Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Vestas vinder ikonisk designpris

Flere grønne vindere blev hædret ved årets Danish Design Awards.

Foto: Vestas

På én gang både strømlinede og kurvede – hvide knivblade, der skærer sig igennem luften. Som overdimensionerede mågevinger.

Der skal ikke mange neurologiske koblinger til, før de fleste kan se Vestas’ design for sig, ikke mindst fordi vi i et land som Danmark bliver eksponeret for Vestas’ vindmøller, så snart man nærmer sig noget, der bare minder om en mark eller noget hav.

Og dette design, har nu vundet prisen som ‘Årets Ikon’ ved Danish Design Award, der bliver uddelt af Danish Design Center.

– Vi ser flere og flere designere og virksomheder, som i disse år tager ansvar for designs aftryk på miljøet – hvilket er noget af det mest opløftende at være vidne til, lyder det fra Kristine Lauritsen, projektleder for Danish Design Award og kommunikationsansvarlig i Design Denmark, i en pressemeddelelse.

Yderligere 14 priser blev uddelt torsdag aften i Fredericia Furnitures showroom i København.

Et tæppe af plasticflasker

“Danish Design Award sætter fokus på effekten og værdien af design, hylder virksomheder og designere på tværs af landet og viser den forskel, deres løsninger gør i industrien, samfundet og hverdagslivet.”

Sådan beskriver Danish Design Award sig selv.

Læs også: Mastodont hædret for grøn omstilling

Det er blandt andet design, der taler ind i den bæredygtige agenda. Blandt torsdagens vindere var derfor blandt andetet gulvtæppe skabt af brugte plasticflasker fra havet og brugte fiskenet.

– Gulvtæpper kan være lette at overse i denne kategori, men dette produkt fortjener særlig opmærksomhed, lød det fra juryens vurdering af ‘New Wave’-tæppet fra Ege Carpets, der vandt prisen for årets ‘Feel good furniture’.

Gammel københavnerpark hædret for at genopstå

Gulvtæppet var ikke den eneste vinder, der vandt for sin grønne udvikling.

Også Enghaveparken fra 1928 vandt en designpris i kategorien ‘Liveable cities’.

Parken på Vesterbro i København har nemlig i år gennemgået en større transformation, der blandt andet har involveret en løsning for opsamling af regnvand med et vandreservoir, der kan opsamle 22.600 kubikmeter vand.

– Genskabelsen af dette komplekse parkområde er utroligt. Det er en meget teknisk løsning integreret i en smuk park. Det virker så simpelt, men er alligevel et utroligt dynamisk og menneskeligt sted. Dette burde være en inspiration for mange andre projekter, lyder det i juryens vurdering af Enghaveparken.

Softwareværktøjet Målbar var også blandt aftenens vindere.

Målbar, der vandt prisen som ‘Årets game changer’, er et værktøj, der kan måle klimaaftrykket i møbelindustrien – fra første skridt i designprocessen og til det færdige produkt.

Læs også: Årets leder ændrede holdning i klimakampen

– Med Danish Design Award har vi en pris med effekt og det glæder os at se, at næsten alle finalist- og vinderprojekter i år har aftryk som gennemgående parameter – og adresserer bæredygtighed og miljømæssig hensyntagen i deres løsninger, lød det fra projektleder Kristine Lauritsen.

Der er allerede åbnet for tilmeldinger til næste års Danish Design Award, der afholdes i foråret 2022.

Prisen blev etableret i 2000 som en sammenlægning af IG-prisen og ID-prisen fra 1965, og har – bortset fra 2005 og 2006 – været uddelt årligt.

Prisvinderne ved Danish Design Award 2021

Prisen ‘Better learning’ – Notech

Prisen ‘Feel good product’ – Details hand sanitising dispenser

Prisen ‘Feel good furniture’ – A new wave

Prisen ‘Healthy life’ – iV-GO

Prisen ‘Message understood – The Denmark pavilion

Prisen ‘Liveable cities’ – Enghaveparken Climate Park

Prisen ‘Outstanding service’ – Captain Peter for remote container management

Prisen ‘Visionary concepts’ – Ovum

Prisen ‘Save ressources’ – Bio PV

Prisen ‘Game changer’ – Målbar

Prisen ‘Better work’ – Ambu

Prisen ‘Young talent’ – Signe Ungermand og Maria Herholdt Engermann

Prisen ‘Icon’ – Vestas Wind Turbine

Prisen ‘Employment growth’ – Glad Fonden

Kilde: Danish Design Center

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.