Hvis et nyt forslag bliver en realitet, kan det måske sætte ekstra tryk på pensionsselskabernes bæredygtige investeringer.
For ikke nok med at kravene til ansvarlige investeringer stiger. Nu skal den danske pensionsbranche muligvis også udfordres af, at medarbejdere frit skal kunne vælge pensionsselskab, frem for at arbejdsgiveren bestemmer, som det er tilfældet i dag.
I hvert fald hvis det står til fire tidligere direktører, og de C20-virksomheder de hævder at have fået positiv respons fra i en kronik på Finans.dk.
Det drejer sig om Niels Lehde Pedersen (ph.d. og bestyrelsesmedlem i Pensam), Jesper Winkelmann (tidl. direktør i Danica Pension og Baltica Forsikring), Kim Skinnerup (konsulent) og Jørgen Klejnstrup (tidl. direktør i Danske Bank).
Forslaget går på, at der skal ske en opsplitning af pensionsselskabernes ydelser til virksomhederne. De skal fortsat have en en samlet ulykkes- og sygeforsikring fra et pensionsselskab. Men når det gælder forvaltningen af den enkelte medarbejders pensionsmidler, skal han eller hun selv kunne vælge et pensionsselskab.
For at det skal kunne lade sig gøre “på et oplyst grundlag”, foreslår eks-direktørerne, at der etableres en portal, som gør det muligt at sammenligne pensionsselskaberne på tværs. Fra 2020 skal pensionsselskaberne bruge de samme definitioner på de produkter de udbyder, hvilket gør sådan en model lettere.
Ud over relevante nøgletal og finansiel performance, forestiller kronikskribenterne sig også, at pensionsselskaberne skal inkludere deres investeringsfilosofi:
“Der skal også̊ være oplysninger om, hvilken investeringsfilosofi, det enkelte pensionsselskab anvender – f.eks. om der er tale om en passiv strategi, en særlig grøn strategi osv.,” hedder det i kronikken.
Og kundernes krav til pensionsselskabernes grønne profil bliver et konkurrenceparameter for dem i fremtiden. Det vurderede Deloitte tidligere på året på baggrund af undersøgelsen “Tillid og bæredygtige investeringer i bank og pension”.
I forbindelse med publiceringen sagde Bahare Haghshenas, leder af Deloittes SDG Services:
“I Deloitte vurderer vi, at hvis vi ser 10 år frem, så vil impact investment utvivlsomt være det stærkeste værditilbud fra pensionsselskaberne til kunderne. Spørgsmålet er derfor, hvem der først forstår at tilbyde kunderne mere transparens omkring, hvor pengene er placeret, og mulighed for at tilvælge etiske investeringer.”
Og spørger man Jan Auerbach, partner i Deloitte, har forslaget om at gøre det muligt og enkelt for en medarbejder at vælge pensionsselskab en fremtid:
– Langt de fleste virksomheder har forskellige modeller som arbejdstagerne kan vælge imellem inden for et rammesæt, som arbejdsgiveren fastsætter. I fremtiden vil der formentlig være flere arbejdstagere, som vil træffe mere selvstændige valg af kapitalforvalter, hvis det valg gøres nemt.
Tror du, at privatkunderne er der, hvor en reform af pensionssystemet kan rykke ved det eksisterende styrkeforhold mellem pensionsselskaberne til fordel for de mest grønne selskaber?
– Vores undersøgelser af pensionsselskaberne indikerer, at langt de fleste af disse ser en bæredygtig investeringsprofil som en fremtidig hygiejne-faktor. Spørgsmålet er, om en first-mover fordel for en meget troværdig bæredygtig profil kan rykke markedet i en grønnere retning.
Hvad vil det kræve af pensionsselskaberne, hvis de vil gøre deres grønne profil til et stærkere konkurrenceparameter?
– At de troværdigt kan vise sammenhængen imellem kundens indsatte pensionskrone som en del af en investering, der fremmer bæredygtighed. For at skabe denne troværdighed skal der formentlig en større transformation til. Troværdighed er ikke en one-size-fits-all øvelse på tværs af køn, alder, type etc. Man skal gennem data og analyse vide meget mere om den enkelte kunde, og så skal man gennem rådgivning målrette sin kommunikation.
Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain
I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Et flertal er med på forandringer – men det kræver inddragelse
PODCAST: Naturens konto er i voldsomt overtræk, og derfor er vi nødt til at vende op og ned på det hele. Det argumenterer Rune Baastrup for, når han gæster Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.

Startede Footprint Firm: Nu skal han sætte aftryk på grønt råd
Stifter og partner fra The Footprint Firm, Christian Sparrevohn, skal overtage posten som forperson for Rådet for Grøn Omstilling.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
