Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Debat

Manglen på kompetente medarbejdere er en aktuel trussel for den grønne omstilling

Der er behov for at skabe nye modeller på tværs, hvis vi skal sikre at virksomheder og organisationer kan rekruttere de mange specialister, der skal arbejde med grøn omstilling.

Lasse Al

Kommentar af Lasse Alfastsen, medstifter af Sustainable Change Makers og idémand bag Københavns første grønne karriere- og jobmesse

Klimakrisen kradser, og arbejdsmarkedet står over for grundlæggende udfordringer. Ifølge Concito vil den grønne omstilling afføde en jobefterspørgsel stigende til i alt 50.000 job årligt i 2030. Efterspørgslen på kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling stiger altså markant i de kommende år og mangel på arbejdskraft risikerer at sætte omstillingen i stå – med mindre aktørerne vælger at gå nye veje.

Behov for nye løsninger

Den grønne omstilling er fyldt med problemer og dilemmaer. Det samme gælder manglen på kvalificeret arbejdskraft til at løfte omstillingen.

Dagsordenen er så stor og kompleks, og problemerne er svære at løse, fordi de er viklet sammen med andre problemer, involverer mange aktører og rummer dilemmaer.

Klimakrisen og den nødvendige grønne omstilling er et såkaldt vildt samfundsproblem, som ikke lader sig løse med et snuptag eller af en bestemt faggruppe.

Kort sagt: Det er en umulig opgave for en bestemt faggruppe eller en enkeltaktør at løse den grønne omstilling og manglen på arbejdskraft alene. Der skal fælles løsninger til på tværs af økosystemet.

Så hvordan kommer vi i mål, så vi sikrer en effektiv grøn omstilling, der samtidig tager hånd om de mennesker, der skal drive den i praksis?

Hvordan skaber vi nye bæredygtige løsninger som modsvar til velkendte komplekse problemer?

Jobmesse som prototype

En ny prototype for samarbejde på beskæftigelsesområdet i København kan være et bud på en løsning. En løsning, der i sit grundlag har forudsætningerne for at være mere levedygtig qua den brede opbakning fra toneangivende aktører fra økosystemet. Prototypen er blevet til ‘Københavns første grønne karriere- og jobmesse’, som løber af stablen for første gang 8. november 2023 i Industriens Hus.

Initiativet er bygget på en partnerskabsfilosofi, der samler aktører i økosystemet på beskæftigelsesområdet i København, da det er dem, der ejer udfordringerne og i fællesskab kan gøre indhug i problemerne.

Aktørkredsen bakker op, da de anerkender, at der er brug for handling, der går længere end “plejer” og anviser en fælles vej mod et større mulighedsrum. Dermed tager aktørerne på tværs af feltet et fælles ansvar, som potentielt kan gøre en større forskel – hvis det altså bliver gjort på den rigtige måde.

Alle er med ved bordet

Initiativet samler organisationer, der både repræsenterer arbejdstagere og arbejdsgivere, der skal skabe og besætte job, samt uddannelsesinstitutioner, der uddanner fremtidens arbejdskraft.

Aktørerne tæller DJØF, IDA, Københavns Universitet, Dansk Industri, KEA – Københavns Erhvervsakademi, AAU København, Erhvervshus Hovedstaden, DM, Københavns Erhvervshus og Københavns Kommune. Herudover står 20 virksomheder klar og tilbyder konkrete jobs på dagen, herunder Hofor, Sweco, European Energy, Metroselskabet.

Målet med initiativet er i fællesskab at bidrage til at få flere personer i grønne jobs og skabe opmærksomhed og viden om den rette op- og omkvalificering af fremtidens arbejdsstyrke.

Plads til fortsat udvikling

Der er opbakning fra en bred aktørkreds med mange fagligheder repræsenteret omkring bordet på beskæftigelsesområdet, som historisk set ikke har for vane at samarbejde om store initiativer. Derfor er vi i Sustainable Change Makers stolte over at være fødselshjælper på initiativet.

Vi bilder os ikke ind, at vi løser den grønne omstilling med dette initiativ, og initiativet er langt fra færdigudviklet endnu. Ambitionen er at gøre platformen større år for år og lade det være en tilbagevendende begivenhed. Det er et langt sejt træk at lykkes – både med den grønne omstilling og den rette beskæftigelse.

Til gengæld tør vi godt garantere, at de over 400 deltagere går fra Københavns første grønne karriere- og jobmesse med ny indsigt, afklaring, kompetencer og netværk, der kan bringe dem videre i deres karriere på en måde, som de ikke ville få, hvis en enkeltaktør var afsender på initiativet.

Modellen kan skaleres

Vi opfordrer både aktører i den grønne omstilling og øvrige samfundsområder til at lade sig inspirere af partnerskabsfilosofien og aktørkredsen bag Københavns første grønne karriere- og jobmesse.

Fremtidens løsninger bliver skabt, når de involverede aktører sætter sig omkring samme bord, lægger problemerne på midten af bordet og løser tingene i fællesskab.

På den måde kan de involverede aktører på tværs af økosystemer skabe prototyper, der bidrager til at løse komplekse samfundsproblemer til gavn for flere mennesker. En tilgang, der kan lede til innovation og videndeling, som kan anvendes og skaleres for at gøre en større forskel. I første omgang giver vi med dette initiativ samfundet og beskæftigelsen i den grønne omstilling et lille skub, så vi kommer tættere på indfrielsen af de nødvendige klimamål inden 2030.

Forsiden lige nu:

Et kilo status på verdensmålene, tak

Steen Hildebrandt har føjet endnu en bog til sit imponerende forfatterværk. Bogen gør status over verdensmålenes udvikling i Danmark, nu hvor vi er halvvejs mod 2030. Desværre er vi ikke halvvejs i mål, men vi kan nå i mål, hvis vi er villige til at tage verdensmålene seriøst.

Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.