Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

LEGO og Plastix blandt finalisterne i bæredygtig design-pris

LEGO og Plastix er blandt finalisterne med bæredygtig og grøn plast

Den danske virksomhed Plastix producerer rå-plast ud af gamle fiskenet og reb. Foto: Index Award

”Vi skal designe smartere”, er ofte en af forslagene til løsningen på mange af de globale udfordringer, som verden står overfor.

Det er også budskabet bag danske Index Award, som er den største internationale pris for bæredygtigt design, der hylder projekter og produkter, der forbedrer liv igennem design.

Danske Lego og Plastix er en del af den prestigefyldte finalistliste på 42 projekter, som hver især inddelt under fem kategorier:

Krop, Hjem, Arbejde, Leg & Læring og Samfund.

Finalisterne er blevet udvalgt ud fra 1.800 nominerede projekter, og der bliver vundet én vinder i alle kategorier, som hver modtager 100.000 euro.

Og den administrerende direktør for Index Project, Liza Chong, som er den danske nonprofitorganisation bag The Index Award, er stolt over feltet af finalister i år.

– Vi er i en brydningstid, hvor det er den nære fremtid, der kommer til at gøre den store forskel for menneskeheden, og derfor opfylder prisen sit formål om at inspirere håb og fungere som en katalysator for banebrydende innovation. Det er vores opgave som verdensborgere at handle i den situation, vi står i, og finalisterne er alle strålende eksempler på mulige løsninger på presserende problemer, siger hun.

Plasten er grøn hos Lego og Plastix
De to danske virksomheder Lego og Plastik lever af at producere plast i den ene eller anden form – og så er de begge finalister til årets Index Award for deres produktion af bæredygtig og grøn plastik.

I ordets bogstavelige forstand.

For når du fremover køber et nyt samlesæt fra Lego vil alle træer, buske og blade i pakken være produceret af plantebaseret plastik, der stammer fra sukkerrør.

Buske, træer og blade fra Lego i plantebaseret plast fra sukkerrør. Foto: Index Award

Det betyder, at 1-2 procent af virksomhedens samlede produktion af plast til legetøj vil stamme fra plantebaseret plastik – første skridt mod engang at producere alt i plantebaseret materiale, skriver de.

Her er det noget anderledes for virksomheden Plastix. De producerer nemlig selv plast, men det er deres bæredygtige materialer, som gør produktet helt særligt.

Plasten kommer nemlig fra reb og fiskenet, som bruges i fiskeindustrien, og der er rigeligt med materiale både nu og i fremtiden, som virksomheden kan lave om til rå-plast.

Plastix samarbejder direkte med NGO’er, offentlige myndigheder, den maritime industri, samlere, fiskenet- og reb-producenter og fiskere til både at indsamle og genbruge plastik på den bedste måde. Foto: Index Award

Plastic Change anslår nemlig, at plastaffald fra fiskeindustrien står for omkring 10 procent af verdens samlede plastforurening i havene.

Midlertidige tatoveringer til børn med diabetes og selvrensende gardiner
De i alt 42 finalister kommer fra 19 forskellige lande, og hvert enkelt projekt eller produkt er unikt indenfor sin kategori, hvor det opfylder et eller flere af verdensmålene.

Men der er nogle af projekterne, der skiller sig ud.

I ”Krop”-kategorien er der f.eks. et produkt, der kan opdage kræft indenfor ti sekunder samt et bærbart tekstil, som kan overvåge ens sundhed – hvilket særligt er tiltænkt befolkningens ældre generation.

Under denne kategori findes også midlertidige tatoveringer til børn med diabetes, som skal gøre det nemmere og sejere at lære selv at behandle med insulin.

Det er den mexicanske designer Renata Souza Luque, som har lavet de midlertidige tatoveringer samt børnevenlige insulinpenne, der skal lære og hjælpe børn med selv at indsprøjte insulin, så de ikke er afhængige af en voksen. Foto: Index Award

IKEA har også udviklet et produkt, der kan forbedre brugervenligheden for handikappede, og så bliver det muligt at hænge luftrensende gardiner op. Blot to af de syv finalister i ”Hjem”-kategorien.

I den største gruppe ”Samfund” med 14 finalister er den finske virksomhed Solar Foods repræsenteret, som producerer ”mad ud af luft”. Sidst ses en form for svamp, som lettere kan opsuge olieudslip i havet.

Vinderne indenfor hver kategori kåres d. 6. september i København, hvor en af priserne uddeles af Kronprinsesse Mary, og du kan læse om alle finalisterne her.

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.