Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Doughnut-model skal gøre verdensmål konkrete

Mia Heide udvikler i sit Ph.d.-projekt et designværktøj, der kan gøre byggeprojekter absolut bæredygtige.

Mia Heide udvikler i sin erhvervs-ph.d et værktøj, der skal gøre verdensmålene konkrete.

Ofte bliver de 17 verdensmål (SDG) ganske luftige og ukonkrete. Hvem vil ikke gerne sikre ligestilling og sundhed, bekæmpe sult og bidrage til nedsat CO2-udslip? I en erhvervs-ph.d. arbejder civilingeniør Mia Heide med at skabe en model, der gør verdensmålene til et operativt værktøj. Hendes afsæt er byggebranchen, men metoderne i værktøjet kan principielt anvendes på alle projekter på tværs af brancher.

Mia Heides afsæt er doughnut-modellen, som blev udviklet af Oxford-økonomen Kate Raworth i 2012. Modellen har fokus på, hvad vores økonomi skal opfylde. I den inderste cirkel ser man på, hvor mange mennesker, der ikke får opfyldt helt basale behov som mad, husly, uddannelse med mere. Den yderste cirkel markerer Jordens råderum også kaldt de planetære grænser. Begrebet planetære grænser er skabt af Stockholm Resilience Center, og de opererer med ni parametre. Det er områder som vandressourcer, brug af landareal, udledningen af giftstoffer og klimabelastning.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Sustain Report er du opdateret den grønne og bæredygtige omstilling.

Bliv opdateret om nyheder og tendenser inden for sustainability fra nogle af de mest interessante aktører på området. Vi gør dig klogere på hvilken vej vinden blæser – både når det gælder danske virksomheder, samfund og forskning.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: