Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Nipper i klimaopråb: Vi bliver kørt over

Hvis ikke politikerne snarest kommer med en plan for grøn brint, bliver vi “kørt over”.

Mads Nipper, adm. direktør for Ørsted. Foto: Ørsted

Som optakt til torsdagens møde i Grønt Erhvervsforum, advarer Ørsteds adm. direktør Mads Nipper om, at det haster med at få en national plan for power-to-x.

Det er nemlig ikke kun i Danmark, at vi har fået øje på mulighederne i at bruge vindenergi til at lave fx grønne brændstoffer og grøn kunstgødning ved hjælp af elektrolyse.

– Vi tror fejlagtigt, at vi er ret langt fremme, men faktum er, at vi kun hænger i med fingerneglene. Hvis vi ikke får en strategi med handling bag i løbet af uger snarere end måneder, så bliver vi kørt over, siger han i et interview med Berlingske.

Lande som Tyskland, Frankrig og Holland er nemlig allerede ved at stikke snablen i den milliardpulje, som EU har afsat til en fælleseuropæisk satsning på power-to-x.

Tidligere på måneden kom det frem, at regeringen har besluttet, at Danmark skal deltage i det fælleseuropæiske IPCEI-projekt, som har til formål at etablere et brintmarked i EU. Der er i første omgang øremærket 77,6 mio. kr. til den danske deltagelse, og der afsøges yderligere finansiering, ifølge Dansk Energi.

De midler er dog ikke nok, og ansøgningsprocessen for at få sit projekt med, er fortsat i gang i Danmark, lyder Mads Nippers kritik desuden.

Den kommer som optakt til torsdagens møde i Grønt Erhvervsforum, der består af topcheferne i spidsen for de 13 klimapartnerskaber, en række ministre samt repræsentanter for organisationer og fagforeninger.

Selvom Ørsted har direkte kommercielle interesser i grønt brint, som en af hovedkræfter bag et konsortium, som vil opføre en enorm “grøn brintfabrik”, står Mads Nipper langt fra alene med sin kritik af regeringen, som har lovet en power-to-x-strategi i løbet af 2021.

Også konkurrenterne i Copenhagen Infrastructure Partners, CIP, er på vej med et stort power-to-x-anlæg i Esbjerg. Sidste år slog 18 virksomheder sig desuden sammen om at komme med anbefalinger til en dansk power-to-x-strategi.

De peger blandt andet på, at “skalaen skal op og prisen skal ned, så det grønne alternativ bliver konkurrencedygtigt med de fossile produkter”, og det kræver politisk handling.

Politikernes forhåbninger til grønt brint kan der næppe heller stilles spørgsmålstegn ved med den brede politiske aftale om at etablere en energiø i Nordsøen til en værdi af op imod 5 Storebæltsbroer. Øen skal også kunne installere teknologi til at omdanne den grønne strøm til brændstoffer til skibe, fly og lastbiler. Dog forventes øen først at være klar i 2030.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.