Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Andre skriver

Potentiale med proteinrig Gåsefod

Den er nært beslægtet med quinoa, og vi spiste den vildtvoksende plante i Jernalderen. Med årene røg den i glemmebogen, men nu har forskere fra Københavns Universitet genoplivet den, fordi Hvidmelet Gåsefod har potentiale til at blive dyrket som en vigtig proteinkilde i dansk landbrug.

I en verden med en stadig voksende befolkning skal vi sikre en stabil fødevareforsyning, og pesticid- og gødningsforbrug skal reduceres. Den største del af vores danske fødevarer kommer fra kun et dusin plantearter, hvilket øger risikoen for store tab til skadedyr og sygdomme og dårlig udnyttelse af næring og vand. Derfor mener forskere fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab, at vi er nødt til at inkludere flere plantearter som bruger færre ressourcer i forhold til udbytte og næringsindhold. Heriblandt Hvidmelet Gåsefod.

Udover at den hvidmelede gåsefod smager godt, danner planten store mængder af frø, som er rige på protein, A-vitamin, calcium, fosfor og kalium. Forskerne vil i det nyt forskningsprojekt finansieret af Det Frie Forskningsråd under temaet Den Grønne Omstilling gå i gang med at indsamle forskellige hvidmelet gåsefods planter for at forædle de enkelte planter, der har det højeste proteinindhold og det laveste indhold af saponiner. Saponinerne er en kemisk forsvarsmekanisme, som beskytter naturligt planten mod insektangreb. Derfor vil forskere ikke fjerne alle, men fremavle en plante, hvor koncentrationen af sæbestofferne er lavere og sidder i de dele af planten, som ikke skal spises. Forædlingen sker ved hjælp af en ny NASA-inspireret teknologi kaldet SpeedBreeding (turboforædling), der foregår i specialiserede kamre, hvor de kan simulere flere dyrkningsbetingelser.

Ifølge Pablo Cárdenas, adjunkt på Institut for Plante- og Miljøvidenskab, er hvidmelede gåsefod markant bedre for klimaet i Danmark, fordi det er muligt at producere fødevaren, der hvor den spises i stedet for, at vi transporterer dem verden rundt.

Forsiden lige nu:


Kultiveret kød kan blive game changer for klimaet

For snart et årti siden kom det første forskningsgennembrud med celledyrket kød som klimabedrift og videnskabelig pendant til den konventionelle CO2-tunge kødindustri. Forskningen vinder nu frem herhjemme, men er udfordret af lovgivning, hemmelighedskræmmeri og kapital.


Seneste artikler:


Podcast: Bryd vanerne med Thomas VovemoD

Vi skal bryde vores vaner. Det er pinedød nødvendigt, for at vi kan komme i mål med den grønne omstilling. Men hvordan gør vi det, og hvorfor er det så svært? Det ved Thomas VovemoD en masse om. Lyt med her.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.