Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Andre skriver

Byggematerialer er op mod 30 procent grønnere end beregnet

Ved at udskifte generisk data for byggematerialer med specifik data for de nyeste danske konventionelle byggematerialer i livscyklusberegninger, kan der opnås CO2-besparelser på op mod 30 procent. Det viser en ny rapport, Rambøll har udarbejdet for Dansk Beton, Danske Tegl og VarmeIsoleringsForeningen.

Det skriver Rambøll i en nyligt udgivet rapport.

Der er et stort behov for at få udskiftet generisk data i LCA-beregninger (Life Cycle Assessement) med produktspecifik dansk data, hvis der skal opnås et retvisende billede af et byggeris potentielle miljøpåvirkning og ressourceforbrug.

Det er en af konklusionerne i en ny Rambøll-rapport, ”CO2-besparelse ved konventionelt byggeri”, som er udarbejdet for Dansk Beton, Danske Tegl og VarmeIsoleringsForeningen. Rapporten og dens resultater blev præsenteret onsdag 3. november ved Building Green Copenhagen.

Rapporten viser, hvilken effekt det har på tre byggeriers klimapåvirkning at udskifte generisk data fra cases i rapporten – ”CO2-besparelser ved træbyggeri” fra juni 2020 – med de nyeste danske miljødata for konventionelle byggematerialer som beton, stål, tegl, isolering med videre, der er tilgængelig på det danske marked.

Ved at anvende produktspecifik dansk miljødata (EPDer) for state-of-the-art-produkter i LCA-beregninger i tre forskellige cases – enfamiliehus, rækkehus og etagebolig – ses en reduceret klimapåvirkning på henholdsvis 30 procent, 24 procent og 14 procent i forhold til en beregning baseret på generisk data.

– Rapporten belyser, at generisk data giver et ukorrekt beslutningsgrundlag, når der skal opføres byggeri med for eksempel beton, tegl, stål og isolering. Vi har behov for, at ny produkt- og branchespecifik data bliver implementeret i værktøjer som LCAbyg og InfraLCA, hvis danske materialeproducenter – der løbende udvikler mindre klimabelastende materialer – skal have mulighed for at blive vurderet på deres egne materialer og ikke på baggrund af et generisk datagrundlag, siger Dorthe Mathiesen, chef for Dansk Beton.

Den gængse regnemodel i Danmark til at beregne livscyklusvurderinger er LCAbyg, som hidtil – næsten udelukkende – er baseret på generisk data hentet fra for eksempel den tyske database Ökobau.

– Baserer vi i Danmark vores beregninger og analyser af byggeriets klimapåvirkning på ældre tysk data, får vi selvsagt nogle upræcise resultater, der ikke flugter med virkeligheden. Det kan give et billede af, at visse materialer har en større klimapåvirkning, end de reelt har. Det er hverken godt for miljøet eller konkurrencesituationen for de danske materialeproducenter, som i disse år investerer massivt i at udvikle mere bæredygtige materialer, siger Klaus Birk, formand for VarmeIsoleringsForeningen.

Konventionelle byggematerialer er rustet til fremtiden

Regeringen har en klar ambition om, at der skal bygges mere bæredygtigt i fremtiden. Med ”Den nationale strategi for bæredygtigt byggeri” indfases nu konkrete krav til byggeriets klimaftryk, som kommer til at sætte retningen for den kommende regulering af bæredygtigt byggeri.

Ifølge direktør hos Danske Tegl, Gitte K. Nielsen, viser Rambøll-rapporten med tydelighed, at konventionelle byggematerialer er godt rustet til fremtidens krav om bæredygtighed.

– Rapportens resultater viser, at de mineralske byggematerialer er bedre end deres ry. Danske producenter er de seneste år kommet rigtigt langt med at udvikle mindre klimabelastende materialer, som både har en lang levetid og lavt ressourceforbrug til drift og vedligehold i bygningens levetid. Vi står derfor godt rustet til fremtiden – både i forhold til at indfri regeringens ambitiøse klimamål og de kommende CO2-krav til nybyggeri i 2023, siger Gitte K. Nielsen, administrerende direktør hos Danske Tegl.

Forsiden lige nu:

Hostel halverer klimaaftryk

Tre ud af fire gæster på vandrehjem lægger vægt på bæredygtighedstiltag. Mens a&o Hostels har halveret klimaaftrykket, sparer Danhostel på papiret.

Seneste artikler:

Podcastserie afslører vilde fortællinger grundstof for grundstof

Gennem 118 afsnit vækker podcastserien “Periodisk” alle grundstoffer til live. Med skuespiller Simon Bennebjerg i rollen som det periodiske system er hvert afsnit unikke fortællinger om grundstoffernes egenskaber, opdagelse og dilemmaer.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.