Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Debat

49.000 nye grønne job i Greater Copenhagen

Danmark og Sverige bør samarbejde om grøn omstilling, skriver bestyrelsesmedlemmer.

Gevinsterne kan være store ved et grøn samarbejde på tværs af Øresund. Foto: BirgerNiss/iStock

Vi skal prioritere et stærkt samarbejde mellem Danmark og Sverige. Det står krystalklart for os.

For sammen kan vi skabe en virkelig stærk region, hvorfra både grønne arbejdspladser og en stærk grøn økonomi kan blomstre. Vores regions fremtid ligger i at samarbejde aktivt om den grønne omstilling. Vi skal sikre, at morgendagens job aktivt bidrager til, at vi omstiller vores samfund til et grønt og bæredygtigt samfund.

Potentialet er enormt

I Greater Copenhagen arbejder vi med den grønne omstilling indenfor fire områder, som analysen har kigget på potentialer i:

  • Et energieffektivitet Greater Copenhagen: Op til 21 milliarder danske kroner og 8.600 nye job.
  • Et CO2 neutralt Greater Copenhagen: Op til 18 milliarder danske kroner og 7.400 job.
  • Et cirkulært Greater Copenhagen: Op til 23 milliarder danske kroner og 5.300-9.500 nye job.
  • Et klimarobust Greater Copenhagen: Op til 4,4 milliarder danske kroner og 2.900-3.700 nye job.

Med andre ord er der et stort samfundsøkonomisk potentiale gemt i den grønne sektor i Greater Copenhagen. Danmark og Sverige bør sætte det som en fælles topprioritet at indfri potentialet, og det vil vi som repræsentanter for danske og svenske kommuner og regioner gerne hjælpe med at få til at ske.

Prioritet i finanslovsforhandlingerne

Det står soleklart for os, at vi skal investere i Greater Copenhagen. Vi vil derfor gerne opfordre landenes regeringer til at kigge på potentialet i vores geografi i finanslovsforhandlingerne og til at samarbejde om at indfri potentialet. Så kære kollegaer i Folketinget og Riksdagen, lav en tydeligere prioritering af en grøn regional udvikling i Greater Copenhagen. Vi lover jer, at det vil betale sig.

Peter Danielsson, borgmester i Helsingborg kommune og talsperson for Greater Copenhagen Green. Foto: Greater Copenhagen

Men det er ikke kun vores folkevalgte, nationale politikere, der skal i arbejdstøjet. Det skal vi som kommunale og regionale politikere også – både i vores egne kommuner og regioner og i vores politiske samarbejde i Greater Copenhagen.

Svenske og danske kommuner og regioner i samarbejde om grøn omstilling

Sidste år gav vi håndslag på, at danske og svenske kommuner og regioner i Greater Copenhagen – 89 i alt – vil arbejde sammen om at blive en internationalt førende metropolregion inden for grøn omstilling og vækst.

Vi har forpligtet os til aktivt at arbejde sammen mellem danske og svenske kommuner og regioner om at drive den grønne omstilling fremad. Vi skal stimulere markedet for grønne løsninger ved at samle offentlige og private virksomheder, institutioner, universiteter samt videns- og innovationsmiljøer i grønne udviklings- og vækstpartnerskaber.

Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland og talsperson for Greater Copenhagen Green. Foto: Gert Ellegaard

Det arbejde er allerede i fuld gang, og vi vil opfordre jer, der læser dette til at blive en aktiv del af vores arbejde. Det kan I for eksempel gøre ved at kontakte et af vores tre igangværende partnerskaber:

  1. Living Lab for et klimarobust Greater Copenhagen: Et stærkt dansk-svensk partnerskab med blandt andet Københavns Kommune, Malmö Stad, Helsingborgs stad, Region Hovedstaden, HOFOR, Novafos, NSVA, VA Syd er gået sammen om at skabe klimatilpasningens svar på Silicon Valley.
  2. Innovations-Hub for Intelligente og Fleksible Energiløsninger i Greater Copenhagen: Partnerskabet består af 12 stærke partnere som blandt andet Gate 21, Energy Cluster Denmark, Sustainable Business Hub, der er gået sammen om at løse en af den grønne omstillings store udfordringer: At bruge den vedvarende energi fra sol og vind intelligent og fleksibelt.
  3. Bæredygtige fødevarer – fra jord til bord: Partnerskabet drives af Krinova, Kristianstad og Helsingborg kommune og skal arbejde med, hvordan vi kan fastholde og udbygge vores regions markante position inden for fødevareinnovation, bæredygtig fødevareproduktion og vækstbaseret omstilling til mere cirkulær økonomi.

Kan vi gøre endnu mere?

Det kan vi givetvis. Og vi modtager meget gerne konstruktive forslag til, hvordan vi skal gøre det.

Vi anser det selv for en meget vigtig opgave, at vi får lavet fælles rammer for grønne og bæredygtige indkøb i kommuner og regioner, så vi får aktiveret den offentlige indkøbsmuskel, der for eksempel køber ind til tusindvis af daglige offentlige måltider, der serveres i skoler, plejehjem, hospitaler og kantiner på tværs sundet hver eneste dag.

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.