Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

10 virksomheder skoses for “kvindeløse topledelser”

Ambu, Arla, LEGO og TDC er blandt de virksomheder, som figurerer i en ny kampagne.

I de kommende dage vil ti mandlige topledere modtage en lidt usædvanlig pakke. En stol som mangler et ben vil nemlig lande foran deres dør for at synliggøre den manglende balance, som fraværet af kvinder i deres bestyrelse og direktion udgør.

Ud over at virksomhederne har få eller ingen kvinder i deres bestyrelse og direktion, har de heller ikke forbedret deres måltal i forhold egne årsberetninger, lyder det fra Gitte Maya Elsing, bestyrelsesformand for foreningen Kvinder i Bestyrelser (KiB) i en pressemeddelelse. Hun står bag kampagnen i samarbejde med bureauet Saatchi & Saatchis adm. direktør Annette Piilgaard.

De ti virksomheder som indgår i kampagnen er Ambu, Arla Foods, Energi Danmark, Jyske Bank, LEGO, Leo Pharma, Dansk Landbrugs Grovvareselskab A.M.B.A., Tivoli, PFA og TDC.

Torsdag lød startskuddet til den nye kampagne “Kvindeløse topledelser får stolen for døren”, der altså skal sætte fokus på, hvor mandsdomineret toppen af dansk erhvervsliv er.

De ti virksomheder er dog ikke udvalgt, fordi de nødvendigvis udgør de “værste” eksempler på kønsulighed i bestyrelse og direktion. KiB har også selv udvalgt virksomheder, som foreningen mener bør være “en del af agendaen”, skriver Markedsforing.dk.

Ud over ufrivilligt at indgå i kampagnen, vil Kvinder i Bestyrelser tage kontakt til virksomhederne for at sætte et møde op.

– Ved mødet får bestyrelsesformænd eller adm. direktører overrakt det fjerde ben (til stolen, red.) som tegn på, at de er åbne over for at udvide feltet af kandidater til fremtidige poster og gøre en ekstra indsats i forhold til måltallene. Herefter kan stolen bruges som et symbol på, at virksomheden vil gøre en indsats for større, kvalificeret diversitet, siger Gitte Maya Elsing i meddelelsen.

Selvom virksomhederne næppe klapper i hænderne over at indgå i kampagnen, mener Annette Piilgaard ikke, at de bliver hængt ud.

– Det er ikke vores hensigt at hænge nogen ud. Virksomhederne har sikkert nogle konkrete planer for det her. Og det vi vil gerne i dialog med virksomhederne om. Hensigten med kampagnen er at skabe opmærksomhed. Vi ved, at diversitet skaber bedre ledelse og resultater. Og vi synes, at det er åndssvagt, at vi ikke udnytter den talentmasse og det potentiale, vi har i Danmark. Vores formodninger er, at virksomhederne har gang i mange gode initiativer – og at de vil dele dem, siger hun til Markedsforing.dk.

En af de virksomheder, som netop har konkrete planer – omend et stykke ude i fremtiden, er TDC’, som har et mål om at sikre en ligelig fordeling af mandlige og kvindelige ledere i 2025.

Baggrunden for kampagnen er tal fra Danmarks Statistik, som viser, at i bestyrelser tegner kvinder sig for 19 procent, mens de udgør 14,8 procent i direktioner. Og selvom mange virksomheder udtrykker ønske om en mere ligelig kønsbalance, går det meget langsomt med fremskridtene, fremgår det af en pressemeddelelse fra foreningen.

Ud af 112 nyudpegede CEOs i de 1.000 største danske virksomheder, er kun 10 kvinder det senest registrerede år, ifølge tal fra Økonomisk Ugebrev, som KiB citerer.

Virksomheder anses ifølge lovgivningen for at have en ligelig kønsfordeling, når den er på 60/40, uanset hvilket køn, der er stærkest repræsenteret. Så snart det ikke er tilfældet skal virksomhederne opstille et måltal eller lave en politik for, hvordan der opnås en mere ligelig kønsfordeling.

Fordelingen af kvinder i bestyrelser og i den øverste ledelse hos de 10 virksomheder
Følgende virksomheder er udvalgt af KiB og inviteres “til en konstruktiv dialog om at gøre en indsats for at bidrage til det femte af de 17 verdensmål”, hedder det i pressemeddelelsen, som citerer verdensmål 5: “Kvinder skal sikres fuld og effektiv deltagelse og lige muligheder for lederskab på alle niveauer i beslutningsprocesser inden for politik, økonomi og det offentlige liv.”

Ambu – bestyrelsesformand Lars Søren Rasmussen / adm. direktør Juan-José Gonzales Casanova 17 % kvinder i bestyrelse / 0 % kvinder i øverste ledelse

Arla Foods – bestyrelsesformand Jan Toft Nørgaard/ adm. direktør Peder Tuborgh 13 % kvinder i bestyrelse / 29 % kvinder i øverste ledelse

Energi Danmark – bestyrelsesformand Jesper Hjulmand / adm. direktør Jørgen Holm Westergaard 0 % kvinder i bestyrelse / 0 % kvinder i øverste ledelse

Jyske Bank – bestyrelsesformand Sven Buhrkall / adm. direktør Anders Christian Dam 13 % kvinder i bestyrelse / 0 % kvinder i øverste ledelse

LEGO – bestyrelsesformand Jørgen Vig Knudstorp / adm. direktør Niels Bjørn Christiansen 17 % kvinder i bestyrelse / 22 % kvinder i øverste ledelse

Leo Pharma – bestyrelsesformand Olivier Bohuon / adm. direktør Catherine Thérése Jeanne Mazzacco 14 % kvinder i bestyrelse / 33 % kvinder i øverste ledelse

Dansk Landbrugs Grovvareselskab A.M.B.A. – bestyrelsesformand Niels Dengsø Jensen / adm. direktør Kristian Johnsen Hundebøll 0 % kvinder i bestyrelse / 0 % kvinder i øverste ledelse

Tivoli – bestyrelsesformand Tom Knutzen / adm. direktør Lars Liebst Poulsen 25 % kvinder i bestyrelse / 0 % kvinder i øverste ledelse

PFA – bestyrelsesformand Torben Dalby Larsen / adm. direktør Allan Polack 10 % kvinder i bestyrelse / 0 % kvinder i øverste ledelse

TDC – bestyrelsesformand Bert Åke Stefan Nordberg / adm. direktør Michael William John Parton 17 % kvinder i bestyrelse / 0 % kvinder i øverste ledelse

 

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.