livsstil og afspejler drømmen om, at vi kan købe os lykkelige.

Verdensmål 7: Vi skal bruge vores energi mere effektivt, hvis vi skal sikre bæredygtig energi til alle
Bliver energisystemet klar til al den grønne strøm? Bør overskudsvarme egentlig ikke være i overskud? Og hvor bliver den politiske handling af? Danfoss kaster lys over, hvad der skal til for at opfylde FN’s Verdensmål 7.
Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.